Soms is leiderschap simpel

Het effect van leiderschap op de prestaties van een team is groot in sport. Goed leiderschap maakt dat het team wint, zo simpel is het. Wordt de ploeg goed geleid, dan zijn de resultaten altijd beter. Die leiding gebeurt op én naast het veld. Soms is leiderschap simpel, bijvoorbeeld als de leiding op het veld een uitstekende taak uitvoert. Dat leiderschap zit in de kleine dingen van “zijn” en “doen”, subtiele aanmoedigingen, een kreet op het juiste moment en ondersteunende aanwijzingen. Zo biedt de leider betekenis, richting en steun.

Soms is leiderschap simpel: een voorbeeld uit handbal

In het voorjaar van 2022 woonde ik een wedstrijd bij van Bevo tegen Atomix. Dat zijn beide handbalteams. De wedstrijd kaderde in de BENE-league, een reeks handbalwedstrijden tussen de topploegen van België en Nederland. Handbal is een harde confrontatiesport, zeker niet voor doetjes. Niet iedereen heeft dat beeld van de sport, tot je er echt kennis mee maakt. Als voorbeeld van leiderschap kan het elke leidinggevende in het speelveld zinvol inspireren.

Hoe een keeper kan leiden

De keeper van Bevo, Bram, toonde duidelijke leiderskwaliteiten tijdens de wedstrijd tegen Atomix. Hij keepte fantastisch, met handen en voeten en stopte enkele strafworpen. Hij is goed in wat hij doet. Een echte expert. Vanuit een positie achter de aanvallers moedigde hij zijn team sterk aan tijdens de hele wedstrijd, zelfs vanop de bank toen hij vervangen werd. Tijdens de momenten van verdediging gaf hij aanwijzingen. Richting en steun was er ten volle. Het resultaat was er dan ook naar. Bevo won met glans de wedstrijd.

Soms is leiderschap simpel: je geeft steun, richting en betekenis

Leiderschap vindt soms ook andere, aanvullende wegen. Bram, de keeper van Bevo zet zich bijvoorbeeld ook in om wekelijks handballes te geven aan jonge, beloftevolle spelers. Ook dat doet hij met glans. De jongens luisteren naar zijn tips en volgen zijn instructies nauwgezet op. Het team is hecht en wint ook internationaal wedstrijden. Kwaliteit in leiderschap drijft altijd boven. Steun, richting en betekenis. Ik zag het allemaal al in handbal, met mooie resultaten. Soms is leiderschap simpel, als het goed gebeurt.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: