Hoe je een eigen leiderschapsstijl ontwikkelt

Métier als leider ontwikkelen

Op mijn website staat een quote van mezelf. Redelijk pretentieus, zou je zeggen, om jezelf te citeren. Wel, daar is een reden voor. Als ik spreek over de eigen leiderschapsstijl, dan koppel ik daar automatisch een wielerterm aan: de métier. Het is geen exclusieve term van het wielrennen, natuurlijk, maar ik hoorde hem als tiener voor het eerst in die context.

Vergelijk het met de volgehouden aandacht om iets te leren die je in de oosterse filosofie tegenkomt. Of in de lessen Japans zwaardvechten waarin je door continu te herhalen je basis goed leert ontwikkelen. Om iets goed te leren, heb je zo’n zeven tot tien herhalingen nodig. Voor een HB is dat drie tot vijf. Verwaarloos je dat herhalen, dan geeft dat vroeg of laat problemen. Métier is dus het gevolg van volgehouden aandacht voor iets.

Ook bij leiderschapsontwikkeling is het goed om regelmatig het geleerde op te frissen en opnieuw in te oefenen. Permanent nascholen als het ware. Boeken lezen, jezelf informeren, een coach bezoeken, intervisiegesprekken houden, feedback vragen van je teamleden, enz. Anders roest je vast in routine en blokkeer je. Je ontwikkelt je eigen leiderschapsstijl niet voort. Je houdbaarheidsdatum als leider zal snel overschreden worden.

Je eigen leiderschapsstijl

Maar om terug te komen op de titel van deze blog: het is belangrijk dat je uiteindelijk een eigen leiderschapsstijl ontwikkelt. Gestoeld op de theorie, maar uitgewerkt in de details en grondig ingeoefend. Zo ontwikkel je métier. En dan telkens opnieuw bijleren en bijsturen. Zo word je, wat je vaak leest, een leider met een authentieke leiderschapsstijl. Een stijl die dicht bij jezelf staat, maar onderbouwd en ontwikkeld is met het oog gericht op effectiviteit.

Teruggeworpen worden op jezelf om je eigen leiderschapsstijl te ontwikkelen

Deze manier van werken is intensief en komt heel dicht. Het biedt je momenten van grote twijfel en diepe crisis. En eenzaamheid. Maar het is in mijn ogen de beste manier om jezelf te leren rijmen met je rol. Want vergis je niet: leiden is afscheid nemen van wie je daarvoor was. De inhoudelijke expert, de topverkoper … je laat ze achter. Om te worden opgenomen als mens achter de mensen, soms tussen de mensen en soms vóór de mensen. Met als enige waarde je leiderschap dat continu onderhouden moet worden.

Als je wordt teruggesmeten op wie je bent, met je sterktes en beperkingen, is het maar best dat je helemaal vrede kunt hebben met jezelf. Dat je kunt leven met een juist zelfbeeld en met al je beperkingen. Dat je tegen feedback en kritiek kunt en je energiebalans streng bewaakt. Zonder schuldgevoel kunt opereren in de wetenschap dat je het beste deed voor je mensen. En kunt bijsturen wanneer nodig en je trots opzij kunt zetten.

telkens opnieuw – Van grijze Gandalf naar gerespecteerde white wizzard

Het is zoals het ontstaan van de witte tovenaar bij Lord of the rings van Tolkien (In de ban van de ring – JRR Tolkien “AM”). Na zijn strijd tegen de balrog uit de diepe spelonken, waarbij het wezen met zijn zweep Gandalf mee in de diepte sleurde en er talloze gevechten op leven en dood volgden, verrees Gandalf als witte tovenaar. Herboren in een nieuwe en betere versie. Als leider ga je hier ook telkens door. Om terug te keren naar de oorspronkelijke situatie met vernieuwde inzichten.

Een mooi beeld om mee te nemen als je kritiek krijgt die je moeilijk kan plaatsen. De authentieke leider met métier weet exact waarover dit gaat. Van toen hij zelf op de kop van de balrog stond.

2 gedachten over “Hoe je een eigen leiderschapsstijl ontwikkelt

Voeg uw reactie toe

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: