De krabbenmand

De krabbenmand is niet alleen een hoogtepunt van de zeeklassen van mijn vrouw, het is als beeld voor leiderschap zoveel meer. Helaas is zo’n gevulde krabbenmand altijd het resultaat van krabbenvangst.

De krabbenmand in de letterlijke betekenis

Als mijn vrouw op zeeklassen gaat, is er steevast een onderdeel ‘krabben vangen’. De leerlingen laten een net met aas neer in de zee en halen het nadien weer op. Dat gebeurt met open, vlakke netten aan lange touwen. Bij het ophalen zitten er soms krabben op dat net. Meestal gaat het om enkele kleine diertjes en zien de leerlingen niet het beeld dat ik hier schets. Wees gerust: de diertjes worden nadien netjes weer neergelaten. Een leerrijke ervaring voor de leerlingen, en geen enkel dier wordt kwaad gedaan.

Anders is het in de industriële krabbenvangst zoals in “Deadliest catch“, een serie op Discovery Channel waarin schepen op zoek gaan naar koningskrabben. Als je het ruim van zo’n schip bekijkt, dan kom je al dichter in de buurt van het beeld dat ik bedoel. Voor wie het zich niet goed kan voorstellen: de krabbenmand zie je in onderstaand filmpje. Je hoeft het zeker niet helemaal te bekijken.

De krabbenmand bij leiderschap

In elke organisatie doen er zich situaties voor waarin gelijkgeplaatsten ‘strijden’ om een plekje bovenaan. Zelfs in beleids- en directieteams. Ze krabbelen (!) overeind en vallen om, ze worstelen zich een weg naar boven, waar de zon schijnt en ze worden weer verdrongen. Regelmatig trekken krabben een andere krab omlaag. En geen enkele krab bereikt de vrijheid. Veel diertjes sterven op deze manier. Een vreselijk beeld, maar het komt zó vaak voor en op alle niveaus.

De leider zit niet in de krabbenmand

Als je je als leider in de mand begeeft, dan ben je reddeloos verloren. Je wordt mee naar beneden getrokken en strijdt zelf mee voor een plekje in het zonlicht. Dat is geen wenselijke situatie.

Als leider kijk je toe vanop een afstand. Je evalueert de situatie en gaat na of je de krabben uit de mand kunt halen en daardoor rust kunt creëren. En de mogelijkheid om correct met elkaar om te gaan. Ook dan is een conflict nog steeds mogelijk, maar dat verloopt dan toch al anders en leidt sneller tot oplossingen.

In het getoonde filmpje zie ik de leider niet in de rol van visser, zoals de vissers die met hun voet de krabben in het ruim trappen. De beestjes gaan van de mand naar het ruim, waar het nóg erger is. Een leider behandelt zijn mensen zo natuurlijk niet. Helaas is er in de industriële krabbenvangst geen film te vinden van vissers die de krabben redden en ze een plekje op een paradijselijke zeebodem aanbieden. Mocht dat zo zijn, dan hoor ik dat graag en voeg ik het toe.

Hoe haal jij als leider de krabben uit de krabbenmand om ze te laten groeien? Hoe blijf je zelf uit de mand zonder de rug te keren?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: