Writer’s block

Als je graag schrijft en dat vaak doet, dan stoot je ook wel eens op periodes waarin het minder gaat. Bij een totale blokkade spreekt men van een writer’s block. Zo’n schrijfblokkade laat schrijvers kennismaken met een gegeven dat speelt in alle creatieve beroepen. Er is geen inspiratie en de schrijver kan niet anders dan pauzeren.

De writer’s block is geen probleem als je af en toe schrijft, want dan kan je perfect ook even kort niets schrijven. Ben je echter een broodschrijver, dan kan zo’n blokkade ernstig roet in het eten strooien. Wat kan je doen om ermee om te gaan?

Wat is een writer’s block?

Een writer’s block is een periode waarin een schrijver zonder inspiratie valt of voor eenzelfde taak veel meer tijd nodig heeft dan gehoopt om wat zinnigs op papier te zetten. Zo’n blokkade kan even goed jaren duren waarin de schrijver zijn creatieve werk niet kan verrichten.

Een writer’s block gaat altijd gepaard met twijfel. Ben ik wel een goede schrijver? Kan ik het wel? Het zijn de normale vragen die iedereen zich wel eens stelt, en die essentieel zijn om een gezonde groei mogelijk maken. Je vraagt je af wat je nodig hebt om het wél te kunnen of hoe je het kunt aanpakken. Verloopt dit proces op een goede manier, dan wordt je er béter van. Niet alle vormen van twijfel zijn dus per se negatief.

Witte pagina? Writer's block of net niet?
Het witte blad van inspiratieloosheid? Of net het tegenovergestelde?.

Wanneer treedt een writer’s block op?

Een te grote of verkeerde taak

Een taak die te groot is, of niet bij je past, kan je extra doen twijfelen aan jezelf en aan de goede afloop. Van zodra je je afvraagt of je eigenlijk wel geschikt bent of de vraag stelt “wanneer ga ik dát nu allemaal nog doen?”, is er werk aan de winkel.

Je twijfel groeit uit tot uitstelgedrag. Je legt de taak even aan de kant in de hoop dat je snel weer je inspiratie vindt. Als je dan niet de mogelijkheid ziet om te groeien en beter te worden, dan evolueert zo’n kortstondige periode van (gezonde) twijfel in het sommige gevallen naar een existentiële crisis. Het uitstelgedrag neemt verder toe en het probleem wordt steeds groter.

Ben je een romanschrijver die een voorschot kreeg op het volgende boek, dan treedt er snel een extra, financiële dimensie in werking. Zo verlies je als schrijver in het slechtste geval je inkomen. Een taak die te groot of niet geschikt voor je is, kan je writer’s block dus omzetten in een groot probleem. Gelukkig kan je ook dan nog steeds werken aan een oplossing.

Gezondheidsproblemen

Er zijn natuurlijk nog andere oorzaken. Als de schrijver problemen ondervindt met fysieke gezondheid, of mentaal welzijn, of een gebeurtenis in zijn leven ervaart waarin er zoveel afleiding is dat schrijven onmogelijk wordt, dan treedt een writer’s block ook wel eens op. Een begrafenis van een dierbare, een burn-out, verandering van werk, verhuizen, enzovoort. Logisch, want zulke periodes gaan gepaard met onzekerheid en wellicht ook stress. En stress stimuleert primitieve reacties zoals vechten, vluchten en bevriezen.

Eenzaamheid

Omdat een schrijver alleen werkt, en vaak geen directe collega’s heeft, is eenzaamheid ook een mogelijke oorzaak. Bij twijfel is het moeilijker om gelijkgezinden te vinden die het probleem ook ervaren of die voor de nodige afleiding kunnen zorgen. En in het huiskantoor lopen in veel gevallen geen huisgenoten die bij de pauze even een gesprek met je voeren.

Writer's block als gevolg van te vaak alleen zijn
Photo by Pixabay on Pexels.com

Oplossingen voor een writer’s block

Schrijfgroepen

Schrijfgroepen kunnen een hulpmiddel zijn tegen professionele eenzaamheid. Ze halen de schrijver uit zijn isolement en zorgen ervoor dat er ook professioneel uitwisseling kan zijn. En zo’n schrijfgroep met gelijkgestemden is nog iets anders dan de contacten met een account manager van de uitgeverij.

Op LinkedIn verschijnen regelmatig oproepen van copywriters die anderen zoeken om samen een schrijfgroep te vormen. Ze schrijven voor de webcam, lezen elkaars werk na en geven tips. Of ze geven werk door dat hen niet past, maar jou misschien wel. Zo is een schrijfgroep een verrijking op méér dan één vlak.

Creativiteit stimuleren

De belangrijkste manier om een writer’s block te vermijden, is creativiteit opwekken. Creativiteit ontstaat meestal vanzelf uit afstand, verveling of afleiding. Zit je met veel werk en je neus op die feiten, dan haalt het allemaal niet veel uit om te blijven voortdoen. Je verzet wel werk, maar mist de creativiteit die uit afstand ontstaat. Even niets doen, reizen, een wandeling, een bezoek aan vrienden zijn allemaal veel betere mogelijkheden om je even weg te halen uit je geblokkeerde toestand. Het is een cliché, maar nadien werk je eens zo snel en haal je de “verloren” tijd zo weer in.

reizen als remedie tegen een writer's block en om creativiteit te stimuleren
Photo by Darius Krause on Pexels.com

Als tekstschrijver een writer’s block?

Het is ook als tekstschrijver mogelijk om een writer’s block te krijgen. Voor een fulltime freelance copywriter is het een probleem, maar ook voor een broodschrijver. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar manieren om creativiteit te blijven stimuleren en te vermijden dat ze niet meer stroomt. Genoeg ontspanning, afleiding en een rijk sociaal leven zorgen daarvoor. Als eenzame freelancer is dat een grote uitdaging.

Zelf koos ik voor een fulltime dagtaak waarin ik alles tegenkom: inspiratie, afleiding, collega’s, onderwerpen om over te schrijven, moeilijke mensen (jazeker). Ik kom ze dagelijks tegen en leer dagelijks bij. Dat zijn troeven die ik inzet als ik teksten schrijf. Ik heb daardoor nog nooit een writer’s block gehad. Misschien ook omdat ik heel selectief ben in wat ik voor wie schrijf en er niets van afhangt voor mij. Misschien omdat ik het schrijven zie als een vorm van uitdaging naast alle rest.

Samenwerken met Viorella?

Last van een writer’s block en nood aan inspiratie? Contacteer me voor een gesprek. Misschien kan je mij je teksten laten schrijven. Of vraag me om met jou samen te werken.

2 gedachten over “Writer’s block

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: