Je eigen website maken

Als kleine onderneming is het heel aanlokkelijk om je eigen website te maken. Het biedt je de kans om rechtstreeks met je doelgroep te communiceren over je activiteiten. Zo behoud je de controle over je storytelling en ben je niet afhankelijk van beslissingen van andere commerciële bedrijven. De primeur van wat je brengt, werkt bovendien in je eigen voordeel.

Is een eigen website maken vandaag eenvoudig?

Een eigen website maken is niet moeilijk en niet duur

Er circuleren wel wat misverstanden over het maken van je eigen website en over de moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Commerciële bedrijven die je website voor je bouwen, benadrukken graag hoeveel tijd het je kost en hoe moeilijk het zou zijn. Dat is gewoon onjuist. Eenvoudig gezegd: een eigen site maken met teksten voor jouw doelgroep is niet moeilijk en relatief goedkoop. Het is bovendien ook een heel goed idee.

Je hebt genoeg aan je dagelijkse toestellen

Vele jaren geleden maakte ik al eens een website. Dat was toen een heel gedoe, vooral dan technisch. Er was heel wat extra software voor nodig en een performante computer. Grafisch had zo’n site niet veel om het lijf. Het werd een gedrocht door de ogen van nu. Vandaag kan het technisch allemaal veel eenvoudiger vanop een doorsnee laptop, smartphone of tablet. Die recente toestellen zijn natuurlijk veel performanter dan de computers van toen, maar toch. Een eenvoudige website zoals je die nu kunt maken, bedient je doelgroep uitstekend.

je eigen website eenvoudig maken met laptop en smartphone

Kan je als (beginnend) ondernemer je kosten beperken?

Je eigen website is een kost, en je kunt je doelgroep ook gratis bereiken

Als beginnend ondernemer vraag je je misschien af of je een eigen website wel echt nodig hebt. Het is een kost die je maakt en in het begin telt elke euro. Misschien weet je ook niet goed hoe eraan te beginnen of zie je er het belang anders van in. Wie weet is een handelsactiviteit opzetten op sociale media voor jouw business de betere keuze? Dat is ook eenvoudig en het kan meestal gratis. Je doelgroep bevindt zich ook op de socials, dus waarom dan toch je eigen website maken?

Als je zelf je eigen website bouwt, beperk je de kosten

Zelf heb ik me in het begin ook de vraag gesteld of ik een eigen site wou bouwen. Al vroeg in het proces vond ik mijn antwoord: als ik het zelf kan, dan doe ik het zelf. Ik was er toen al wel zeker van dat ik een blog nodig had, maar niet dat dat mét een website moest. Ik was voor mijn eigen website aangetrokken door de tijdsbesteding, ik zag het als een hobby en iets leerrijks. Een vorm van creatief knutselen, en dat was het ook. Ik ben trouwens ook geen fan van de oppervlakkigheid van sommige sociale media, dus een profiel aanmaken en daar mijn website maken, sprak me niet aan.

Je website laten maken, kost al snel enkele honderden euro’s

In het begin zocht ik uit hoeveel het me zou kosten om een website te laten maken. Een eenvoudige driepaginawebsite kon voor €600 met bijkomende kosten voor elke extra pagina. Dat leek me duur, maar je overweegt als leek weldegelijk om hierop in te gaan. Je kon ook een doe-het-zelfpakket nemen. Dan bouw je de website helemaal zelf met een softwarepakket. Voor beide pakketten betaalde je een maandelijkse kost voor onderhoud en ondersteuning. Maar het kan allemaal veel goedkoper.

je eigen website maken met WordPress

Met Wix of WordPress kan je goedkoop én professioneel werken

Kies je voor Wix (eenvoudige site met een app) of WordPress (uitgebreide site zonder app), dan krijg je meer waar voor je geld. Voor €600 plaats ik mijn site op WordPress ongeveer twee jaar online. Bij de firma die deze prijs rekende om mijn site te maken, betaalde je ook nog een maandelijkse onderhoudskost. Als je budget oneindig is, en je ziet het eigenlijk niet zitten om dingen zelf te doen, dan zou ik zeggen: laat je site maken. Maar als je een beginnende onderneming wilt uitbouwen en je kosten wilt beperken, dan kan je het evengoed helemaal zelf. Zelf een website maken wordt goedkoper naarmate je nóg meer zelf doet.

Hoe kan je je eigen website maken?

Hoe je het technisch aanpakt om een website te maken, lees je best bij de pakketten zelf. Ze hebben een uitgewerkte tutorial op hun site. Ze nemen je ook stap voor stap mee in het bouwen van je eigen webplek. Allerlei plug-ins helpen je bij het verder uitbouwen van je website. Zo bouw je in een mum van tijd je eigen webstek. En bij een eenvoudig abonnement kan je rekenen op 24/7 ondersteuning.

Foto’s, video en andere beelden

Bij zo’n abonnement krijg je ook toegang tot een hele reeks stockfoto’s. Heel handig in het begin als je nog geen foto’s hebt gemaakt. Die foto’s zijn vaak rechtenvrij voor gebruik op je website. Voeg zeker beelden toe, want dat komt de leesbaarheid en het vasthouden van je lezer ten goede. Flitsende videobeelden en podcasts zijn interessant, vooral als je ook op sociale media actief bent.

 je eigen website maken met stockfoto's

Hoe kan je je eigen website in je voordeel laten werken?

De reden waarom ik een eigen website heb, is om controle te behouden over wat er met mijn teksten gebeurt. De primeur is zo altijd voor mij. Op sociale media ben ik -bewust- niet aanwezig, behalve dan op LinkedIn. Alle online aanwezigheid vertrekt vanuit mijn website, waardoor mijn teksten werken voor mijn eigen online vindbaarheid. Die strategie werkt prima, gezien enkele interessante hoge rankings.

Voordelen van je eigen website maken

  • De inhoud werkt voor jouw vindbaarheid.
  • Je klanten vinden steeds terug wat ze nodig hebben zonder te moeten graven.
  • Je kunt je eigen stempel drukken op je business en je expertise tonen.
  • Je kunt eenvoudig promoties aanbieden aan trouwe klanten.
  • Sociale media werken ondersteunend bij je eigen website. Je lokt klanten naar je toe en zorgt ervoor dat je hun behoeften invult.
  • Je behoudt de controle over hoe je je branding doet. Een update van je branding heb je zelf in de hand.
  • Je bent niet afhankelijk van andere bedrijven.
ervaar de vrijheid van je eigen website

Besteed aandacht aan je teksten, die kunnen je eigen website máken (of kráken)

Goede teksten zijn essentieel

Het belangrijkste zijn (en blijven!) echter de teksten op je website. De indexering gebeurt op basis van tekst, ook tekst die je op beelden plaatst (alt-tekst). Uitstekende teksten zijn dus altijd een goed idee. Als je investeert in je eigen site, dan kan je je teksten zelf optimaliseren voor zoekmachines. Dat is in een doordeweekse post op de socials misschien minder belangrijk, maar op je website is het onmisbaar.

Het schrijven eindigt nooit

Het is daarnaast belangrijk om aan je site te blijven werken. Eens online zorgt een regelmatige opfrissing ervoor dat je interessant blijft, voor je lezer én voor zoekmachines. Voeg dus regelmatig content toe of herwerk je blogs als je site al online is. Ook je concurrenten houden je website in de gaten. Als die opvalt, val jij ook op en verhoogt dat je concurrentie.

Vraag hulp aan een SEO-copywriter

Een fancy website maken is dus niet zo moeilijk. Zolang je er maar voor zorgt dat de inhoud de moeite waard is en blijft om te bezoeken. Je wilt je mogelijke klant immers boeien en overtuigen om voor jou te kiezen. Een ervaren SEO-copywriter kan een meerwaarde bieden om je website en je teksten nog te verbeteren.

de online lezer leest anders: hij scant en zoekt en leest dan pas

Voor wie maak je je eigen website? Voor je lezers.

De lezer online leest anders

De lezer online kijkt, scant en zoekt, maar léést heel weinig. Dat vraagt van tekstschrijvers méér dan zomaar snel ‘een tekstje schrijven’ voor je website. Je wilt immers heel graag je doelgroep bereiken met de heerlijke teksten die je schrijft. Hoe pak je dat aan?

Geef je doelgroep wat te doen

Je plant je content, gebruikt een publiceerstrategie, biedt uitwegen uit teksten die niet bij je doelgroep passen en creëert lussen om je lezers te laten terugkeren en zo bij je te houden. Je geeft ze wat te doen en te ontdekken tot wanneer zij doet wat jij wilt dat zij doet.

Houd je doel goed voor ogen

Je zet aan tot actie en jij hebt die actie gekozen. Teksten schrijven voor je website doe je als SEO-copywriter altijd met als einddoel aanzetten tot actie. Maar hoe kan je je doelgroep bereiken met de uitstekende inhoud op je website? Inhoud die best wél gelezen wordt.

Je doelgroep aanzetten tot actie op je eigen website

Hoe bereik je je doelgroep met je eigen website?

De taal om je doelgroep te bereiken

Je doelgroep bepaalt hoe je schrijft, welke woorden je gebruikt, welke zinslengte je kiest, welke media je gebruikt, enzovoort. De ‘regels’ zijn dezelfde of je nu schrijft voor jongeren, marketeers, piloten, juristen, onderwijsmensen of literatuurliefhebbers.

Je doelgroep afbakenen

Hoe beter je je doelgroep afbakent, hoe beter je je kanaal kiest, hoe beter je boodschap die doelgroep bereikt. Als je leespubliek zich in de tekst herkent, is de communicatie al voor een groot deel geslaagd. Die lezer gaat lézen en zapt niet meer weg.

Je doelgroep bereiken via je eerste indruk

Lukt het je om je lezer te ‘pakken’, dan komt daarna pas het belang van je tekst op de voorgrond. De lezer van je doelgroep neemt immers pas de tijd om wat grondiger te lezen van zodra hij geprikkeld is door de eerste indruk.

Om dat te realiseren, kies je voor eenvoudigere teksten, korte alinea’s die over één ding gaan, geen al te moeilijke woorden, veel tussentitels en enkele goedgekozen afbeeldingen.

Tekst die indruk maakt, zoals de Duomo in Firenze op je eigen website

Uitstekende teksten met uitstekende afbeeldingen

Afbeeldingen zelf maken of stockfoto’s

Die afbeeldingen maak je zelf, je kiest een stockfoto of legt een link naar een afbeelding op een andere site. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen die je gebruikt, eigen of van een database, je tone of voice ondersteunen. Ze spelen een grote rol in je branding en storytelling.

De alt-tekst om je doelgroep te bereiken

En geef ze een alt-tekst om ze te laten meetellen voor je ranking in Google. Bewaak wel steeds de laadtijd van je pagina’s, want een te lange laadtijd werkt ontmoedigend. Door je website visueel aantrekkelijk te maken, lok je je doelgroep naar je toe. En dan komt de eigenlijke inhoud beter tot zijn recht.

Sfeer scheppen met afbeeldingen

Voor mijn eigen website kies ik voor foto’s of filmpjes die een sfeer meegeven. Een sfeer die ik vind passen bij wie ik ben en bij mijn eigen levensstijl en -doelen. Het maakt me niet zoveel uit of het gaat om mijn eigen foto’s of stockfoto’s, maar ik besteed veel zorg aan de selectie van passende beelden. Regelmatig gebruik ik beelden die ikzelf of één van mijn kinderen maakte. Eigenlijk is dat ook gewoon leuk om te doen.

Welk doel wil je met je eigen website bereiken?

Je vroeg je bij de keuze voor je eigen website al af welk doel je met je site hebt. Wat wil je dat je doelgroep bij je komt doen? Als je die vraag hebt beantwoord, dan weet je beter hoe je je doelgroep kunt bereiken om net datgene te doen wat je wilt dat ze doen.

Is je doel verkopen? Laten doneren? Een mailadres bemachtigen voor je nieuwsbrief? Iemand overtuigen van je standpunt? Een community uitbouwen? Autoriteit opbouwen?

je doelgroep bereiken, bijvoorbeeld de kleine zelfstandige

Welke content zet je op je eigen website?

Gebruik geen ‘oude’ technieken om je doelgroep te bereiken

Waar je vroeger via zoekwoorden stapelen je doelgroep kon bereiken, worden zoekmachines nu slimmer en schrijf je best gewoon uitstekende teksten. Dat wil niet zeggen dat je zomaar eender wat schrijft; je helpt de zoekmachines natuurlijk wel een handje. Dat doet de SEO-copywriter ook.

Schrijf ergens over en vervul die belofte

De basis is echter altijd dezelfde. Schrijf uitstekende content die ergens over gáát en die je lezer helpt. Die beantwoordt aan de behoeften van je publiek. Vooral zo kan je met je aanbod je doelgroep bereiken. Je schrijft immers een goede tekst met waardevolle inhoud in de eerste plaats om je doelgroep vooruit te helpen.

Zoekmachines helpen met de indexering van je eigen website

Schrijf goede teksten op je eigen website

Zoekmachines een handje helpen is een goed idee, natuurlijk. Maar naarmate ze slimmer worden, filteren ze de slechte content er beter uit. Niet alle websites worden geïndexeerd (Hoeveel recepten voor lasagna zijn nog echt nieuw?).

Wees origineel in je teksten op je eigen website

Originele, frisse en goedgeschreven content blijft dus heel belangrijk. Ik ga er ook graag van uit dat zoekmachines in de toekomst steeds slimmer worden en dat teksten die niet origineel zijn (met veel trucs, bijvoorbeeld) zichzelf uit de markt zullen prijzen. Schrijf altijd vanop een wit blad, dan kopieer je geen anderen en verhoog je je autoriteit.

je eigen website maken vindbaar voor je doelgroep in alle zoekmachines

Schrijf dus vooral wat je wilt schrijven op jouw eigen manier. Gebruik je creativiteit. En roep nadien de hulp in van een goede SEO-copywriter om je tekst vindbaar te maken. Dat drukt de kosten, maar garandeert je ook kwaliteit. Of laat je teksten volledig door mij schrijven, met jouw inhoudelijke expertise.

Samenwerken met Viorella

Ga je graag zelf aan de slag met je contentmarketing en heb je advies nodig? Heb je graag dat ik teksten voor je schrijf? Contacteer me dan vrijblijvend voor een samenwerking. Vergeet niet: je teksten zijn je belangrijkste content.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: