Earth Crisis Leadership

Earth Crisis Leadership is sterk aanwezig in the global vegan straightedge movement. Ik kan het niet anders uitdrukken zonder te riskeren dat ik te weinig respect zou tonen.

Voor wie Earth Crisis niet kent, of straightedge, verwijs ik graag door naar de Engelstalige pagina’s op Wikipedia. Dat is niet de essentie van deze blog. Vast staat dat de optredens van deze band overal ter wereld een schare trouwe fans bijeenbrengt. Altijd een feestje, zo’n optreden. Neem wel gehoorbescherming mee! Bij mij staat deze muziek vaak op in de auto (meestal, maar niet uitsluitend, als ik alleen ben). 😉

Wat kan Earth Crisis leiders leren over leiderschap?

Het leiderschapsaspect dat ik hiermee wil illustreren, is consistentie. Als leider ben je je altijd bewust van wie je bent, waar je voor staat. Je wordt daarin continu uitgedaagd en getest. Om na te gaan of je authentiek bent en consistent. Of je bent wie je zegt te zijn en dat altijd bent! Klinkt ongetwijfeld bekend.

Sommige teamleden zullen niet nalaten om elke verdachte beweging of uitspraak als dusdanig te bestempelen. Ze spelen een rol in de organisatie en houden je scherp (‘kritiek is feedback‘). Ze geven aan waar je je communicatie beter kan verzorgen. Althans, bijna altijd: er zijn ook mensen die zich buiten het team plaatsen en je niet moeten: voor hen kan je wellicht niet veel goeds doen. Laat je door hen dan ook niet opjagen.

Earth Crisis is al decennialang consistent “vegan straightedge”. Geen alcohol, geen drugs, vegan lifestyle, enz. Hun nummers, optredens en interviews hebben altijd die rode draad. Consequent en consistent. Beginselvast. Het leverde hen ooit een plaats als spreker in de Amerikaanse politiek op.

Wat onder die consistentie ligt, zijn waarden en een diep geloof in de juistheid van die waarden. Het maatschappelijke belang dat deze band heeft. De herkenbaarheid voor jongeren die zoeken naar een positieve identiteit en zich willen afzetten tegen de vanzelfsprekendheid van alcohol op feestjes. Deze band (en de bredere beweging) speelt daarin een dankbare rol. Veel fans van Earth Crisis zullen het dan ook niet waarderen als de bandleden plots een hamburger zouden eten. Maar dat zal niet gebeuren. De narratief is dus ook heel sterk ontwikkeld.

Consistentie is geen absolute waarde. Voortschrijdend inzicht is vaak de reden waarom iemand van gedachten verandert. Of twijfel. Of het besef een fout gemaakt te hebben. Leiders met een growth mindset zullen hun standpunt, mening of communicatie dus regelmatig wijzigen. Eerder dan hardnekkig vasthouden aan een verkeerde koers. Als de omgeving ook een growth mindset heeft, is dat geen probleem. M.a.w. “durf te twijfelen” (Knack).

(Earth Crisis Leadership: voor wie overtuigd geraakte: geniet ervan!)

Een gedachte over “Earth Crisis Leadership

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: