Storytelling

Wat is storytelling?

Storytelling is de kunst om het verhaal van je merk in één samenhangend geheel te vertellen. Je vertelt dat verhaal in beeld én in taal op verschillende kanalen en voor alle mogelijke vormen van publiek. Je kiest voor je merk eenzelfde look & feel in alle communicatie en kunt daar eindeloos ver in gaan, tot zelfs het ontwerp van je gebouwen toe. Doorgedreven storytelling brengt een totaalplaatje dat elk publiek overtuigt van de meerwaarde van je merk.

Meer weten over de branding van Viorella?

Wat is het belang van storytelling?

Storytelling gaat om de behoeften van je doelgroep, niet om wat jij zelf wilt vertellen!

In goede storytelling beschrijf je een unieke positie, een unieke dienst, een uniek product dat je publiek echt nodig heeft. Je vertelt daarover een boeiend verhaal dat mensen willen lezen, willen horen, willen bekijken. De komst van jouw merk verbetert bovendien de situatie van je doelgroep en dat is de belofte die je maakt.

Storytelling maakt een belofte aan je doelgroep

Je brengt het verhaal dus zó dat de lezer, luisteraar of kijker overtuigd geraakt van de meerwaarde van je merk voor zichzelf. Het gaat dus niet om de intrinsieke waarde van je merk, maar wel wat je merk biedt om de behoeften van je doelgroep te vervullen. Als je verhaal aanslaat, verkoop je ook je product of dienst. Goede storytelling is dus heel belangrijk.

Lees ook: Je eigen website maken?

Storytelling laat je doelgroep ergens bijhoren

Storytelling creëert verbondenheid en vervult basisbehoeften van de mens. Eenvoudig eigenlijk: bij een groep horen en graag gezien zijn. Je storytelling verbindt je merk met de invulling van die behoefte. De lezer, kijker of luisteraar die zich aangesproken voelt door je content en je storytelling, hoort ergens bij. En leest, kijkt of luistert naar je verhaal. Gaat op zoek naar méér… En maakt uiteindelijk gebruik van wat je aanbiedt.

storytelling

Hoe creëert je storytelling duurzame verbondenheid tussen je merk en je doelgroep?

Sommige vormen van marketing vergeten dat het in storytelling draait om de verbondenheid die het verhaal schept tussen vraag- en aanbodzijde. Je maakt een belofte met je storytelling die je nadien ook waarmaakt. Je doelgroep krijgt een belevenis die waar voor zijn geld biedt. Ik licht twee voorbeelden uit van hoe storytelling niet duurzaam is: clickbait en influencers.

Gebruik geen clickbait om je doelgroep duurzaam te binden

Clickbait levert snel geld op, maar is niet duurzaam

Het gebruik van ‘clickbait’ om mensen naar je aanbod te lokken is in een goed verhaal geen goede keuze. Je beïnvloedt mensen niet met je storytelling, maar laat ze ineens klikken. Zelfs als je weet dat het aanbod helemaal niet voor hen bedoeld is. Hun ‘click’ levert dan af en toe wel geld op, maar verbondenheid met je doelgroep creëer je niet. Je bent weer snel vergeten.

‘De goedkoopste’ willen zijn is eigenlijk gewoon clickbait, en is niet duurzaam

Een weinig duurzame belofte is bijvoorbeeld de goedkoopste zijn. Je kunt alle mogelijke moeite doen om die goedkoopste prijs te bieden, zelfs door amper nog winst te maken. Je kunt de goedkoopste levering aanbieden en op die manier de klant aan je proberen te binden. Maar wat doet je klant als je niet meer de goedkoopste bent? Die keert niet meer terug en koopt bij een concurrent.

Ik kocht ooit een smartphone in een Limburgs bedrijf dat de goedkoopste prijs bood voor het type smartphone dat ik zocht. Ik was op zoek naar de beste prijs en vond die daar. Het ging eigenlijk maar om €30. Ik bestelde de smartphone en enkele dagen later belandde die in mijn brievenbus. Vraag me niet bij welk bedrijf het was, want dat zou ik moeten opzoeken. De prijs was de enige reden om bij hen te kopen, en dat is niet duurzaam.

Lees ook: In een pretpark ontsnap je naar een droomwereld

De storytelling van influencers is vaak niet duurzaam

Sluwe marketing van influencers is niet hetzelfde als duurzame storytelling

De storytelling die influencers op kanalen als Instagram of Snapchat gebruiken, is vaak heel slim. De verbondenheid schuilt in het creëren van fans, volgers die het gevoel hebben erbij te horen. Door af en toe iets terug te doen: een meet & greet, een event, korting … blijft de verbondenheid kunstmatig bewaard. Eruit stappen is -zeker als jongere- vaak geen optie. Want dan ‘hoor je er niet meer bij’ en loop je kansen mis.

Duurzame storytelling is niet commercieel, maar legt een diepe basis voor langere tijd

Na verloop van tijd verbleekt de basis van verbondenheid bij influencers. Jongeren worden ouder en haken vanzelf af. Dan moet de influencer opnieuw op zoek gaan naar een fanbase of de influencer zal simpelweg verdwijnen. Vaak zie je dan dat de influencer probeert om andere doelgroepen aan te boren of gaat voor een carrière op televisie. De duurzaamheid van dit commerciële type van influencer is laag, tenzij hij zich heruitvindt.

Investeer in verschillende kanalen en op de langere termijn

Geen enkele doelgroep is vatbaar voor alle vormen van marketing. Of voor de technieken die je in een bepaald kanaal gebruikt. Investeren in verschillende kanalen en in de langere termijn is belangrijk om je doelgroep echt te binden. Je bepaalt ook best goed wie je doelgroep precies is als je je keuzes maakt, en ook wie niet.

Storytelling van Ferrari

Een Ferrari verkoop je aan iemand die het geld heeft voor zo’n wagen of -in de toekomst- aan iemand die dat later ooit zal hebben. Tegelijkertijd inzetten op een doelgroep van ouderen met veel financiële middelen en op jongeren die hun fortuin nog bijeen moeten sprokkelen, kan dus een goede keuze zijn.

Maar de valkuil is om je te beperken tot de (toekomstige) verkoop van een product. Ferrari zal de belofte in de storytelling dus ruimer trekken: luxe, vrijheid, succes, het maken in het leven, exclusiviteit, enzovoort. Je onderscheidt je met een Ferrari van de massa en je hebt het gemaakt als je ermee rijdt.

Wat Ferrari niet doet, is de veiligheid benadrukken van de kinderen op de achterbank of de crashtests in de verf zetten van de proeven waarin een vrachtwagen je Ferrari raakt. De doelgroep is niet het gezin dat een veilige en praktische wagen zoekt voor de dagelijkse verplaatsingen. En ook niet de mensen die een zuinige wagen zoeken die je meeneemt op reis.

Baken eerst af waar je voor staat, en vertel dan je verhaal

Goed nadenken over wie je bent, wat je aanbiedt, wat je belofte is aan je doelgroep en wie die doelgroep is, is dus heel belangrijk. Nadien vertel je je verhaal met duurzame storytelling. Gericht op de langere termijn, en dieper dan een oppervlakkige commerciële aanpak.

Maak werk van een belevenis met een goede prijs

De consument vandaag zoekt een duidelijk en goed verhaal dat een belofte maakt. Dat een belevenis biedt en de belofte vervult. Een faire prijs voor die belevenis, ook al is die hoger, is daarom vaak een goede keuze.

de valkuil van clickbait in je storytelling

De kritische meerwaardezoeker laat zich niet snel verleiden. Die zal zich eerst grondig informeren en doorziet inconsequenties in je verhaal. De technieken die in Instagram uitstekend werken voor jongeren, bijvoorbeeld, werken niet voor de geïnformeerde en kritische lezer van een kwaliteitskrant. Die zal zich vaak storen aan snelle of agressieve vormen van marketing.

“Ja ja, ze vertellen wel dít, maar dóén dan dát.”

Integer en authentiek, geen “truc”

Wat je zegt en wat je doet moet gelijklopen. Zo verkrijg je integriteit en authenticiteit in je aanbod. Je toont zelf dat je gelooft in wat je doet. Voor wie je het eigenlijk doet. En ook voor wie niet!

Is de meerwaardezoeker je doelgroep, dan houd je daar best rekening mee. Hetzelfde geldt voor alle andere doelgroepen: jongeren, senioren, kinderen, kleuters, Hyundaibezitters, F1-liefhebbers, wandelaars. Die bereik je niet allemaal op dezelfde manier, in dezelfde taal en via hetzelfde kanaal.

Afbakenen maakt de meerwaarde duidelijk en je verhaal geloofwaardig. Verrassingen in je “verhaal” zullen er dan ook niet zijn als het uiteindelijk uitdraait op een samenwerking.

Content, content, content …

Goede content die is afgestemd op je doelgroep, vertelt je verhaal vanzelf. Met de juiste beelden erbij eens zo luid en duidelijk. Of je nu beschikt over enkele tientallen euro’s of een miljoenenbudget: je integere verhaal doet ertoe. Als het verhaal niet aanslaat bij je doelgroep, heeft het eigenlijk geen zin om er veel geld tegenaan te gooien.

Je verhaal moet er precies op zitten. En je concurrentie innoveert zelf ook voortdurend … dus is je verhaal nooit echt helemaal af. Steeds opnieuw probeer je hen een stapje voor te zijn door outside the box te denken. Ook dan is je merk, je verhaal en je doelgroep wat je op de kaart zal houden.

Viorella helpt je met storytelling én content

Viorella schrijft content, voegt copywriting toe waar het thuishoort en geeft advies voor je storytelling. Op die manier schrijven we samen aan een sterk verhaal dat je merk op de kaart zet, conversie creëert en doet standhouden tussen de concurrentie. Naadloos aansluitend, inhoudelijk deskundig en effectief voor je doelgroep.

Lees zeker ook over “mijn ervaring in schrijven” of “contentstrategie“.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: