Ankers in je organisatie

Ankers in je organisatie houden zaken op hun plaats. Dat is nuttig voor veel zaken, maar als alles voor anker blijft liggen, vaart de boot niet meer. En dat … is een probleem.

Een boot voor anker

Een boot die voor anker ligt zal niet zelf ergens naartoe varen. Pas als het anker gelicht wordt, is alles mogelijk. Ankers houden de boot op zijn plaats, maar mogen slechts tijdelijk bedoeld zijn: om mogelijkheden te overwegen en nadien keuzes te maken. Als permanente situatie wordt het ongezond.

Er zijn veel soorten ankers in je organisatie

In elke organisatie komen zulke ankers voort. Het zijn omstandigheden, situaties, keuzes, onjuiste doelen … of mensen.

Om allerlei redenen gaan mensen soms in weerstand. Het is niet altijd mogelijk om te achterhalen wat de precieze motieven van zo iemand zijn, zelfs na gesprekken. Als het bijvoorbeeld gaat om ‘blinde vlekken’, zal de persoon ze zelf niet zien en niet weten waarom hij/zij in weerstand gaat.

Ankers kunnen ook beperkingen zijn. Zaken waar je eigenlijk niets aan kunt doen, waarmee je zal “moeten” leren leven, in tegenstelling tot problemen die je wel kunt aanpakken. Er is geen ruimte, budget of mogelijkheid om er iets aan te doen. Je kunt er je tanden op stukbijten als je doorzet. En dat is -uiteraard- niet de bedoeling.

Een eenvoudig voorbeeld: recht knippen met je rechterhand als je linkshandig bent. Niet eens proberen. 🙂 Gebruik je linkerhand en eventueel een schaar voor linkshandigen. (Ik bedenk me net dat op scholen nog altijd veel belang gehecht wordt aan deze vaardigheid).

Zelf heb ik een hekel aan ankers. Ze beletten soms dat je vooruitgeraakt. Maar hier speelt dan het belang van een ander, belangrijk, aspect: communicatie. Goede communicatie licht vaak ankers, maar -jammer genoeg- niet altijd. Als je alles ‘uit de kast’ haalt, en dat lost niets op: noem het dan een beperking en ‘move on’. Zo voorkom je groter onheil.

(‘Move on’ kan je hier zien als ‘ga ermee door’, maar eerder als ‘kies een andere strijd’, of ook letterlijk als de situatie uitzichtloos wordt: ‘ander en beter’. Die mogelijkheid op tafel houden als leider is noodzakelijk en maakt soms wel dat je ergens mee kan doorzetten (in een andere omgeving). Soms vragen omstandigheden immers om een ander soort leider, en niet altijd ben je zelf (of je dierbaren) bereid om die tol te dragen.)

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: