Je eigen blog schrijven

Over je eigen blog schrijven, verschijnen regelmatig tips over wat je best wel of niet doet. Hoe je het aanpakt. Welke hulpmiddelen er bestaan en hoe je met wat geld beter leert schrijven. Wat is dan de meerwaarde van deze blog?

Wel, die is er niet. Je stopt beter nu al met lezen. In deze blog schets ik immers mijn eigen evolutie van schrijven voor mezelf naar mijn eigen blog, website en onderneming. Dat dat niet van een leien dakje liep, spreekt voor zich. Ik doe je vier tips cadeau die je waarschijnlijk niet zal volgen als je start met je eigen blog.

4 tips om te beginnen met je eigen blog

4 tips om te beginnen met je eigen blog

Tip 1: censureer jezelf niet

In het begin was ik vooral mijn eigen criticus, nadien kwamen er nog wat anderen bij. Door jezelf te censureren publiceer je nooit iets. Dat heeft dus totaal geen zin. Schrijven is in feite niet meer dan wat schudden met woorden, maar hoe jij dat doet is helemaal je eigen ding. Wees dus geen criticus voor jezelf.

Tip 2: ga niet voor de perfecte tekst

Ik voerde net zoals velen voor mij de nutteloze strijd om de ‘perfecte’ tekst af te leveren. Een tekst met de perfecte zinsbouw, spitsvondig en snedig, met een vleugje heerlijke humor en sprankelende woordkeus. Dat heeft geen zin, want perfectie bestaat niet.

Toch zal je het willen proberen. Wie weet zelfs erin slagen. Ga dan vooral je gang. Ik had er zelf ook last van, hoor. De volgende dag wou ik vaak alweer iets wijzigen aan de tekst die ik de dag ervoor schreef. Vaak doe ik dat ook. Als je vindt dat dat nodig is, doe het dan.

Tip 3: publiceer je eigen blog hoe dan ook

Als je publiceert, zelfs met een halve tekst, dan indexeren zoekmachines zoals Google je website. Ze weten waar je tekst te vinden is, en hoe die zich tot de rest van de website verhoudt. Als je er nadien nog aan sleutelt, leer je de zoekmachines aan dat je site leeft. En dat is gunstig voor je indexatie. Publiceer dus altijd.

Tip 4: volg de eerste drie tips écht

Je bent in het begin te streng voor jezelf, gaat voor de perfectie en je publiceert niets. Wedden? Je aarzeling is zo groot, dat je misschien wel stopt met je goede ideeën. Misschien moet je daar even door om vooral aan je eigen remmingen te werken.

Het zijn net die remmingen in je die soms de kop opsteken en die je ervan weerhouden om vooruitgang te boeken. Als je niets doet, dan ken je de uitkomst: niets. Je hebt geen website, geen eigen blog en geen onderneming. Zonde.

Schrijver zijn of worden?

Schrijven in het prille begin

Ik werd zelf schrijver in 1985. In het tweede leerjaar schreef ik verhalen over Jantje. Een heel notitieboek vol. Allemaal netjes met de hand geschreven, in één keer, zonder na te denken, dingen op te zoeken, een schema of plan te hanteren. Recht uit het hart en recht uit het hoofd.

Spontaan schrijven met een plan

Ook al heb ik intussen veel ervaring en schrijf ik aan de hand van een proces en schema, op de spontane manier zoals in de verhalen over Jantje schrijf ik ook vandaag nog altijd het liefst. Het kostte me vele jaren om aan mezelf de gedachte toe te staan dat ik graag schrijf.

Schrijven zonder financiële zorgen

Nooit dacht ik erover na om schrijver te worden. Het beeld van de schrijver die zich opsluit om een boek te schrijven en zich voortdurend afvraagt of hij financieel zal rondkomen, stootte me af. Iedereen zei ook dat schrijven geen echt beroep is. Onzin, natuurlijk.

Voorliefde voor schrijven in het Nederlands

Mijn voorliefde voor Nederlands en schrijven was er natuurlijk wel, en dat werd logischerwijs ook mijn pad. Eerst als wat nu heet bachelor en daarna als wat toen ook al heette master.

Leraar Nederlands was ik ook heel lang. Zelfs in de jaren waarin ik eigenlijk geen Nederlands gaf, maar Engels, stelde ik me voor als leraar Nederlands. In alle functies die ik doorliep, kon ik veel schrijven. Graag schrijven speelt dus ook een rol in wie ik ben als tekstschrijver.

Waarom dan toch je eigen blog?

Stap 1: Zijn mijn teksten goed genoeg?

De keuze voor een eigen blog heb ik niet meteen gemaakt. Waarom zou ik mijn schrijfsels online zetten? Wie zou dat ooit lezen? En zou het ooit goed genoeg zijn voor mezelf én voor anderen? Ik worstelde een tijdlang met allerlei vragen, maar besloot op een bepaald moment toch de stap te wagen. Als tussenfase schreef ik blogs zonder ze te lanceren.

Stap 2: een eigen offline website als tussenstap

Eigenlijk was ik benieuwd of ik een eigen website kon maken, en dat lukte me redelijk vlot. WordPress is dan ook helemaal niet moeilijk om te leren kennen. Ik startte trouwens met Wix, maar dat was te beperkt voor mij. Ik wou méér en béter.

Werken aan de website en werken aan mijn eigen weerstand gebeurden tegelijkertijd. Ik schreef mijn blogs eerst voor mezelf en mijn website (die offline bleef). De blog gaf de content voor mijn offline website en werd in deze eerste fase de belangrijkste factor.

Stap 3: een onderneming om fiscaal in regel te zijn

Om mijn website te lanceren, wou ik fiscaal in regel zijn. Dat vond ik belangrijk en dus startte ik een onderneming als zelfstandige in bijberoep.

Ik morrelde aan mijn comfortzone door een bankrekeningnummer te openen. Dan had ik een maand de tijd om een ondernemingsnummer aan te vragen. Ik maakte een afspraak bij een boekhouder en even later was de onderneming een feit. Zonder echt vele risico, want een eenmanszaak als zelfstandige in bijberoep is nagenoeg kosteloos. Nu hoefde ik me geen zorgen te maken over eventuele inkomsten.

Een centraal thema voor je eigen blog

Het centrale thema had ik in eerste instantie snel gevonden. Niet onbelangrijk bij je eigen blog. Het thema is best iets waar je veel over weet. En waar je graag over schrijft. En hopelijk heel lang over kan schrijven omdat de kraan van inspiratie altijd openstaat. Zelf zou ik vooral iets willen bijleren en daarover schrijven, in de hoop dat ook anderen iets zouden bijleren.

Dus was mijn keuze snel gemaakt: een inhoudelijke blog over leiderschap en tijds-, aandachts- en energiemanagement. Waar ik de voorbije jaren sterk in gegroeid was. En allerlei thema’s van mezelf die eraan gelinkt kunnen worden. Inspiratie zat, dat bleek al snel.

Hoe begin je aan je eigen blog?

Gewoon beginnen

Beginnen aan je eigen blog, is eenvoudig. Je begint gewoon te schrijven. Je kiest je onderwerp en schrijft je tekst. Zo eenvoudig is het eigenlijk wel. Nadien bouw je je blog uit: alinea’s, (tussen)titels, allerlei afwerkingen (tabellen, lijsten …) en afbeeldingen. Voor je het weet, is je eerste blog een feit.

Jezelf amuseren met je eigen blog

Ik amuseer me ten volle met de blog. Het houdt me scherp, leidt me af en biedt ruimte voor creatieve uitlatingen. Sleutelen aan de website is ook iets dat ik graag tussendoor doe. Het hele pakket hangt eigenlijk samen. Vergelijk het met een speeltuin die je als kind voor het eerst bezocht. Als werk voelt het allemaal niet aan.

Amuseer je met je eigen blog

Je eigen remmingen wegwerken

Ik realiseerde me op een bepaald moment dat er geen betere manier is om te beginnen met je eigen blog, dan er gewoon aan te beginnen. Als je het hele proces overdenkt en pas iets lanceert wanneer het perfect zit, je dat dan waarschijnlijk helemaal niet doet. En zo komt er nooit een blog. Na lancering kan je trouwens telkens opnieuw dingen aanpassen. Voortschrijdend inzicht omzetten in steeds betere blogs, is trouwens goed voor je SEO.

Kan je met je eigen blog iets verdienen?

Ik wil gerust af en toe wat verdienen om de kosten van de blog (en de boekhouder 🙂 ) te dragen. Ik ben niet gek. Maar ik ben ook bereid om eerst te investeren, zoals je met een hobby doet. Dat geeft me ruimte en maakt me onafhankelijk. In het begin hoopte ik op wat passieve inkomsten, want ik heb ook een uitdagende dagtaak.

Je eigen blog mag wat opbrengen

Ik beperk mijn kosten heel sterk en op termijn zit er wel wat verdienen in, bijvoorbeeld via affiliate marketing of een andere passieve inkomstenbron. Dat kan zelfs via SEA (search engine advertising), zeker als je veel bezoekers hebt.

Mijn niche zit niet op veel sociale media (net zoals ik), en bezoekersaantallen boosten via Instagram en Facebook doe ik niet. Bovendien vind ik reclame en pop-ups op een site zelf heel storend. Dat wil ik niet op mijn eigen site en ook niet voor mijn lezers. Is dat wel je ding? Go for it!

Hoe bouw je aan je eigen blog zonder je schrijfplezier te verliezen?

Een passief inkomen is interessant, maar uiteraard kan je daar niet echt op rekenen. Je bent afhankelijk van het gedrag van anderen, en dat kan even goed onvoorspelbaar worden. Vaak zal je compromissen sluiten om meer bezoekers te hebben en dat gaat ten koste van wat je eigenlijk zelf wilt schrijven. Bewaak dat dus goed. Je kunt je creatieve energie in het begin beter op een andere manier inzetten en de inhoud eerst opbouwen.

Is je eigen blog schrijven echt wat je wilt?

Niet zo lang geleden realiseerde ik me hoe vaak ik eigenlijk naar de pen grijp. En ik schrijf nog altijd graag zoals ik dat deed in het tweede leerjaar: als een woordenstroom. Om nadien te sleutelen tot het (niet perfect, maar) goed genoeg zit. Poëzie en verhalen schrijf ik op die manier. Voor blogs gebruik ik daar elementen van in mijn schrijfproces.

In de plaats van passieve inkomstenbronnen nam ik op een bepaald moment en heel selectief een schrijfopdracht aan. Net genoeg om een nuloperatie te verkrijgen. Ik schrijf vooral op momenten waarop anderen niet actief zijn: avonden, weekends, officiële vakantiedagen. Ook schoolvakanties geven mij de gelegenheid om af en toe wat in opdracht te schrijven. Dat bevalt me beter en garandeert mijn vrijheid als freelance copywriter.

Verbeter je eigen blog stap voor stap

Het schrijfproces verbeteren

SEO eerst toepassen op je eigen blogs en pagina’s

Na mijn eerste tachtig blogs, die ik niet allemaal publiceerde, werd ik pas nieuwsgierig naar zoekmachineoptimalisatie. De zogenaamde SEO (search engine optimization). Als ik daar ernstig werk van wou maken, moest ik overwegen om anders te gaan schrijven.

Daar had ik eigenlijk eerst geen zin in. Tot ik een eenvoudige en effectieve manier vond om mijn bestaande werk gewoon te verbeteren. Dat was eigenlijk niet zo heel moeilijk. Die “gepimpte” blogs lanceerde ik druppelsgewijs. Ik weet dat opschalen er op elk moment inzit.

Op dezelfde manier pakte ik de pagina’s van mijn website aan. Die zijn allemaal SEO-proof en leveren me resultaten op. Hoe beter je weet wat je wilt en waar je naartoe gaat, hoe beter je website wordt. Je eigen verhaal moet duidelijk zijn, ook voor jezelf. Je eigen storytelling doe je immers via je eigen online schrijfsels zoals je blog en je website.

Een betere SEO levert een betere ranking op

Ondertussen weet ik hoe ik de beste SEO krijg. Mijn website haalt enkele mooie resultaten in de rankings van Google. Ik werk nog steeds enkel met steengoede teksten en organische resultaten. En sociale media of (betaalde) promo laat ik nog links liggen.

Ik wijzig nog weinig om mijn teksten te optimaliseren voor zoekmachines. Zo blijf ik met mijn teksten dicht bij wat ik wil schrijven en creëer ik een consensus met mezelf als het gaat om betere SEO te verkrijgen. Zo levert het me het meeste plezier en voldoening.

Schrijven in opdracht volgens hetzelfde schrijfproces

Schrijven in opdracht doe ik met hetzelfde proces. Daarin heb ik veel vertrouwen. Het schrijfproces dat ik ontwikkelde, zorgt voor een goede tekst en goede SEO. Ik lees veel, doe af en toe een experiment en analyseer mijn data. En als ik zin heb om te schrijven, dan doe ik dat.

Start je eigen blog

Begin je aan je eigen blog?

Nu je remmingen zijn weggewerkt, begin je zelf aan je eigen blog en website. Schrijf wat je graag schrijft en hoe je graag schrijft. Volg de tips aan het begin. De rest leer je nadien wel. Inspiratie voor succes boeken met je eigen ding vind je bij Suzan en Freek.

Samenwerken met Viorella?

Loop je vast, contacteer me dan. Of laat mij je teksten schrijven. Als je wilt, kunnen we samenwerken.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: