Emoties als barometer voor je diepste wensen

Emoties als barometer geven aan hoe je lichaam en geest verlangen naar bepaalde zaken. Angst, boosheid, verdriet wijzen dingen af; blijdschap, vreugde, enthousiasme, opwinding geven zaken aan die je zeker wel zou willen. Het is niet altijd eenvoudig om te luisteren naar die raadgevers en ernaar te handelen.

het belang van observeren

We ervaren allemaal emoties, op meerdere momenten van de dag. Ze zijn soms eenvoudig, en soms complex. Voor de meesten van ons zijn ze moeilijk te benoemen, zeker als meerdere emoties samen voorkomen. Een volgende stap, erover praten, is vaak al helemaal moeilijk haalbaar. En toch is het belangrijk om emoties op te merken, ze te observeren, ze te benoemen en er rekening mee te houden.

Als je stress ervaart op je werk, dan ervaar je wellicht ook enkele emoties. Zoals bijvoorbeeld angst of boosheid. Vaak is dat omdat een diepe waarde van je bedreigd wordt. Je lichaam en reptielenbrein reageren en je geest controleert de emotie. Tenminste als je de controle kan verwerven en niet blijft hangen in de emotie. De geest van een mens is uitermate sterk. Hij kan jarenlang blijven doorhollen. Maar zoals een dokter van een goede vriend tegen hem zei: “uiteindelijk wint het lichaam”.

Emoties als barometer voor de leider

Een goed leider met zelfkennis, staat in verbinding met zijn emoties. Hij treedt uit zijn lichaam en observeert zichzelf om na te gaan waarom een situatie net die emoties triggert. Om daarna juist te handelen. Als je goed in verbinding staat met je emoties, ze kunt benoemen en ernaar kunt handelen, dan ervaar je meer balans. Als leidinggevende betekent dat: voldoende van elke soort rust nemen. De voorwaarde is dus om uitgerust te zijn. Vermoeidheid maakt het immers veel moeilijker om deze techniek toe te passen.

Hoe lukt het jou om je emoties als barometer te (blijven) ervaren, en ze te observeren en benoemen?

Een gedachte over “Emoties als barometer voor je diepste wensen

Voeg uw reactie toe

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: