Een creatieve uitlaatklep: waarom?

Een creatieve uitlaatklep is iets dat iedereen zou moeten hebben. Zo simpel is het. Om zich creatief te kunnen uiten en om niet altijd met dezelfde dingen bezig te zijn. In zo’n uitlaatklep is het eenvoudig om tijd voor jezelf te reserveren. Zeker als je het echt heel erg graag doet.

Een creatieve uitlaatklep: voorbeelden

Ik vond het zelf in schrijven. Ik schrijf heel veel en meermaals per dag. Het is een manier van prikkels verwerken, van inzichten uitkristalliseren, van spelen met taal, van woorden uitvinden (=neologismen), van conceptueel en divergent denken, van ontroering en verbeelding. En ga zo maar voort.

Een goede vriend vindt zijn uitlaatklep in zingen. Hij is lid van een koor en zingt op hoog niveau. Terwijl zijn job helemaal in een ander veld ligt. Een andere goede vriend vindt me-time in meditatie en fitness en maakt waar mogelijk tijd daarvoor. Nog een andere vriend ziet het leven zelf als de hobby en gaat van de ene uitdaging in de andere: tattoos laten zetten, vrijwilliger in een vaccinatiecentrum, concerten organiseren en spelen in verschillende bands. Een vriendin knutselt met concepten en computers. Om creatieve oplossingen te bedenken voor allerlei problemen.

En zo zijn er massa’s andere voorbeelden te noemen: een mobilhome, een zeilboot, allerlei sporten en activiteiten, sauna, kleiduifschieten, paardrijden, shoppen … De mogelijkheden zijn quasi oneindig.

Hoe vind je tijd voor een creatieve uitlaatklep?

Het is goed om je omgeving te observeren als je zelf nog niets hebt. Je vraagt: hoe kan dat? Wel, het kan. Als werk en gezin je tijd opeisen, ook in avonden en weekends, dan blijft er al snel weinig tijd over om je creatief te uiten. Bovendien is bij sommige uitingsvormen de drempel (te) hoog om ermee te beginnen. Mensen voelen zich verlamd door vragen als “Zal ik het wel kunnen?”, of “Zit iemand te wachten op mijn uitingen.”

Van en voor jezelf, de rest volgt later

Aan hen zeg ik: let it go. Gewoon doen en niet overdenken. Dat kan als je volledig in balans bent met jezelf en vrede hebt met hoe je in elkaar zit. Als je mild bent voor je tekorten en een deel reserveert voor jezelf waarin meningen van anderen er niet per se toe doen. Wel als feedback, uiteraard, om te groeien, maar niet als kritiek.

Alleen als je helemaal jezelf wil zijn gebruik je de empathiekiller die je anders als leider nooit kan gebruiken: “Dat laat ik bij jou.”

Een gedachte over “Een creatieve uitlaatklep: waarom?

Voeg uw reactie toe

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: