Wat laat je passeren, en wat niet?

Wat laat je passeren, en wat niet? Aan welke zaken besteed je aandacht? Wat trek je je aan? Waar ga je mee aan de slag? Pick your battle. En wat laat je links liggen?

In de afgelopen week was ik de bevoorrechte getuige van een interessant leiderschapsfenomeen. Het zich aangesproken voelen op leiderschap, zonder daarom per se een formele leider te zijn.

Een leraar passeerde met de wagen langs een vechtpartij tussen leerlingen. In plaats van even weg te kijken, de vechtpartij te negeren en de vakantie te laten beginnen, voelde die leraar zich aangesproken. Ze parkeerde haar wagen op een niet zo evidente plaats en liep telefonerend in de richting van de vechtpartij. Met risico voor zichzelf, maar zonder daarbij stil te staan.

De jongeren waren onder de indruk en staakten hun strijd. Ze stoven uit elkaar en sommigen van hen gingen weg. In tussentijd kwamen enkele collega’s aan en werd er druk informatie verzameld, gesprekken gevoerd en de gemoederen bedaard. Allemaal in afwachting van de komst van de politie die verhoren begon af te nemen. Na afloop gingen de resterende jongeren weer naar huis en werd een ernstige escalatie vermeden.

Deze eigenschap van leiderschap, vind ik belangrijk. Leiderschap is een keuze in omstandigheden die vragen om leiderschap. In dit geval om steun te bieden en er te zijn voor anderen. Wat deze leraar deed, was wat iemand doet als die persoon wordt aangesproken op een diepere zin voor verantwoordelijkheid. Er is niemand anders, het komt aan op die ene persoon. Die met gevaar voor eigen gezondheid het quasi ondenkbare doet.

Leiderschap ontstaat als iemand ervoor kiest om een leider te zijn. Net zoals deze leraar dat mooi aantoonde.

Wat laat je passeren, en wat niet? Op welke manier “kies” jij voor leiderschap?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: