De smartphone links leggen

De smartphone links leggen. De titel is misschien wat verwarrend, maar dat is de bedoeling. Iets ‘links laten liggen’ betekent ‘negeren’. Iets ‘links leggen’ betekent dan logischerwijs ‘iets actief negeren’, toch?

Actief negeren van je smartphone. Dat is een grote opgave. Het toestel bevat immers heel wat elementen die er net voor zorgen dat negeren onmogelijk is. Veel toeters en bellen (letterlijk én figuurlijk) zorgen ervoor dat je aandacht getrokken wordt én de mogelijkheden haast onbeperkt zijn. Het toestel an sich is zelfs onmisbaar, zo lijkt het.

De smartphone links laten liggen – Wat kan je doen?

Batterij eruit?

De batterij eruithalen is vaak niet haalbaar. Na een tijdje is ook het geluid dempen of ‘niet storen’ niet houdbaar. Ook de vliegtuigstand brengt geen soelaas.

Onbereikbaar zijn?

Voor een leider betekent vaak ‘onbereikbaar zijn’ een probleem. Mensen overladen je mailbox, waardoor het werk toeneemt. Een out-of-office instellen lijkt je redmiddel hier. Gewoon de telefoon opnemen tijdens gesprekken is dan weer het andere uiterste: ik heb het allemaal zien gebeuren.

De smartphone links: wees af en toe offline

Helaas zijn er voor dit probleem geen echte oplossingen. Iedereen bepaalt best zelf wanneer hij/zij online is. En wanneer helemaal niet. Dat laatste met jezelf afspreken is een goede eerste stap. Leg bijvoorbeeld je telefoon niet in de slaapkamer terwijl je slaapt. Ook niet als wekker of slaaptracker.

Niet meteen reageren is soms beter

Een tweede goede stap, is de stimulus-respons verlengen. De stimulus (bijv. een bericht) lokt een respons uit (bijv. een antwoord). Daartussen ligt je ruimte. Reageer niet onmiddellijk, maar laat eerst bezinken vooraleer je reageert. Het geeft je tijd om na te denken of nog eerst zaken te checken. Het vermijdt denkfouten of dubbele boekingen iets beter dan meteen te reageren. Let erop dat je dit niet altijd toepast, want dan stapelt het werk zich mogelijk op. Als je je smartphone links laat liggen, dan lukt dit wel.

Meteen reageren is soms ook nodig

Als je reactie om wat voor reden dan ook dringend is, reageer je natuurlijk meteen. Bijv. als de school van je kinderen belt en dat anders nooit doet. Maar zeker niet álle reacties zijn dringend nodig. Meteen reageren bij kleine zaken, voorkomt soms ook een vervelende opeenstapeling van zaken die je aandacht vragen.

Een manier om een onderscheid te maken wanneer je wel of niet meteen reageert, is deze: het vraagt een minuut tijd en daarna hoef je er niet meer aan te denken. In dat geval doe je het snel. Als leider is dat soort situaties meestal maar een fractie van de vragen die je krijgt. Maar als iemand vraagt of je een broodje wilt bestellen, geef dan je bestelling door of zeg neen. Dat is snel gebeurd, en het vermijdt je opstapeling. Op zo’n momenten zeg je niet: “Laat me even nadenken en volgende week heb je je antwoord.” Spontaan zijn is soms ook gewoon béter.

Hoe pak jij het aan?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: