De boog niet meer spannen

De boog niet meer spannen kan alleen als je de doelen negeert en de pees aflegt.

De boog kan niet altijd gespannen staan. Dat betekent dat je de pees af en toe moet losmaken en geen pijlen verschiet. Pas wanneer je weer op doelen gaat schieten, span je de pees opnieuw. Het afleggen van de pees zorgt er ook voor dat de pees haar spanning behoudt en langer meegaat. Een mooi en bruikbaar beeld voor aandachtsmanagement.

Lekker vieren als je succes boekt

In een organisatie is het vanzelfsprekend om af en toe het werk te laten voor wat het is en successen of een bepaalde gelegenheid te vieren. De pees gaat van de boog en de doelen gaan aan de kant. Het enige doel dat wel nog geldt, is de ontspanning en het teamgevoel. Lekker vieren maar. De boog staat even niet gespannen en de pees rust.

Doel treffen: doelgericht en trefzeker

Met een gespannen boog een pijl afvuren, creëert de kans dat je doel treft. Om vooruit te kunnen in het leven heb je dus alle onderdelen nodig: de boog, de gespannen pees, de pijl én het doel. Alleen dan kan je doelgericht en trefzeker worden.

Iemand mikt en vertelt je in welke richting te schieten. Ofwel ben je dat zelf, je innerlijke stem, ofwel iemand anders. Dat is degene die de leiding neemt of heeft. Die persoon gaat na of je niet uit alle macht op het verkeerde doel schiet en alle effect mist. Na alle zorgvuldige voorbereiding zou dat een vreselijke vaststelling zijn, toch?

De boog niet meer spannen: leg de pees regelmatig af

Onthoud dus: leg af en toe doelgericht je pees af. Neem rust en laat je boog en pees recupereren. Pas als je weer op doelen schiet, span je de pees. Verschiet af en toe bewust je pijlen niet. En doe dat met een “full body yes!” Geen schuldgevoel, wel je verantwoordelijkheid nemen.

En vergeet niet: je organisatie heeft je nodig: boog, pees, pijl, doel, spanner, richter, losser, raper, hersteller, koper, maker … Iedereen die een bijdrage levert, doet ertoe. De leider geeft elke medewerker die betekenis.

Aan het begin van het weekend een geruststellende gedachte om betere keuzes te maken. Geniet ervan.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: