Zwarte padden op je pad

In mei wandelde ik met mijn vrouw in ons favoriete park. Doen we vaak tegen valavond. Op een bepaald moment zag ik iets zwarts wegspringen. Het was amper een centimeter groot en viel niet op op het wandelpad van dolomiet. Zwarte padden.

De echte zwarte padden op je pad

Let op waar je stapt

Toen we nauwkeuriger opletten, zagen we bij elke stap soms meerdere kleine padden opspringen. Erger zelfs, enkele dieren waren ook platgetrapt of -gereden op het pad. Een snel rondje tellen, maakte duidelijk dat het om ongeveer de helft ging. Niet onbegrijpelijk, want je ziet de diertjes heel moeilijk als ze stilzitten.

Let op waar je stapt met zwarte padden op je pad

Zwarte padden op de website van Natuurpunt

Op de website van Natuurpunt las ik dat de dieren na het verlaten van de plas waarin ze zijn opgegroeid, beginnen met rondtrekken. Meestal blijven ze in een perimeter van een tiental meter rond de broedplaats. De beek aan de kant van de weg moet massaal kikkerdril (of paddendril) hebben bevat in de weken voordien.

De paddenregen

Het rondtrekken van die kleine, zwarte padden heeft een interessante naam: de paddenregen. Het is niet duidelijk of het te maken heeft met de trek na een regenachtige periode of met de hoeveelheid padden die rondtrekken zoals regendruppels vallen. Dat doet er zelfs niet toe.

De paddenregen van zwarte padden

Wat leren zwarte padden over ondernemen?

In een flits moest ik denken aan de overdrachtelijke betekenis van de zwarte padden. Als je voor het eerst een zaak start, dan geraak je ook overweldigd door de vele mogelijkheden die je hebt. Er komt ook zoveel op je af.

Je stelt jezelf tientallen vragen

  • Ga je samenwerken met een boekhouder of toch liever alles zelf doen?
  • Kosten maken of eerst rustig aan doen, om daarna pas kosten te maken?
  • Wat heb je nodig? Een website, blog of allebei?
  • Hoe ver ga je met je website of blog? Je wilt op z’n minst toch GDPR-conform werken, niet? Doe je dat in eigen beheer of geef je alles uit handen?
  • Lanceren in full force op alle social media, of alleen je site eerst rustig indexeren en internet z’n werk laten doen?
  • SEO optimaliseren en de strijd aangaan met autoriteiten of eerder de content random houden in functie van long tail keywords of zelfs “bewust niet gevonden willen worden”.
  • Toevallig scoren met wat je graag doet, is dat voldoende? Of werk je ineens met een geplande contentstrategie?

Weten waar je naartoe wilt als ondernemer

De kleine, zwarte padden die werden platgetrapt, zijn misschien ook wel een realiteit in de zakenwereld. Hoeveel starters worden weggedrukt in de beginfase van hun onderneming? Omdat ze het kapitaal niet kunnen samenbrengen? Of omdat ze niet goed weten waar ze naartoe willen? Of omdat ze hun verhaal nog niet helemaal op orde hebben?

Weten waar je naartoe wilt met je onderneming

Zichtbaar zijn als zwarte padden

De kleine, zwarte padden zondigen nog aan een element dat starters nodig hebben: zichtbaar zijn. De padden vallen amper op. Als starter wil je net wél zichtbaar zijn, opvallen en top of mind zijn bij je doelgroep. Val je niet op, dan word je vertrappeld. Val je te hard op, dan grijpt een roofdier je. Een “copycat” bijvoorbeeld. Het is nooit echt helemaal oké.

Als starter niet vertrappeld worden

Na de coronacrisis waren er heel veel starters. Ook tijdens trouwens. In die zin leek het of er een paddenregen van starters gaande was. Misschien was het wel logisch dat er af en toe eentje vertrappeld of gegrepen werd. Niet erg, zou je denken. Er zijn immers voldoende mogelijkheden om iets anders te gaan doen.

En toch.

zwarte padden op je pad - een metafoor

Is onzichtbaar zijn altijd een nadeel?

Onzichtbaar zijn op het internet heeft voor- en nadelen. Voor wie je werkt, bepaalt waar en hoe je zichtbaar wilt zijn. Hoe intensief moet je je daarmee bezighouden, als je bijvoorbeeld niet op grote winst mikt? Zijn eenvoudige vormen van marketing niet waardevol, zoals bijvoorbeeld mond-aan-mondreclame. Ze bewezen in vele gevallen hun waarde.

Hoog ranken met content die je graag creëert

Abraham Olano

Onlangs testte ik met een aantal onverwachte combinaties van zoekwoorden. Ik tikte bijvoorbeeld “Abraham Olano leiderschap” in. Buiten wielerfans kent niemand Abraham Olano nog, maar fans kennen hem als de eerste (en ik geloof zelfs enige) wereldkampioen op een lekke band. Ik schreef er maanden geleden een blog over: Abraham Olano – what it takes.

Toevallig hoog ranken of als strategie?

Niet spectaculair, dat bericht. Maar wel een lucky shot. Ik stond met die combinatie van woorden op de eerste plaats in Google (toen ik dat random testte). Niemand zoekt natuurlijk op een Spaanse naam in combinatie met een term als leiderschap in het Nederlands. Gebeurt het toch, dan vinden ze mij.

Zo werkt Google. Als je content goed is en je zoektermen origineel of in een frisse combinatie, dan vind je je site snel. Uiteraard met enige beperking, want waarover gaan sommige van die artikels? En wie wil ze eigenlijk lezen? Als puur amusement voldoet die werkwijze, maar als je je zaak ernstig neemt, dan is een andere strategie nodig. Intussen rank ik zelf ook hoog op belangrijkere zoektermen waarop ik wil scoren.

Hoog ranken met content die je graag creëert

Content schrijven om gevonden te worden

De padden zijn verborgen en moeilijk zichtbaar, maar als je oog erop valt, dan zijn ze er ineens. Het gaat om aandacht richten en opvallen. Een goed merk heeft dat ook. Trek de aandacht en houd ze vast.

Dat is waar marketing om draait. Denk ik toch. De content creator weet dat geduld een schone zaak is die vroeg of laat loont. En hoe meer je schrijft, hoe meer kans op gevonden worden. Ook als je dat eigenlijk niet per se wilt.

Lees je ook: Branding van Viorella?

Zwarte padden die bewegen, vallen op

Net zoals de zwarte padden. Ze willen eigenlijk niet gevonden worden, maar door de paddenregen vallen ze ineens op. Door samen te gaan, verhogen ze hun overlevingskansen. Het enige wat ze moeten doen om op te vallen, is bewegen. Heel wat eenvoudiger dan de marketeer op internet, maar de basis is dezelfde.

Schrijven is bewegen. Daardoor val je als ondernemer op. Schrijf alles zelf, of laat een expert je teksten schrijven. Zo creëer je meer zichtbaarheid en uiteindelijk ook meer omzet.

Samenwerken met Viorella?

Heb je interesse om beschouwende teksten te laten schrijven? Nood aan een aparte kijk en frisse invalshoek? Zichtbaarder worden? Contacteer me voor een samenwerking.

Een gedachte over “Zwarte padden op je pad

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: