Lineair leren: het neusje van de zalm?

Lineair leren is vaak de voorkeursmethode

Lineair leren is in veel gevallen de voorkeursmethode. Onder lineair leren verstaan we het leren van A tot Z, waarin telkens een stukje van de puzzel wordt gelegd. Of erger nog: een tipje van de sluier gelicht. De materie wordt omhuld met een laag mysterie, tot wanneer de leraar zijn conclusie formuleert. Spannend … dat zeker.

De meeste lessen op school of nascholingen in het algemeen worden zo gegeven. Niet alles ineens! “Je leert een motor van een wagen ook niet in één geheel, maar stukje per stukje! Als ik alles ineens aanbied, worden mijn cursisten overspoeld!”

Het zijn stuk voor stuk uitspraken die ik al gehoord heb. Voor de meeste attendees vormt het geen probleem om zo te leren. Zij houden wel van dat “mysterie”.

Lineair leren werkt niet voor iedereen

Helaas is er een groep van aanwezigen die hier de kriebels van krijgt, en hoe jonger, hoe meer ze afhaken. Die groep van leerlingen zal wellicht dagdromen, of zelfs in opstand komen. En dat is jammer, want zij bieden een meerwaarde aan de groep en worden onderbenut. Voor hen gaat het te traag.

Wat kan je eraan doen?

Nochtans is er een eenvoudige remedie: bied overzicht. Schets in globo je voordracht, voorspel waar je naartoe gaat, en toon je voortgang. Dat kan eenvoudig door aan te geven hoe lang een presentatie nog zal duren. Of te schetsen wat het te volgen pad zal zijn. Met de huidige technische mogelijkheden een eitje.

In een powerpointpresentatie is het heel eenvoudig om een dia toe te voegen met een inhoudstafel en een geschatte tijd die nodig is voor elk onderdeel. Dat biedt iedereen houvast en stoort je presentatie niet. Of je neemt een voortgangsbalk op onderaan. Nóg interessanter: je kunt dan inschatten hoe je je energie moet indelen.

Vergeet dus niet de cursisten die niet leren van A naar B, naar C, naar D … maar van A naar G, naar C, naar Z. De lateraal-divergente denkers. De snelle denkers. De beelddenkers die in metaforen spreken… Je vindt ze in elk publiek.

Houd jij rekening met hen?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: