De aanschaf van een pelletkachel?

De aanschaf van een pelletkachel: is dat een goed idee in deze moeilijke energietijden? In 2013 verbouwden we onze living. Één van de interessante aankopen die we toen deden, was onze pelletkachel. Een MCZ flat, voor de kenners: de Rolls-Royce van de pelletkachels. Een blog met praktisch nut: de categorie “lifestyle”.

Hoe werkt een pelletkachel?

Voor wie een pelletkachel niet kent, is het eenvoudig uitgelegd: kleine houtkorrels (“pellets”), eigenlijk samengeperst zagemeel, worden verbrand om een heerlijke warmte te verspreiden. In de winter stook je zo relatief goedkoop je living warm, met het gemak van gewone verwarming en de charme van een houtkachel. Het enige dat je nodig hebt, is een schoorsteen.

Hoeveel en welke pellets verstook je?

Ik verstook een zak per één à twee dagen als het koud is en de dagen thuis lang zijn. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie. Ik koop mijn pellets op een pallet die in de winkel blijft liggen. Zo hoef ik thuis niet alles te stockeren en krijg ik een mooie hoeveelheidskorting. Ik kies enkel voor de zogenaamde witte pellets, van naaldhout. De bruine, van loofhout, verbranden minder goed, lopen sneller vast en zorgen ervoor dat je veel vaker de aslade moet leegmaken. Bovendien geven de witte een aangenamere warmte dan de bruine. Ik vind het ook belangrijk om na te gaan of de pellets lokaal worden geproduceerd, en niet bijvoorbeeld geïmporteerd uit een land ver weg.

Meestal haal ik een stapel van tien zakken in huis. Daar kom ik een tweetal weken mee toe, soms langer. De rest blijft in de winkel liggen. Dat loopt meestal vlot, maar af en toe haal ik toch eens ergens anders een vijftal zakjes als de voorraad in de winkel net even op is. In de winter van 2021 gebeurde dat een paar keer nadat de leverancier leverproblemen (= problemen met leveren :)) had.

Het onderhoud van je pelletkachel

Toch is het niet allemaal peis en vree in pelletland. Een kwetsbaar punt is wel dat je reparaties moet laten uitvoeren door een beperkt aantal firma’s en dat die hoge verplaatsingskosten aanrekenen. Bij de aanschaf van een pelletkachel let je er best op dat je ook een hersteldienst ter beschikking hebt voor onderhoud en wisselstukken. Alhoewel, de meeste herstellingen deed ik totnogtoe zelf. Net omdat de herstelfirma een service levert met een slechte prijs-kwaliteitverhouding.

De aanschaf van een pelletkachel: je schoorsteen vegen

Jaarlijks laat ik mijn schoorsteen vegen. Dat houdt de boel veilig en zorgt ervoor dat de kachel goed brandt. Wekelijks maak ik de kachel schoon en één keer per drie maanden haal ik de beschermplaat eraf voor een uitgebreidere reiniging, meestal op zaterdagmorgen als er nog niemand wakker is. Ik gebruik een goede aszuiger, met een lang snoer (geen gedoe met verlengkabels) en een goede filter. Een goede investering. Om het rookkanaal te reinigen, gebruik ik een goedkope WC-borstel, een tandenborstel en een schoenenborstel. Dat werkt perfect. De as belandt in de tuin, op de composthoop.

de aanschaf van een pelletkachel: herhalen?

Zou ik de pelletkachel opnieuw kopen? Zeker wel. Voor de warmte, de gezelligheid, de gebruiksvriendelijkheid en de charme. Als de stroomprijzen hoog zijn, rendeert de pelletkachel helemaal. niet aarzelen dus.

Update: wel overweeg ik om weer een hele pallet pellets aan te kopen, als de prijzen (in de zomer) lager zijn. Eerder deze week steeg de prijs van één zak naar €7,99 waar dat eerder €4,79 was. Voor enkele zakken is dat “ça va”, maar voor twee palletten?

Welke manier van verwarmen vind jij de beste?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: