Laat de raskat ratten vangen

Laat de raskat ratten vangen. Een goed advies aan leidinggevenden om niet altijd en overal zelf de problemen aan te pakken. Er zijn genoeg “raskatten” die dat beter kunnen. Een metafoor voor leiderschap.

Onze eigen blauwe rus

Sinds november 2020 hebben we een prachtige raskat, een “blauwe rus”. Zo heet het ras van vermeende hypoallergene katten. Iedereen in het gezin is er dol op en de kat wordt op handen gedragen, vaak letterlijk. Het beestje ziet er ongelooflijk schattig uit en niemand verdenkt die ‘kerel’ (in de echte zin van het woord) van enig kwaad.

Vandaag kwam hij thuis met een rat in de bek. Dat was de vijfde keer al. Daardoor verdient hij de eervolle vermelding van officiële “rattenvanger”. Zelf zou ik zo’n rat nooit kunnen vangen, realiseerde ik me. Hoe hard ik ook zou proberen.

Laat de raskat ratten vangen: een metafoor voor leiderschap

Toen ik me dit beeld zag, besefte ik de metaforische waarde voor leiderschap. Vaak is degene die gekozen wordt als leider degene van de organisatie die inhoudelijk uitblinkt in één of meer disciplines. Bijvoorbeeld de beste salesperson. De beste “raskat’.

Van zodra zo’n “raskat” leider wordt, verdwijnen alle eerder geleerde competenties naar de achtergrond. De beste verkooptrucs zijn enkel nog toepasselijk in coaching, om tips te geven of iets voor te doen. Maar zelf verkopen zit er wellicht amper nog in. Wel verlof plannen van de medewerkers, contracten verdelen … Iemand met liefde voor het vak moet zichzelf vooraf de vraag stellen of leiderschap wel iets is voor hem, haar, hun.

Leiders worden gekozen. Ze voelen de nood om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Om te gaan staan voor hun waarden en principes en voor hun mensen. Een loutere carrièremove voor meer aanzien of loon, is niet de juiste motivatie. Ontwikkel een eigen stijl. Ik schreef er een blog over: Hoe je een eigen leiderschapsstijl ontwikkelt.

Groeien als leider

Een leider kan uiteraard groeien. Opleiding, coaching, intervisie, supervisie … het zijn enkele van de vele manieren om te groeien als leider. De grootste groei echter, gebeurt wanneer de métier er is en de leider zijn oude narratief verlaat om voortaan “enkel nog te leiden”. Om anderen de expertise te laten en zelf te coachen, sturen, delegeren, communiceren … Om communicatie en expertise van het team te vragen. Zodat het team kan schitteren.

Laat als leider de raskatten de ratten vangen. Die kunnen dat sowieso het best. Zorg ervoor dat je ze ongestoord laat jagen door de juiste deuren te openen. Naar de tuin, niet naar de drukke straat aan de voorzijde. Om in de metafoor te blijven.

Wie ben jij: laat je de raskat ratten vangen, of vang je ze zelf? 🤔

Blauwe rus met rat in de bek. Metafoor voor aspecten van leiderschap. Laat de raskat ratten vangen.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: