Branding van Viorella

Herkende je het logo van Starbucks? Waarschijnlijk wel. De branding van dat wereldbekende koffiemerk werkt uitstekend. Zelfs zonder de naam herken je het merk. Denk je aan koffie, dan denk je aan Starbucks. Of was het Nespresso? Een uitstekende branding garandeert je succes.

Mijn eigen branding

Ik koos voor mijn eigen onderneming geen branding-waardige naam. Viorella is een naam die ik bedacht in de auto, zonder dat ik wist dat het een bestaande voornaam was. Ik kende niemand met die naam. De domeinnaam viorella.be was nog niet in gebruik toen ik hem aanvroeg. Ik ging ervoor toen ik nog weinig kaas had gegeten van marketing. Hoe krijg je je merk ‘top of mind’?

In een goede domeinnaam kan je ervoor kiezen om ook je activiteit te noemen. Mijn eigen domeinnaam zou bijvoorbeeld “viorella-marketing.be” of “viorella-copywriting.be” kunnen zijn. Een serieuze mondvol die niet goed klinkt. Viorella.be is kort en krachtig. Nu ik een hele reeks keywords verwerkte in mijn website, levert zoeken op “Viorella” een hoge ranking op. Als iemand naar mijn onderneming informeert, noem ik gewoon de merknaam als sleutel.

Een ander voordeel van de naam is de fonetische spelling. Viorella spreek je uit zoals je het spelt. Met één ‘l’ klinkt het als Vioréla, wat niet hetzelfde is. Nadeel is dan weer dat als iemand de naam vergeet, hij het merk misschien niet meer terugvindt. De naam is immers zeldzaam. Blijft de vraag: Hoe kan ik de branding van Viorella.be zodanig aanpakken dat het de vindbaarheid in zoekmachines verbetert? Wel: met goede branding.

Wat is branding eigenlijk?

Top of mind

Voor mij is branding alles wat ervoor zorgt dat een doelgroep een merknaam onthoudt. Een simpele definitie die de essentie vat. Ga je nog verder, dan streef je naar ‘top of mind’ zijn van je merk. Als jouw merk het eerste is waar iemand aan denkt, dan is je branding geslaagd.

Coca Cola als ijzersterk voorbeeld

Denk je bij het horen van “frisdrank” aan Coca Cola, dan is dat het gevolg van uitstekende branding. Zelfs zonder de naam herken je het merk. Of zelfs aan de lege fles. Goede branding vind je in alles: de naam, het logo, de kleuren …

coca cola top of mind dankzij een goede branding

Een radiodeuntje

Er zijn verschillende manieren om je branding te doen. Een radiodeuntje bijvoorbeeld. Als je daar wat geld tegenaan gooit, en je deuntje wordt opgepikt, dan vullen mensen automatisch in. “Kruidvat … ” wordt steevast aangevuld met “steeds verrassend, altijd voordelig”. Hoe vaker je dat deuntje laat draaien, hoe meer het ‘top of mind’ zal geraken.

SEO-copywriting en branding

Bij SEO-copywriting is dat eigenlijk ook zo. Het is een soort van online branding in tekstvorm. Door het spel correct te spelen en goede teksten te schrijven, krijg je je website hoog in de ranking van zoekmachines. Je zorgt ervoor dat je website ‘top of mind’ geraakt in zoekmachines. En zo ondersteun je de branding van je merk. Lezen mensen vaak je merknaam, dan zullen ze met een concrete vraag eerder bij jou terechtkomen. Aanwezigheid online loont.

Online branding

Online branding is niet eenvoudig. Zit je in een sector die online weinig actief is, of heel specifieke zoektermen gebruikt, dan is branding eenvoudig. In een concurrentiële omgeving kan het een hele klus zijn om ergens hoog te ranken. Met de zoekterm ‘copywriter’ kan je het eigenlijk wel schudden. Bovendien staan er zoveel advertenties op de SERP (search engine results page) dat het een boeltje wordt en niemand je merk opmerkt.

Kiezen voor de niche

De vraag is: wil je opvallen? Mijn antwoord: neen. Ik zocht de niche op, mede doordat ik geen interesse heb in veel extra werk naast mijn dagtaak. Wel in uitdagende schrijfmogelijkheden op kleinere schaal. Met de juiste combinatie van zoektermen waarop ik wíl scoren, vind je me wel. En enkele weinig voorkomende sleutelwoorden die ik je bezorg. Moet mijn brand hoog scoren? Neen. Maar je vindt me wel als je zoekt. En via name dropping kan je heel wat bereiken op netwerkmomenten of sociale media.

brown concrete lion statue on brown concrete wall

Supergoede content werkt ook

Wat werkt nog? Supergoede content die het haalt in de inventaris van zoekmachines. Hoe beter je je teksten schrijft, hoe meer kans op een goede, organische ranking. En zo’n hoge ranking geeft je “online exposure” met meer kans op scoren met je merknaam. Als iemand met een concrete vraag zit, en aan jouw merk denkt, dan zoekt hij je op en wordt klant. Het basisprincipe van succes. Is jouw merk het eerste waar men aan denkt? Lokaal, regionaal, landelijk, Europees, wereldwijd … je bepaalt zelf hoe groot je wilt worden.

Samenwerken met Viorella?

Branding is afhankelijk van hoe groot je wilt worden. Hoe kan ik je helpen? Samenwerken?

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: