De pelletkachel

Enkele jaren geleden verbouwden we onze living. Één van de interessante aankopen die we toen deden, was onze pelletkachel, een MCZ flat. Voor de kenners, dat is de Rolls-Royce van de pelletkachels. In deze moeilijke energietijden vragen veel mensen het zich misschien af. Is verwarmen met houtpellets een goed alternatief voor verwarmen op gas of andere fossiele brandstoffen? Simpel: ja!

Wat doet een pelletkachel?

Voor wie een pelletkachel niet kent, is het snel uitgelegd. Een pelletkachel verbrandt kleine houtkorrels (“pellets” of “houtpellets”), eigenlijk samengeperst zagemeel, om een heerlijke warmte te verspreiden. Die warmte is vergelijkbaar met die van een houtkachel. Je hebt er ook amper werk mee en moet het vuur niet gaande houden. In de winter stook je zo relatief eenvoudig je living warm.

De pelletkachel met heerlijke warmte

Hoe werkt een pelletkachel?

De verbranding verloopt volautomatisch. Je hebt er geen werk mee. Een schroef brengt de pellets in de verbrandingskamer en een bougie steekt het vuur aan. De rookafvoer gebeurt ook vanzelf met de hulp van een ventilator. Afhankelijk van het type kan je de warme lucht de ruimte inblazen of zelfs warm water creëren. Er bestaan zelfs pelletketels voor centrale verwarming op houtpellets.

Hoeveel houtpellets verstookt een pelletkachel?

1 à 2 palletten houtpellets per jaar

Ik verstook met mijn pelletkachel een zak pellets per één à twee dagen als het koud is en de dagen thuis lang zijn. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie. In zo’n zak zit 15 kg pellets, maar 10 kg kan je ook vinden. Ik koop mijn pellets op een pallet van 66 zakken die in de winkel blijft liggen. Zo hoef ik thuis niet alles te stockeren en krijg ik een mooie hoeveelheidskorting. Elk jaar koop ik een tweede pallet in het voorjaar.

10 zakken van 15 kg houtpellets per twee weken

Meestal haal ik in één keer een stapel van tien zakken in huis. Daar kom ik een tweetal weken mee toe, soms langer. De rest blijft in de winkel liggen. Dat loopt meestal vlot, maar af en toe haal ik toch eens ergens anders een vijftal zakjes als de voorraad in de winkel net even op is. In de winter van 2021 gebeurde dat een paar keer nadat de leverancier problemen had met leveren.

Wat zijn de beste pellets?

Ik kies enkel voor de zogenaamde witte pellets die gemaakt zijn van naaldhout. De bruine, gemaakt van loofhout, verbranden minder goed, lopen sneller vast en zorgen ervoor dat je veel vaker de aslade moet leegmaken. Bovendien geven de witte een aangenamere warmte dan de bruine. Ik vind het ook belangrijk om na te gaan of de pellets lokaal worden geproduceerd, en niet bijvoorbeeld geïmporteerd uit een niet-Europees land.

Aandachtspunten bij een pelletkachel

Je koopt je pellets voor je ze verstookt. Ik vind dat een groot voordeel. Je weet hoeveel je aankoopt en de prijs is al betaald als je begint te stoken. Je kunt bovendien goed inschatten hoeveel je verbruikt en je stookgewoontes erop afstemmen. Dat zijn grote voordelen. Maar er zijn ook aandachtspunten.

Het onderhoud van je pelletkachel

Het is niet allemaal peis en vree in pelletland. Een kwetsbaar punt is bijvoorbeeld dat je reparaties moet laten uitvoeren door een beperkt aantal firma’s en dat die hoge verplaatsingskosten aanrekenen.

Bij de aanschaf van een pelletkachel let je er best op dat je een hersteldienst ter beschikking hebt voor onderhoud en wisselstukken. Alhoewel, de meeste herstellingen deed ik totnogtoe zelf, en dat is geen probleem als je wat handig bent. Net omdat de herstelfirma een service levert met een slechte prijs-kwaliteitverhouding.

Je schoorsteen laten vegen

Jaarlijks laat ik mijn schoorsteen vegen. Dat houdt de boel veilig en zorgt ervoor dat de kachel goed brandt. Meer warmte dus. Ik merk wel dat, als je de pelletkachel goed reinigt, je kanaal ook beter ‘trekt’. Het duurt dus lang vooraleer je schoorsteen verzadigt geraakt. En zo is verwarmen met pellets heel veilig. Toch plaatste ik ook een CO-meter in de buurt. Je weet immers maar nooit met vlammen.

je schoorsteen laten vegen - pelletkachel

De kachel reinigen

Wekelijks maak ik de kachel schoon en één keer per drie maanden haal ik de beschermplaat eraf voor een uitgebreidere reiniging, meestal op zaterdagmorgen als er nog niemand wakker is en de pelletkachel koud is. Ik gebruik een goede aszuiger, met een lang snoer (geen gedoe met verlengkabels) en een goede filter. Een uitstekende investering.

Om het rookkanaal te reinigen, gebruik ik een goedkope WC-borstel, een tandenborstel en een schoenenborstel. Dat werkt perfect. De as belandt in de tuin, op de composthoop. Je produceert dus eigenlijk geen afval.

De prijs van pellets

In het algemeen zijn houtpellets in de zomerperiode goedkoper dan in de winter. Koop je ze dan aan, dan doe je een flinke besparing. In het midden van de winter betaal je het meest. Als de prijs van fossiele brandstoffen overal fors stijgt, dan volgt ook de pelletprijs.

Concreet zag ik de prijs stijgen van €4,79 naar €12,99 op een jaar tijd. De gas- en olieprijzen stegen in die periode ook zo fors. Koop je pellets dus aan in grote hoeveelheden als je een goede prijs vindt. Tussen €4 en €5 beschouw ik als een aanvaardbare prijs. Méér dan €5 voor een zak pellets is (te) duur.

Is verwarmen met pellets in een pelletkachel een goed alternatief voor fossiele brandstoffen?

Zou ik de pelletkachel opnieuw kopen? Zeker wel. Voor de warmte, de gezelligheid, de gebruiksvriendelijkheid en de charme van vlammen in je woonkamer. Het is een ecologisch alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen. Als de stroomprijzen hoog zijn, rendeert de pelletkachel helemaal. Niet aarzelen dus.

Samenwerken met Viorella?

Benieuwd hoe Viorella voor jou teksten schrijft en content creëert? Teksten die echt werken en jou meer omzet opleveren via contentmarketing? Contacteer me voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: