Eenvoudig schrijven

Eenvoudig schrijven is de keuze die je maakt om een begrijpelijk verhaal voor je doelgroep te creëren. In mensentaal, weet je wel. Eigenlijk draait alles rond wie schrijft, voor welk publiek, wat de boodschap is en wat je wilt bereiken. Je wilt als tekstschrijver immers altijd je doel bereiken, en daarvoor zijn goede keuzes nodig. Je schrijft niet puur voor jezelf. Waar houd je dan allemaal rekening mee en hoe pak je het aan?

eenvoudig schrijven doe je voor je doelgroep, niet voor jezelf

Wanneer kan je moeilijke woorden gebruiken?

Stel dat je een wetenschappelijk artikel schrijft. Het publiek zijn je vakgenoten. In zo’n artikel gebruik je een taal die alleen door hen wordt gebruikt, en dat is geen probleem … voor wetenschappers. Of artsen spreken onder elkaar over een complexe aandoening aan de ruggengraat. Zij gebruiken een taal (‘jargon’) waarvan een doorsnee patiënt niet veel verstaat. Ook geen probleem … voor artsen. Moeilijke taal is dus geen probleem als je schrijft voor mensen die die taal moeiteloos begrijpen.

Als je doelgroep wijzigt, wijzigt ook je taal

In het vorige voorbeeld zullen de vakgenoten of artsen geen bezwaar hebben tegen de gebruikte woorden. Maar anders wordt het als het publiek wijzigt. Een arts zal een andere taal moeten vinden als hij de ruggengraataandoening aan de patiënt gaat uitleggen. Die is niet geholpen met moeilijke woorden en wil vooral weten wat er zal gebeuren en wat de levenssituatie zal zijn. Concreet dus, en vooral in een begrijpelijke taal.

eenvoudig schrijven is niet altijd nodig - je doelgroep bepaalt wanneer wel

Eenvoudig schrijven doe je voor je doelgroep

Bij elke tekst die je schrijft, gaat het om je publiek. Wie is je doelgroep en wat hebben zij nodig? Voor een tekstschrijver komt daar nog bij in welke taal dat best gebeurt. Formeel en afstandelijk, informeel en vriendschappelijk, academisch of begrijpbaar, omgangswoorden of vaktermen, enzovoort. Je past je teksten zo aan dat ze leesbaar worden voor de doelgroep die de tekst uiteindelijk zal lezen.

Waarom is het belangrijk om eenvoudig te schrijven?

Eenvoudig schrijven doe je omdat je met al je teksten een bepaald effect wilt creëren. De tekst zal ertoe leiden dat de lezers iets zullen doen. Wat ze zullen doen, hangt af van hoe jij je teksten schrijft. Een copywriter die ervoor wilt zorgen dat mensen iets kopen, kan dus niet zomaar zijn eigen teksten schrijven. Die zal ervoor zorgen dat de lezer iets koopt en de taal gebruiken die de lezer nodig heeft om dat te doen. Geen enkele tekst heeft de bedoeling om genegeerd te worden. Dat is nochtans wel het gevolg als je teksten niet passen bij je doelgroep.

crop person choosing route near map

Hoe schrijf je moeilijke (online) teksten eenvoudiger?

In het volgende lijstje krijg je enkele snel toepasbare tips:

  • gebruik woorden die vaak gebruikt worden (meer mensen kennen ze)
  • wees spaarzaam met beeldende taal (soms creëert die ongewenste neveneffecten)
  • gebruik kortere zinnen (voegwoorden kunnen online ook aan het begin van een nieuwe zin)
  • gebruik de taal van je beoogde doelgroep (niet die van jezelf)
  • bouw alinea’s rond slechts één gedachte of idee

Afhankelijk van de leeftijd, het niveau of de interesse van je publiek kan je nog andere zaken gebruiken. Bijvoorbeeld pictogrammen voor een heel jong publiek. Of kortere alinea’s, tussentitels, lijstjes en herhaling om je boodschap duidelijk te maken. En voeg beeldmateriaal toe: foto’s, video of infographics om te voorkomen dat mensen hun interesse verliezen. In online teksten zijn al deze dingen nuttig, maar overdrijf niet. Je wilt immers je teksten licht houden: licht leesbaar, maar ook met een snelle laadtijd.

Eenvoudig schrijven is niet altijd de juiste keuze

Veel tekstschrijvers maken de fout om enkel te schrijven voor zichzelf. Om te schrijven zoals zij willen lezen. En dat is prima, als je publiek bestaat uit gelijkgezinde geesten.

de eenvoudige teksten die je schrijft, selecteren je publiek vanzelf

Moeilijk schrijven met veel nuance verkleint je publiek

In mijn blog schrijf ik ook wel eens zulke teksten. Teksten die genuanceerd zijn, of net dingen weglaten die essentieel zijn om alles te kunnen begrijpen. Iemand die mijn teksten over leiderschap leest, zal soms denken: waarover heeft die man het? Maar leiders met ervaring zullen herkenning vinden, of zelfs volledig op hun honger blijven zitten. De rapporten die ik schrijf in mijn dagtaak, zijn soms onleesbaar voor een leek. De beoogde lezers voor die teksten hebben niets aan een vereenvoudiging.

Je publiek bepaalt hoe je schrijft. En je teksten selecteren je publiek vanzelf. Hoe meer nuance je toevoegt, hoe kleiner je publiek wordt. En wie niets aan een tekst heeft, haakt waarschijnlijk (snel) af. Als copywriter is het zaak om de tekst te schrijven die nodig is om jouw doelgroep aan te spreken. Net moeilijk en leerzaam genoeg, maar niet té. Genoeg nuance, maar niet te veel. Precies juist.

Schrijf voor je publiek, niet voor jezelf

Als je schrijft met een publiek voor ogen, dan zit je altijd goed met je teksten voor dat publiek. Maar ga het wel zorgvuldig na: wie is je publiek? Een goede vriend van mij is een autofreak. Welke tekst ik ooit ook zou schrijven over auto’s, hij zal het onvolledig vinden. Maar een doorsnee lezer vindt er wellicht wel iets interessants in. Ik ervaar hetzelfde als het journaal bericht over onderwijs. Altijd te weinig, onvolledig, foutief, ongenuanceerd …

Zo werkt schrijven. Altijd. De ene tekst spreekt je wel aan, de andere helemaal niet. En dat is helemaal oké. Als copywriter weet je dat heel goed. Maar jouw teksten spreken je doelgroep aan en je weet hoe je dat bereikt.

Samenwerken met Viorella

Heb je graag hulp om je moeilijke teksten eenvoudiger te maken? Of beter passend bij je beoogde publiek? Contacteer me of kies voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: