De allerindividueelste expressie

Willem Kloos: “Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie.” In zijn recensie van de Verzen van Herman Gorter (Verzen – Herman Gorter “AM), schreef Willem Kloos de gevleugelde woorden: “Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie.” Waarmee hij zo veel wil zeggen als -naar hedendaagse normen vertaald- schrijf wat je wilt, zoals je het wilt. Misschien raken je woorden iemand, misschien ook niet. Maar dat doet er niet zo veel toe. Het zijn jouw woorden. Niet dat al die woorden kunst zijn, maar ook dat doet er niet toe.

Toen ik mijn blog lanceerde, kreeg ik veel vragen en opmerkingen. De meeste uit pure interesse, maar ook wel wat kritische. Dat was allebei positief, want al die feedback maakt bijsturing mogelijk. De blog is een groeipad en een ontdekkingsreis, zoals de autorit op de landweg. Dank je wel aan al wie daar een bijdrage aan leverde.

De kritische stemmen waren ingegeven vanuit een bezorgdheid. Zou ik niet te veel delen of te herkenbaar zijn? Uiteraard is het mogelijk om mijn blogs te lezen “vanuit” mijn situatie, maar slechts weinigen kennen die in detail. In mijn bredere ervaring kreeg ik te maken met allerlei soorten leiderschap, bijvoorbeeld. Ik beschouwde mezelf als kind al als leider in bepaalde omstandigheden, lang voor ik dat formeel werd. Bijvoorbeeld bij de organisatie van spelen op straat met mijn vrienden.

Ik doe ook inspiratie op in allerlei netwerken en contexten. Sommige verhalen pik ik daar op en ik reflecteer er verder over. Zonder evenwel ooit concreet te gaan of namen te noemen. Soms combineer ik verhalen om een punt te maken. En soms creëer ik een theoretisch concept dat nog geen realiteit is geworden. Als oefening en als gedachtenexperiment. Of ik las erover in een boek of leerde iets in een nascholing. Of in het laboratorium dat het leven is. Soms herinner ik me iets, en surf ik even verkennend op die golf. En soms weet ik aanvankelijk niet eens wat ik wil schrijven, zoals deze blog. Dat, beste lezer, doet er niet toe. Toch?

Wat je ook besluit te doen: zoek je eigen creatieve pad en bewandel het. Ethan Hawke verwoordt het treffend in volgende video:

Voor wie Kloos kent: ook ik ben een “god in het diepst van mijn gedachten”. Net zoals jij.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: