Relevant blijven

Regelmatig lanceert Google updates. Het is een waarheid als een koe. Voor heel wat websitebouwers zijn dat spannende momenten, omdat ze willen weten of hun website nog standhoudt in de rankings en ze relevant blijven.

Er hangt een mysterieuze waas rond al die updates, omdat je nooit echt helemaal kan inschatten wat die zullen brengen. Maar je wilt relevant blijven, en dan vraagt zo’n update je aandacht. Ik geef je echter een belangrijk inzicht mee in deze blogpost: schrijf zelf.

Wat betekent relevant blijven?

Stel je jezelf wel eens volgende vragen? Dan is relevant blijven iets waar je bewust of onbewust mee bezig bent.

  • Zijn mijn zoektermen nog juist?
  • Ben ik nog mee in mijn branche of niche?
  • Is mijn merk nog steeds de ‘autoriteit’ die het ambieert te zijn?
  • Hoe maak ik de momenten waarop updates gebeuren minder spannend?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn website minder gevoelig is voor al die updates?
  • Hoe kan ik relevant blijven met mijn website?

Wat is het antwoord op relevant blijven? Schrijf zelf je teksten!

Het antwoord is eenvoudig, dus dat geef ik je alvast mee: schrijf zelf je eigen teksten. Natuurlijk hoef je me niet te geloven op mijn woord. Laat me dus in deze blogpost illustreren waarom ik dat zeg.

Goede tekst is onmisbaar om relevant te blijven

Mijn standpunt is altijd geweest: goede tekst is (en blijft) onmisbaar voor een werkende website. Zelfs wanneer de belangrijkste content bestaat uit video’s en foto’s. De tekst helpt zoekmachines met zoeken. En de belangrijkste manier van zoeken van je lezers is een zoekopdracht op basis van tekst die ze geschreven of gesproken ingeven.

relevant blijven met je website begint met goede teksten

Voorbeeld 1: Google maps

Als ik in mijn auto een bestemming wil ingeven in google maps, dan typ ik een adres in. Google geeft zelf suggesties die dit sneller doen verlopen. Dat lukt enkel op deze manier als ik geparkeerd sta. Tijdens het rijden spreek ik een bestemming in, en Google zet die om in geschreven tekst. Zonder een vorm van uitgeschreven tekst werkt dit niet.

Tegenvoorbeeld? Zoeken met beelden

Zoekmachines worden steeds beter in het vergelijken en nadien herkennen van beelden. Je kunt een foto ingeven en daarop zoeken. Een leuk voorbeeld vind je op mijn website:

Zoeken met beelden of zoeken met metatekst?

Deze foto is de Porto Veneziano in Chania (Kreta). Ik maakte de foto op reis op Kreta. Google herkent die op basis van het beeld. Ik kreeg in een zoekopdracht op deze foto vergelijkbare beelden die aangaven dat het om de Porto Veneziano ging. Op dat moment had ik nog geen alt-tekst toegevoegd, dus dat is niet de verklaring.

Metagegevens in beelden zijn ook tekst

Even terug naar mijn foto. Het lijkt alsof Google zoekt met beelden, maar dat kunnen zoekmachines (nog?) niet. Wel krijgt de foto locatiegegevens mee en daarmee allerlei andere metagegevens over mijn reis.

Google ‘weet’ dat ik op Kreta was, en in Chania, en kan dus ook zoeken op basis van de meta-informatie. Als je de foto’s in detail bekijkt, zie je dat er een datum, een locatie, enzovoort is aan toegevoegd. Opnieuw allemaal tekst dus. Door te koppelen met andere gegevens in mijn account van Google, heeft die een massa tekstgegevens ter beschikking.

Google zoekt dus niet echt met beelden, maar wel met tekst die aan de beelden hangt. Dat kan een alt-tekst zijn die je bewust toevoegt aan afbeeldingen op je website, maar alle andere ‘tekst’ gebruikt Google ook.

Begrijp je nu het belang van alle teksten?

Hoe zit het dan met teksten in artificiële intelligentie?

Hoe zit het dan met AI (artificiële intelligentie)?

Het gaat allemaal nog verder. Artificiële intelligentie werkt óók met tekst. Je typt woorden in, de AI interpreteert ze en schrijft een tekst. Of AI bouwt een afbeelding… op basis van geschreven of gesproken woorden. Ik vond nog geen AI die volledig zonder tekst functioneert.

GPT4 zou wél met beelden zoeken. Dat heb ik nog niet nader bekeken. Deze opvolger van chatGPT is dus mogelijk sterker.

Het belang van ‘eigen’ teksten zelf te schrijven

Nu je weet waarom teksten op je website (nog steeds) belangrijk zijn, kijken we even verder. Als je in je teksten investeert, dan heb je een streepje voor op je concurrenten die dat niet doen. Hoe authentieker ze zijn, hoe beter. Opnieuw een pleidooi om authentieke teksten te schrijven.

Relevant blijven door je eigen helpful content te schrijven

Beantwoordt je website de relevante vragen van je branche of niche? Op een originele manier? Voegt de website iets toe aan het wereldwijde aanbod?

Websites ranken hoger als ze goede content aanbieden. Je kunt dat gerust vertalen als nuttige content. Eenvoudiger gezegd is dat content die lezers nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat die vragen beantwoordt of problemen helpt oplossen.

Google spreekt zelf van ‘helpful content’ en noemde er zelfs een update naar. Het toont het belang van die update aan.

Zelf schrijven verhoogt je kansen extra om relevant te blijven

Zijn de teksten daarbovenop goed geschreven, dan scoren ze nog béter. Goed geschreven alsof ze door een mens werden geschreven en zoekmachines ze ook op die manier interpreteren. Dat maakt ze geloofwaardig en authentiek.

Bij met AI geschreven teksten werkt het anders. Zeker als die ook zo door zoekmachines geïnterpreteerd worden, ranken ze niet hoog. Zie het als een vorm van bestraffing voor je website. Maar eigen teksten doen het dus veel beter in de rankings.

Samenwerken met Viorella?

Schrijf je graag je teksten zelf? Je weet nu waarom, en daar krijg je nooit spijt van.

Zinkt de moed je in de schoenen als je al je teksten zelf moet schrijven? Of kost al dat zelf schrijven je je vrijheid? Laat je authentieke teksten voor jou schrijven.

Contacteer me dan voor een samenwerking. Ik schrijf je teksten voor jou. Helemaal zelf.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: