Juiste spelling en hoog ranken

Onlangs las ik een discussie over spelling in webteksten. Het ging erover dat de juiste spelling van woorden in het Nederlands voor sommige copywriters ondergeschikt is aan hoog ranken in google. Toch valt er ook iets te zeggen voor een juiste spelling, vanwege het hogere, maatschappelijke doel. Kan je juist spellen en toch hoog ranken in zoekmachines?

Juist spellen of ranken op meer trefwoorden?

We starten met een voorbeeld. Als ‘seo-copywriter’ (= de juiste spelling) wordt geschreven als aparte woorden, ‘seo copywriter’, dan scoor je naar verluidt op de beide zoektermen. Dit is geen goed voorbeeld, want een koppelteken wordt door het algoritme van google gezien als een spatie. Net zoals dat bij een afbreekstreepje aan het einde van een regel is.

In het Nederlands kan je een koppelteken gebruiken om de leesbaarheid van woorden te vergroten. Bij klinkercombinaties schrijf je alles aan elkaar, tenzij je botsende klinkers hebt. In een woord als studieadvies is er geen reden om twee woorden te gebruiken. Spel je studie-advies, dan is dat niet nodig, maar voor sommige lezers is het wel leesbaarder. Voor een leraar Nederlands is dit fout, voor een seo-copywriter is het ‘ranken op twee trefwoorden’. Je spellingscorrector geeft de fout trouwens aan, dus de fout is met opzet gemaakt.

Het belang van een juiste spelling voor je geloofwaardigheid

De juiste spelling van woorden is maatschappelijk relevant als uiting van cultuur. Onderzoek wees eerder al uit dat spellingsfouten slordig overkomen en lezers twijfelen aan je deskundigheid als je ze maakt. In een sollicitatiebrief is dat bijvoorbeeld echt zo. De spellingscorrector of iemand je teksten laten nalezen voorkomen dat er spellingsfouten blijven staan. Als je van jezelf weet dat je niet zonder fouten schrijft, dan weet je ook wat je eraan kan doen. Gebruik je hulpmiddelen.

de juiste spelling kan oldschool of online

Het voordeel van meer woorden te gebruiken voor je SE-ranking

De verleiding is soms groot om trucs toe te passen om hoger te scoren in zoekmachines. Als je met één blog hoger kan scoren door de regels een beetje te buigen, dan zullen sommigen er niet aan twijfelen om dat te doen. Toch houdt deze techniek een risico in. Over sommige zaken zal niemand struikelen, maar staat je tekst vol met dit soort woorden, dan haakt je lezer wellicht af. Een teveel aan spellingsfouten wreekt zich vroeg of laat. Voor je seo en je ranking in zoekmachines kan het misschien wél iets opleveren.

de juiste spelling kan oldschool of online
Photo by Pixabay on Pexels.com

Wie heeft gelijk: de ‘juistspeller’ of de seo-copywriter?

De ruimere betekenis van een juiste spelling

De vraag is nu: wie heeft gelijk? Graag verbind ik de beide invalshoeken. Ik ben van mening dat spelling correct moet zijn. Het is een uiting van kennis van en respect voor een cultuur en voor het Nederlands. Ook jongeren gebruiken zoekmachines om de spelling van woorden te controleren. Als webteksten continu kiezen voor hoog rankende, maar foutief gespelde woorden, dan biedt een internet search geen goede referentie voor spelling.

Kan je het algoritme van google verschalken met een juiste spelling?

Bovendien wordt het algoritme van google slimmer. Dat merk je aan de evolutie van de voorbije jaren van key word stuffing naar de huidige situatie. Met key word stuffing vulden handige copywriters hun teksten met telkens dezelfde zoekterm om hoog te ranken. Die techniek werkt niet meer. Een beter algoritme zal in de toekomst de minder goede teksten bestraffen, is mijn voorspelling. Dat is nu al zo voor oude teksten die geen update meer krijgen.

Wat ga je doen met je dure content als google voort evolueert: alles herwerken of nu al ineens alles juist schrijven? Ik kies voor dat laatste, maar rekening houdend met de situatie van nu. Optimaliseren voor google houdt in dat je je seo verzorgt, maar zonder toe te geven aan luie trucs om het google algoritme te verschalken.

Op de langere termijn heeft degene die juist spelt het voordeel. Zelfs voor seo. Een correcte spelling leidt tot betere teksten die leesbaar zijn en aangenaam om te lezen. Ze dienen ook het ruimere, maatschappelijke doel. Dat is alvast mijn overtuiging. Ik heb het niet zo op met copywriters die de ranking in google als doel stellen en vergeten dat ze een goede tekst moeten schrijven.

Waar vind je taaladviezen voor een juiste spelling?

De Nederlandse Taalunie

De onbetwiste ‘numero uno’ voor spellingscontrole is de Nederlandse Taalunie. Hun website bevat adviezen voor allerlei taalvragen over spelling, grammatica, register, enzovoort. Vroeger vond je de taaladviezen van de Nederlandse Taalunie op het taalunieversum. Die site wordt niet meer onderhouden, maar is wel nog raadpleegbaar. Hun woordenlijst.org is een interessante aanvulling als je snel aan je informatie wilt geraken.

Vrttaal

Er zijn ook alternatieven. De VRT onderhoudt een site met taaladviezen, de zogenaamde vrttaal. Op hun website lees je ook allerlei adviezen die over meer gaan dan spelling alleen. In Vlaanderen zullen mensen vaker grijpen naar de adviezen van de VRT. Omdat de VRT nu eenmaal een betere branding kent dan de Nederlandse Taalunie.

Oldschool

Het kan ook meer oldschool. VanDale.nl is de site van ‘de dikke Van Dale’, één van de referentiepunten voor het Nederlands. Voor grammatica is de website van de ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst) een aanvulling bij de andere bronnen. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Voel je vrij om ze allemaal te gebruiken en te ontdekken. Dat komt de ondersteuning van het Nederlands online alleen maar ten goede. En zo is internet ook voor de ontwikkeling van het Nederlands een goede zaak.

Samenwerken?

Kies je ook voor teksten met een juiste spelling en in correct Nederlands? Teksten die ook hoog ranken in google, maar ‘juist’ zijn? Neem dan contact met me op of kies voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: