Leiden is niet zelf doen

Leiden is niet zelf doen. Het is coachen. Richting geven. Betekenis geven. Ondersteunen. Dienen. Helpen. Toestaan. Gunnen. Jezelf wegcijferen. Er staan. … Maar niet: (alles?) zelf doen. Leiden is niet zelf doen, maar anderen ondersteunen om het beter te kunnen dan jij.

Als je alles zelf doet, doen anderen niets

“Zelf doen” zorgt er immers voor dat anderen niet meer doen wat je van hen kan verwachten. Ze nemen hun werk minder serieus en wachten als het ware tot jij het overneemt. Handig zo. En steeds vaker wordt dat zelf doen dan alles doen. Tot wanneer dat niet meer lukt.

Leiden is niet zelf doen, maar wat dan wel?

Een leider die bedolven wordt onder het gewicht en het werk van zijn organisatie, riskeert het om uit te vallen. Een leider die de beste rechterhand wordt van zijn mensen, kan anderen voortdurend in hun sterkte zetten én op de hoogte blijven. En zichzelf concentreren op leiding geven.

Hoe doorbreek je de cirkel van alles zelf te doen?

Wil je die negatieve cirkel van alles zelf doen doorbreken, dan kan je -bij wijze van experiment- een hele tijd eens ‘niets’ zelf doen. Leiden is niet zelf doen. Verplicht jezelf eens een tijdlang om alles te delegeren en anderen alles te laten uitvoeren. Met jouw onvoorwaardelijke steun. Je voorziet mensen, middelen, tijd, mogelijkheden … maar neemt niets over en doet niets zelf.

Als dat niets zelf doen een probleem wordt, volhard dan een tijd langer. Het gevaar bestaat immers dat je iets opbouwt en het nadien zelf vernietigt door te snel weer alles over te nemen. Volhard je dan, dan ga je vanzelf coachen, delegeren, ondersteunen, aanreiken, helpen… Dat is helemaal wat een leider/coach doet. Leiden is niet zelf doen, maar anderen zodanig ondersteunen dat ze het béter doen.

Zin om het eens te proberen? Laat je weten hoe het ging?

Een gedachte over “Leiden is niet zelf doen

Voeg uw reactie toe

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: