Eigen website maken

Heel wat kleine ondernemingen kiezen ervoor om een eigen website te maken. Het biedt de kans om rechtstreeks met je doelgroep te communiceren over je activiteiten. Zo behoud je de controle over je storytelling en ben je niet afhankelijk van beslissingen van andere commerciële bedrijven. De primeur van wat je brengt, werkt bovendien in je eigen voordeel.

Er circuleren wel wat misverstanden over het maken van je eigen website en over de moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Zo’n website zou niet eenvoudig te maken zijn en er één laten maken zou dan weer duur uitdraaien. Dat klopt niet. Eenvoudig gezegd: een eigen site maken is niet moeilijk en relatief goedkoop. En dus altijd een goed idee. Waarom?

Een eigen website maken is vandaag heel eenvoudig

Vele jaren geleden maakte ik al eens een website. Dat was toen een heel gedoe, vooral dan technisch. Er was heel wat extra software voor nodig en een performante computer. Vandaag kan het technisch veel eenvoudiger vanop een doorsnee laptop, smartphone of tablet. Die recente toestellen zijn natuurlijk veel performanter dan de computers van toen, maar toch.

Heb ik wel een website nodig?

Als beginnend ondernemer vraag je je misschien af of je een eigen website nodig hebt. Het is een kost die je maakt en in het begin telt elke euro. Misschien weet je ook niet goed hoe eraan te beginnen of zie je er het belang anders van in. Wie weet is een handelsactiviteit opzetten op sociale media voor jouw business de betere keuze?

Zelf heb ik me in het begin ook de vraag gesteld of ik een eigen site wou bouwen. Al vroeg in het proces vond ik mijn antwoord: als ik het zelf kan, dan doe ik het zelf. Ik was er toen al wel zeker van dat ik een blog nodig had, maar niet dat dat mét een website moest.

Je website laten maken is duurder dan alles zelf doen

In het begin zocht ik uit hoeveel het me zou kosten om een website te laten maken. Een eenvoudige driepaginawebsite kon voor €600 met bijkomende kosten voor elke extra pagina. Dat leek me duur, maar je overweegt als leek weldegelijk om hierop in te gaan. Je kon ook een doe-het-zelfpakket nemen. Dan bouw je de website helemaal zelf met een softwarepakket. Voor beide pakketten betaalde je een maandelijkse kost voor onderhoud en ondersteuning. Maar het kan allemaal veel goedkoper.

Met Wix of WordPress kan je goedkoop én professioneel werken

Kies je voor Wix (eenvoudige site met een app) of WordPress (uitgebreide site zonder app), dan krijg je meer waar voor je geld. Voor €600 plaats ik mijn site ongeveer twee jaar online. Bij de firma die deze prijs rekende, betaalde je ook nog een maandelijkse onderhoudskost. Als je budget oneindig is, en je ziet het eigenlijk niet zitten om dingen zelf te doen, dan zou ik zeggen: ga ervoor. Maar als je een beginnende onderneming wilt uitbouwen en je kosten wilt beperken, dan kan je het evengoed helemaal zelf. Zelf een website maken wordt goedkoper naarmate je nóg meer zelf doet.

je eigen website maken met WordPress
Photo by Pixabay on Pexels.com

Laat je eigen website in je voordeel werken

De reden waarom ik een eigen website heb, is om controle te behouden over wat er met mijn teksten gebeurt. De primeur is zo altijd voor mij. Op sociale media ben ik -bewust- niet aanwezig, behalve dan op LinkedIn. Alle online aanwezigheid vertrekt vanuit mijn website, waardoor mijn teksten werken voor mijn eigen online vindbaarheid.

Voordelen van een eigen website

  • De inhoud werkt voor jouw vindbaarheid.
  • Je klanten vinden steeds terug wat ze nodig hebben zonder te moeten graven.
  • Je kunt je eigen stempel drukken op je business en je expertise tonen.
  • Je kunt eenvoudig promoties aanbieden aan trouwe klanten.
  • Sociale media werken ondersteunend bij je eigen website. Je lokt klanten naar je toe en zorgt ervoor dat je hun behoeften invult.
  • Je behoudt de controle over hoe je je branding doet. Een update van je branding heb je zelf in de hand.
  • Je bent niet afhankelijk van andere bedrijven.

Hoe kan je je eigen website maken?

Hoe je het technisch aanpakt om een website te maken, lees je best bij de pakketten zelf. Ze hebben een uitgewerkte tutorial op hun site. Ze nemen je ook stap voor stap mee in het bouwen van je eigen webplek. Allerlei plug-ins helpen je bij het verder uitbouwen van je website. Zo bouw je in een mum van tijd je eigen webstek. En bij een eenvoudig abonnement kan je rekenen op 24/7 ondersteuning.

Foto’s, video en andere beelden

Bij zo’n abonnement krijg je ook toegang tot een hele reeks stockfoto’s. Heel handig in het begin als je nog geen foto’s hebt gemaakt. Die foto’s zijn vaak rechtenvrij voor gebruik op je website. Voeg zeker beelden toe, want dat komt de leesbaarheid en het vasthouden van je lezer ten goede. Flitsende videobeelden en podcasts zijn interessant, vooral als je ook op sociale media actief bent.

 je eigen website maken met stockfoto's
Photo by Daniel Frese on Pexels.com

De teksten kunnen je eigen website máken (of kráken)

Het belangrijkste zijn (en blijven!) echter de teksten op je website. De indexering gebeurt op basis van tekst, ook tekst die je op beelden plaatst (alt-tekst). Uitstekende teksten zijn dus altijd een goed idee. Als je investeert in je eigen site, dan kan je je teksten zelf optimaliseren voor zoekmachines. Dat is in een doordeweekse post op de socials minder belangrijk, maar op je website is het onmisbaar.

Het is daarnaast belangrijk om aan je site te blijven werken. Eens online zorgt een regelmatige opfrissing ervoor dat je interessant blijft, voor je lezer én voor zoekmachines. Voeg dus regelmatig content toe of herwerk je blogs als je site al online is.

Een fancy website maken is dus niet zo moeilijk. Zolang je er maar voor zorgt dat de inhoud de moeite waard is en blijft om te bezoeken. Je wilt je mogelijke klant immers boeien en overtuigen om voor jou te kiezen. Een ervaren SEO-copywriter kan een meerwaarde bieden om je website en je teksten nog te verbeteren.

Samenwerken met Viorella

Zit je vast met WordPress of met je teksten? Ga je graag zelf aan de slag met je contentmarketing en heb je advies nodig? Heb je graag dat ik teksten voor je schrijf? Contacteer me dan vrijblijvend voor een samenwerking. Vergeet niet: je teksten zijn je belangrijkste content.

Een gedachte over “Eigen website maken

Voeg uw reactie toe

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Deel ze hier.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: