Suzan en Freek maken prachtige liedjes
Suzan en Freek maken prachtige liedjes. Ze schrijven hun teksten over het dagelijkse leven en de liefde, en iederéén herkent zich erin. Ze gaan zelfs niet voor een niche, maar voor de massa. Ook dat doen ze voortreffelijk. Hun taal is eenvoudig, hun zinnen kort en hun teksten en liedjes verteren vlot; ze zijn zeker niet te lang. De teksten van Suzan en Freek gaan niet over het banale, maar ze spelen met eenvoudige taal en complexe boodschappen die de fan zelf concreet invult.
Suzan en Freek vermarkten hun succes commercieel via een webshop en allerlei televisieoptredens. Hun concerten zijn zo goed als allemaal uitverkocht, zelfs in de Ziggy Dome of de Lotto Arena. Het zouden succesvolle copywriters zijn als je de tips van de influencers mag geloven. Maar is dat alles wat erover te zeggen valt? Natuurlijk niet.
Niet iedereen is het ermee eens dat de liedjes prachtig zijn, uiteraard. Maar heb je al eens écht naar hun teksten geluisterd? Ze doen iets met hun luisteraars. Zelfs als je niet van hen houdt, is dat het minste dat je kunt toegeven. Een goede tekst kan wonderen verrichten, zelfs en zéker in alle eenvoud.
Een herkenbare tekst kan immers rechtstreeks naar het hart gaan. En daar is geen truc voor. Daar kan geen online influencer bij helpen. Suzan en Freek stippen de dingen aan, zoals bij poëzie of schilderkunst en laten de werkelijkheid die daarmee correspondeert invullen door de luisteraar.
Dromen in kleur … voor het eerst
In Dromen in kleur behandelen ze een paradigmawisseling of een eureka-gevoel van Archimedes. Ze doen dat met de woorden: “Ik kijk om me heen en zie dezelfde straat, maar het voelt of er nu ineens een nieuw licht op staat […] sinds jij er bent.” Het gaat nog verder “We dromen in kleur en het is voor het eerst dat dat gebeurt.”
Lichtje branden
In Lichtje branden hebben ze het over de gevolgen van een burn-out. In alle vertwijfeling en de langzame herstelperiode vind de persoon met een burn-out wellicht steun in de woorden: “Ik beloof ik laat de lichten aan. Dan voelt het donker niet zo zwaar. Ik hoop dat je jezelf weet terug te vinden. […] Ik laat een lichtje branden voor jou.” Met andere woorden: neem je tijd voor je herstel en daarna neem je je plek gewoon terug in.
Hebben Suzan en Freek hier op die manier zo over nagedacht? Hebben ze de liedjes zo bedoeld? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ze hebben geen idee hoe hun fans die teksten concreet vertalen naar de eigen situatie. Wellicht hebben ze er zelfs nooit over nagedacht. Van zodra een tekst wereldkundig gaat, reageren mensen erop. Die tekst is dan niet meer helemáál van Suzan en Freek omdat de fans er hun eigen betekenis aan koppelen. Auteursrechtelijk wel, natuurlijk, maar een goed liedje wordt ook een beetje collectief bezit. Net zoals een goede tekst.
Luisterend naar Lichtje branden besefte ik dat er iets voor valt te zeggen om gewoon je ding te doen, zonder na te denken over de gevolgen en te beseffen dat iemand, ergens iets aan dat alles zal hebben. Met eenvoudige woorden schilderen Suzan en Freek een wereld met dubbele bodems die zeggen wat er te zeggen valt. Ze doen dat op hun manier en hebben er succes mee.
Wat als Suzan en Freek niet ‘hun ding’ zouden doen?
Wat als Suzan en Freek hun teksten hadden aangepast aan de mening van alle anderen? Wat als ze op veilig hadden gespeeld en in de Achterhoek een gewone job hadden aangenomen en enkel in de badkamer zouden zingen? Wat als ze angst hadden om ermee naar buiten te treden en dat uiteindelijk niet hadden gedaan? Wat als ze alle moeilijke zinsspelingen en dubbele bodems uit hun teksten hadden verwijderd? Dan had ik alvast niet naar hen geluisterd. Het zijn net die frisse taaldingetjes die hun nummers ontroerend maken en doen (blijven) luisteren. En daar is het toch helemaal om te doen, niet? Ondertussen verkopen ze de Ziggy Dome uit.
Wat kunnen influencers leren van Suzan en Freek
Op LinkedIn lees je heel wat mensen (zelf noemen ze zich influencers) allerlei tips geven over hoe je iets moet doen. Hoe dat je succes kan opleveren. Vanmorgen las ik een copywriter de tip geven om geen inleiding-midden-slot-structuur te gebruiken, want de lezer online leest dat niet. Nee hoor: maak je tekst licht verteerbaar met korte alinea’s, lijstjes met bullets, je slot al prijsgevend aan het einde van je inleiding en dan niets nieuws meer toevoegen. Ook geen verrassende wending aan het einde. Schrijven voor de consument van de massa. Als iedereen telkens hetzelfde doet, waar ontstaat dan de vernieuwing?
Tijdens Lichtje branden dacht ik ineens: “Wat een nutteloos advies!” Zelf zou ik die simpele teksten immers nooit willen lezen. De nummers verschijnen misschien even in de hitlijsten, maar verdwijnen daarna gewoon weer. Suzan en Freek hebben lak aan het advies van anderen, lak aan de mening van anderen en creëren dagelijks de zaken die ze willen creëren. Niet met opzet commercieel, maar zo eigenzinnig dat het aantrekt. En weer commercieel lijkt. Als ze dat besef vermarkten, hebben ze groot gelijk. Kijk maar eens in hun webshop. Het beste van twee werelden: applaus! Bij creatief schrijven geldt hetzelfde. Schrijf wat je wilt en hoe je het wilt. Iemand zal het lezen en goed vinden.

Commercieel vermarkten wat werkt (voor jou)
Als je schrijft voor de massa, dan is dat niet specifiek genoeg. Je schrijft eigenlijk voor een niche, inhoudelijk en qua publiek. Commercieel lijkt het op het eerste gezicht wel interessanter om te schrijven voor de zwijgende massa. Zij vormen zich geen mening als consument en volgen slaafs wat marketeers hen opdringen. Kritiek geven ze ook wel eens, maar uiteindelijk kopen ze toch. Maar dan word je een eendagsvlieg.
Wil je beklijven en herinnerd worden? Schrijf dan origineel en net helemaal níét zoals of voor de massa. Doe iets origineels en verfrissends. Volg niet de massa, maar wees eigenzinnig. Influencers willen vooral influencen, maar zijn zelden kenners. Door hen te lezen en naar hen te luisteren, lever je hén iets op. Tenzij je natuurlijk wat hebt aan hun advies. Ook goed, maar dan kies jij er zelf voor.
Doe wat je wilt op jouw manier
Doe dus gewoon alles lekker op jouw manier zodat jij het goed vindt. Ook bij schrijven geldt dat. Heb je daarna succes: goed zo! Vermarkt dan gerust dat succes. En anders: geniet van je schrijven.
Lees verder: De allerindividueelste expressie