Vechten, vluchten en bevriezen?

Vechten, vluchten en bevriezen. Het zijn bekende, primitieve strategieën die mensen gebruiken om om te gaan met gevaren op hun pad. Ze stammen uit de tijd dat mensen nog voortdurend in gevaar waren.

Vechten

Vechten is duidelijk. De bedreiging is ernstig en je geeft jezelf een kans om te winnen. Je gaat de strijd vol aan. Evengoed is er een kans dat je verliest, maar daar sta je nu even niet bij stil. Ook bij de gevolgen op langere termijn, sta je niet stil. Voor jezelf en voor het herstel van de (professionele) relatie.

Vluchten

Vluchten doe je in een fysiek conflict van zodra je de kans ziet of inschat dat vechten zinloos is. In combinatie met vechten, is het soms efficiënt. Bijvoorbeeld wanneer je overvallen wordt op straat, een rechtse hoek uitdeelt, en vervolgens de verdwaasde belager ontvlucht. Gelukkig komt dat in de meeste milieus weinig voor.

Bevriezen

Bevriezen is vergelijkbaar met vluchten. Je verstijft, in de hoop dat het overwaait en je op die manier kunt ontkomen. Of je denkt dat de schade kleiner blijft bij niets doen, dan wanneer je zou vluchten of vechten.

Vechten, vluchten en bevriezen: bruikbaar?

Geen van deze strategieën zijn bruikbaar in een omgeving met bekenden, omdat ze de omgang op langere termijn bemoeilijken. Bedreigingen op de werkvloer die een primitieve reactie oproepen, leiden tot veel schade. Bij alle partijen, en ze zijn daarom te vermijden.

Vechten, vluchten en bevriezen – en samen doen

Er is echter een vierde, primitieve strategie die veel meer succes heeft. We kennen die allemaal van bij een liefdevolle ouder die zijn kind bij de hand neemt, troost, geruststelt en zegt: “We kijken er samen naar, we doen dit sámen.” Of een groep vrienden. Of een collega die je even opvangt na een slechte ervaring op het werk. We doen het even samen is dus geen loze of softe aanpak, het is een essentiële, intermenselijke aanpak die oplossingen aanreikt. Een goede coach, een helpende hand, een troostend gebaar, hulp vragen … het maakt ons menselijk én effectief. En leider.

Wanneer heb jij deze strategie voor het laatst ingezet?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: