Problemen en beperkingen

Problemen en beperkingen: het zijn termen die je vaak hoort. Welke pak je aan, en welke niet? Deze vraag is snel en eenvoudig om te beantwoorden: problemen pak je aan, beperkingen niet.

Wat is het verschil tussen problemen en beperkingen?

Uiteraard wil ik me er niet zo snel van afmaken. Het is belangrijk om eerst even naar het onderscheid tussen de twee te kijken. Problemen zijn zaken die je kunt oplossen, beperkingen zijn de zaken die je niet kunt oplossen, omdat je aanvaardt dat je er niets aan kunt veranderen.

Kan de opdeling tussen problemen en beperkingen evolueren?

Maar die indeling is niet definitief. Allerlei wijzigingen in je omstandigheden en context kunnen ervoor zorgen dat iets van status verandert. Een beperking kan een probleem worden en een probleem kan een beperking worden.

Dat heeft allemaal te maken met je cirkel van invloed. Je kunt immers beperkingen blijven benoemen, mensen hogerop aanspreken, budget opzijzetten … Zo blijft je organisatie zich ervan bewust en werk je al een deel aan een oplossing.

Een wijziging in regelgeving kan er soms ineens voor zorgen dat een eerdere beperking wél kan opgelost worden en dus een probleem wordt. Bijv. een milieuvergunning die eerst was afgekeurd.

Of je neemt iemand aan die wel een oplossing biedt. Die extra handen en dat extra hoofd maken ineens méér mogelijk. Waardoor er tijd en ruimte ontstaan die er eerder niet waren.

Het is een goede zaak als problemen toenemen

Juist investeren kan er dus voor zorgen dat je problemen toenemen. En dat is een goede zaak. En de status die een aan te pakken zaak heeft, kan dus wijzigen.

Als leider is het je taak om aan omstandigheden te sleutelen zodat de problemen toenemen. Om ze nadien te kunnen aanpakken en op te lossen. En zo wordt je organisatie er in zijn geheel weer beter van.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: