Toen ik een tijd geleden begon als blogger, had ik eigenlijk nog geen idee van wat SEO eigenlijk inhield. Eigenlijk ook niet wat copywriting exact inhield. En al zeker niet de combinatie: SEO-copywriting. SEO staat voor search engine optimization. Het zorgt ervoor dat teksten geoptimaliseerd worden zodat de internetgebruiker ze kan vinden via zoekmachines zoals google, bing en yahoo. SEO-copywriting is volgens sommigen zelfs een ‘specialisatie’ van copywriting. Hoe zorgt SEO-copywriting voor een hoge ranking?
Het verschil tussen copywriting en SEO-copywriting
De SEO-copywriter doet als tekstschrijver nog iets meer dan de gewone copywriter. Als echte specialist gaat hij net dat stapje verder en maakt teksten nog beter en sneller vindbaar. En een gouden wet in marketing is: als klanten je vinden, leren ze je kennen en gaan ze in op je aanbod. Dat ‘vinden’ zorgt dus indirect ook voor een hogere opbrengst. Dat laatste is het doel van SEO uiteindelijk.

De kwaliteit van de content is belangrijker dan een hoge ranking
Je hoeft goede teksten niet aan te passen of te optimaliseren voor search engines. Het enige wat je SEO-inspanningen opleveren, is een hogere ranking in google. Maar daar wordt het wel interessant. Een hogere ranking maakt je site zichtbaarder en dat vergroot de kans om gezien te worden. Meer zichtbaarheid, meer klanten. Maar ook dat is op zich niet het belangrijkste. Je hebt meer aan twee lezers die je site écht lezen en klant worden dan een hoge ranking voor een site die niet gelezen wordt. Cruciaal blijft dus je uitstekende content. Schrijf goede teksten die je zelf zou willen lezen. De rest volgt later wel.
Tips voor SEO-copywriting en een hogere ranking
Google is de belangrijkste zoekmachine
Als freelance copywriter mag je me in één adem SEO-copywriter noemen. Ik weet intussen heel goed hoe ik teksten vindbaar maak en ze op de beste manier optimaliseer voor zoekmachines. Google is de belangrijkste zoekmachine om rekening mee te houden. Die geeft voor het gros van de internetgebruikers weer welke sites ze kunnen bezoeken. Als je je dus richt op google, dan zit je met je teksten meestal wel gebeiteld voor vindbaarheid in de andere zoekmachines.
Boosten op facebook en instagram
Met een profiel op facebook of instagram kan je je vindbaarheid nog een extra boost geven, maar noodzakelijk is het niet. Heel wat succesvolle sites zijn vindbaar in google zonder facebook, twitter of instagram. Voor een webwinkel is het wel nuttig: het vergroot je zichtbaarheid en laat je daardoor toe om in concurrentie te gaan met je tegenspelers.
Linkbuilding
Dat heeft te maken met linkbuilding, een term die gebruikt wordt om aan te geven hoe een site in elkaar zit en welke site autoriteit heeft. Een externe link is eigenlijk een ‘compliment’ voor een site met een zeker aanzien. De link geeft erkenning. Interne links laten zien hoe je eigen pagina’s onderling linken en dus hoe je site in elkaar zit. Posten op sociale media zorgt voor meer backlinks die je vindbaarheid boosten. Het geheel van interne en externe links bepaalt dus mee je SEO.
Keyword-analyse
Een laatste tip in deze blog gaat over de analyse van keywords, oftewel zoekwoorden (of zoektermen). Het loont de moeite om na te gaan op welke zoekwoorden je doelgroep zoekt. Als je daarna met deze zoekwoorden content schrijft, dan levert dat een hogere ranking op voor die zoektermen. Hoe langer een zoekterm (long tail keyword), hoe makkelijker om hoog te scoren. Zeker in het begin is dat een goede strategie. Naarmate je site meer geïndexeerd geraakt, kun je ook meer populaire zoektermen toevoegen.
Concreet in mijn vakgebied is het heel moeilijk (en oninteressant) om hoog te ranken op bijvoorbeeld ‘copywriting’. Een organisch zoekresultaat met een hoge ranking verdwijnt in een zee van betaalde advertenties van andere copywriters. Interessanter wordt de term SEO-copywriting. Een specialisatie met minder volk, maar ook een langere zoekterm. Naar believen voeg je nog andere elementen toe, bijvoorbeeld SEO-copywriter duurzaam bouwen. Daar zijn er nog minder van, en een hogere ranking zit er daardoor nog meer in.
Hulpmiddelen bij SEO-copywriting
Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor de SEO-copywriter. Apps die je helpen bij zoekwoordenanalyse, meting van de ranking op google tot zelfs apps die de kwaliteit van je teksten meten. Allemaal handig, maar vaak komen ze ook met een kostenplaatje. Je hebt ze niet nodig voor een hoge ranking, maar ze kunnen je wel helpen om tijd te winnen. Wees echter kritisch voor wat je aankoopt. De fabrikanten van deze apps zijn ook thuis in content creation en copywriting en zullen hun contentstrategie op punt hebben. De val wordt dus ook voor jou gespannen. Val er niet zomaar in.
De behoeften van je doelgroep staan centraal
Sommige copywriters zijn zo bezeten van een hoge ranking dat ze alles proberen om dat te bereiken. Zo kwam ik een copywriter tegen die voor alle gemeentes in Vlaanderen een pagina had aangemaakt. Als je zoekt op copywriter uit (Vlaamse gemeente), dan rankte hij hoog. Maar wat is daarvan het nut?
Een klant die een copywriter uit zijn gemeente zoekt, heeft geen boodschap aan een copywriter uit de andere kant van het land. Wees dus realistisch en ga voor de klant in jouw doelgroep. Tenslotte vervul je de behoeften van jouw klant. Een goede inschatting van die behoeften is noodzakelijk om tot een goede samenwerking te komen.
Samenwerken met Viorella?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of heb je zin om mij jouw teksten te laten schrijven of aanpassen voor SEO? Neem vrijblijvend contact met me op of reach out voor een samenwerking.