Freelance copywriter

Als freelancer neem je een positie in tussen werknemer en werkgever. Je bent niet in vaste dienst, waardoor je enerzijds heel vrij bent, maar anderzijds die vrijheid zelf optimaal invult. Daarnaast ben je ook zelfstandig, dus een dag niet gewerkt, is een dag niet verdiend. Terwijl een vast contract in loondienst die zekerheid wel biedt. Toch heeft werken als freelance copywriter heel wat voordelen.

Op zoek naar een SEO-copywriter?

Waarom ben ik freelance copywriter?

Vrijheid om te doen waar je goed in bent

Door te werken als freelance copywriter ervaar je heel wat vrijheid. Je bepaalt immers zelf voor wie je schrijft, hoe je schrijft en wat je schrijft. Zelf vind ik dat ideaal. Met mijn schrijven onderhoud ik mijn website, leer ik interessante dingen bij en help ik hen die zelf niet graag schrijven. En daardoor kan ik heel wat schrijven voor mezelf en zoals ik het wil. Een win-win.

Dat kan ook, want ik ben niet afhankelijk van mijn inkomsten als freelancer. Anders is het wanneer dat wel zo is. Dan is het noodzakelijk om actief te zijn op sociale media en aan gerichte marketing te doen. Om alles in te zetten op je online zichtbaarheid door middel van SEO.

freelance SEO-copywriter in Schoten

Vrijheid om teksten wel of niet te schrijven

Een ander voordeel van freelancer zijn, is dat je niet de huiscopywriter bent die tekst na tekst produceert. Je hebt daardoor meer keuze in de teksten die je creëert. En dus de keuze om teksten NIET te schrijven. Op die manier baken je steeds beter af wat je wel en niet als uitdaging aanneemt. Hoe langer je aan het werk bent als copywriter, hoe beter dit je ligt.

Vrijheid om leven en werken af te stemmen

Het belangrijkste voordeel als freelance copywriter ervaar ik in het aspect vrijheid. Niet zozeer de keuze in opdrachten en het ‘neen’ zeggen tegen opdrachten die geen voldoening bieden, maar vooral de vrijheid om leven en werken beter af te stemmen op elkaar. Ik schrijf wanneer ik daar zin in heb, niet omdat het moet. Financiële zekerheid komt van mijn dagtaak en mijn freelance schrijven is een aanvulling. Een betaalde hobby, eigenlijk.

Adal-Stien in Denemarken

Nadelen aan freelance copywriter zijn

Administratie kan te veel tijd vragen en dus ook je vrijheid kosten

Een mogelijk nadeel van freelancing is dat je tijd verliest aan veel administratie. In- en uitgaande facturen bijvoorbeeld. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je onderneming niet te fors groeit. Als je meer facturen creëert, dan wordt dat een tijdrovende bezigheid. Een truc om het aantal facturen opnieuw te verkleinen, is om te bundelen.

Als ik meerdere teksten voor eenzelfde opdrachtgever schrijf, dan maak ik een lijstje en factureer in één keer een tiental teksten. Heb je zelf als freelancer je inkomen sneller nodig, dan is apart factureren altijd een optie. Of ik werk met projecten waarin verschillende werkzaamheden vervat liggen. Het gaat dan telkens om slechts één factuur. Handiger en minder tijdrovend voor jezelf, en interessanter voor de opdrachtgever. Die kan gerust zijn dat de prijs vast blijft. Presteer je toch meer uren dan vooraf bepaald, dan is dat eigenlijk hetzelfde als korting geven.

Zelf werk ik met drie prijsformules. Overzichtelijk en zonder verrassingen.

administratie bundelen is tijdswinst freelance copywriter in Schoten

Administratie bundelen is tijdswinst

Valkuil vermijden om broodschrijver te worden

Beginnende freelancers zijn tevreden met alle teksten die ze aannemen. Het brengt geld in het laatje en daarmee de vrijheid om voort te doen. Op langere termijn is dat niet voldoende. Naarmate de ervaring groeit, is het nodig om meer eisen te stellen. Het is immers niet mogelijk om ALTIJD te schrijven. Dat remt de creativiteit en levert geen goede teksten op. Het is het fenomeen van de broodschrijver.

Lokaal werken als freelance copywriter?

Freelance copywriter in Schoten

Als copywriter is het fijn om heel lokaal te werken. Het biedt meer mogelijkheden om met stijgende brandstofkosten toch ter plaatse te gaan zonder extra kosten te maken. Bovendien gebruik je een ander voordeel: je weet als geen ander wat werkt in jouw omgeving. Je kent de fijnere kanten van je gemeente en de plaatselijke mentaliteit. Op die manier win je kostbare researchtijd en smijt je meer expertise in de strijd. Bijkomend is het voordeel dat goede SEO bij mobiele lezers je site lokaal sneller bovenaan zet als ze hun locatie laten traceren.

Mijn gemeente Schoten organiseert af en toe events voor lokale ondernemers. Het is fijn om in die lokale setting deel te nemen aan een lezing of netwerkevent. Ga in jouw buurt, gemeente of provincie of er van die events worden georganiseerd. Een aanrader en ideaal om te netwerken met andere ondernemers.

Elders verder weg ervaring opdoen

Een andere strategie is om -als beginner- net niet lokaal te gaan, maar je eerste ervaring op te doen in gebieden verder weg. Een dankbare omgeving om schrijfkilometers op te doen is Nederland. De mogelijkheden zijn heel groot in een omgeving waar iedereen voor alles geld vraagt. En de concurrentie is groot. In zo’n commerciële omgeving leer je goed je product afbakenen en verfijnen. En harder onderhandelen.

Freelance SEO-copywriter

SEO-copywriting is je doel bereiken

Het doel van copywriting is om iemand aan te zetten tot actie. Die actie kan alle vormen aannemen, maar het doel is steeds hetzelfde. Zo kan het doel zijn om iets te verkopen, een mailadres te bemachtigen, laten inschrijven voor een masterclass, enzovoort. De lezer voert een actie uit: klikken, mailadres invullen en valideren, inschrijven … Goede copywriting zorgt daarvoor, en een gewone tekst heeft daar meestal niet speciaal aandacht voor.

SEO-copywriting voor online zichtbaarheid

Bovendien wil je dat mensen jouw tekst lezen en niet die van je concurrent. Dat vraagt dan weer heel wat andere skills die vooral een SEO-copywriter heeft. Niet alle tekstschrijvers hebben die vaardigheden. Zie SEO-copywriting gerust als een extra discipline van copywriting.

Ik schreef een blog over SEO: SEO-copywriting

Samenwerken met Viorella?

Ik schrijf graag je blogs of online teksten. Met of zonder SEO. Neem vrijblijvend contact met me op voor meer info, of voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: