Substantiefstijl

Ik koos voor mijn nieuwe blogpost een merkwaardige titel: substantiefstijl. Heel af en toe stoot je op een zoekterm die amper voorkomt. Wie zou er ooit zoeken op ‘substantiefstijl’? Wees nu eerlijk. Ik herinnerde me een uitspraak van één van mijn proffen van lang geleden: “gebruik geen substantiefstijl”. Niet interessant? Ik geef je verderop ook een goede tip: wissel af voor sprankels in je tekst.

Als zoekterm is ‘substantiefstijl’ interessant

In Google kreeg ik slechts een vijftal zoekresultaten, dus de kans dat deze hoog scoort op de SERP van Google is groot. Het voorbeeld illustreert wat ik met mijn blog uitleg. Als voorbeeld van hoe SEO werkt, is dit dus heel dankbaar. Maar om te vatten wat substantiefstijl precies is, weet je best eerst wat een substantief is.

Substantiefstijl vraagt om er zorgvuldig mee om te springen.

Wat zijn substantieven?

Substantieven of zelfstandige naamwoorden zijn woorden die je zelfstandig in een zin kan gebruiken. Ze dragen betekenis door op zichzelf voor te komen. Ze verwijzen dus niet naar iets anders, behalve naar iets in de realiteit. Zelfstandige naamwoorden gaan altijd samen met een lidwoord: de, het of een.

Voorbeelden van substantieven

Enkele voorbeelden van substantieven of zelfstandige naamwoorden zijn dus ‘huis’, ‘koe’ of ‘vergetelheid’. Je kunt ook zeggen ‘het huis’, ‘de koe’ of ‘een vergetelheid’. Of meervouden gebruiken als ‘de huizen’, ‘de koeien’ of ‘de vergetelheden’. Zie je het zelfstandig naamwoord zich aanpassen? In het meervoud is het lidwoord altijd ‘de’.

De koe is een substantief dat zelfstandig in een zin staat. Of in een wei.

Wat is substantiefstijl?

Substantiefstijl is het gebruik van werkwoorden met een lidwoord. Huh?!? Niet moeilijk. Je weet toch al wat zelfstandige naamwoorden zijn. Het is niet moeilijk om werkwoorden als zelfstandig naamwoord te gebruiken. Je zet er een lidwoord voor, en klaar is kees.

Werkwoorden met een lidwoord

Je kunt bijvoorbeeld spreken over ‘het schrijven’. Dat is niet hetzelfde als het werkwoord ‘schrijven’, het is in betekenis iets anders. In dit geval gaat het om een woord dat echt bestaat en is afgeleid van het werkwoord. ‘Het schrijven’ is een geschreven tekst. Je ziet natuurlijk wel nog de band tussen de beide woorden.

Geen stijl, die substantiefstijl

Geen probleem tot dusver, zou je zeggen. En gelijk heb je. Erger wordt het wanneer je je volledig laat gaan en enkel nog substantiefstijl hanteert. Je hebt het bijvoorbeeld over ‘het verheerlijken’ en ‘het gelijktrekken’ in plaats van ‘de verheerlijking’ en de ‘gelijktrekking’. Gebruik je alle woorden op één van beide manieren, dan ontstaat een lelijke tekst. Wissel dus elegant af voor een vlotte stijl.

Afwisseling maakt je teksten sprankelend.

Afwisseling in je teksten maakt ze sprankelend

In een vlot leesbare tekst is het belangrijk om vaak af te wisselen. Lange en korte zinnen. Je hoeft je daarbij niet te erg te houden aan regels, omdat spreektaal zich wat ‘eigenaardiger’ gedraagt. Zoals deze zin. Drie woorden, zonder werkwoord, vormen een zin in spreektaal. Dat doen ze in schrijftaal eigenlijk nooit. En toch weet je wat er staat. Leest vlot? Toch?

Substantiefstijl is een valkuil

Waarom schrijf ik dan een blog over substantiefstijl? Omdat het een valkuil kan zijn. Sommige schrijvers vinden zinnen in die stijl chique. Het heeft iets plechtigs voor hen. Het is zelfs beter dan een gewone zin, denken ze. Je leest zo’n substantiefstijl vaak in scripties of papers. Leest als een slappe vod. Vind ik.

Waarom schrijf ik een blog over ‘substantiefstijl’?

Substantiefstijl is geen belangrijk aandachtspunt voor een blogger. Deze blogpost levert je dus geen grote inzichten, maar dat is niet de bedoeling. Wel lees je een blogpost die SEO is, en vlot leest. Je vindt hem ook hoog in de ranking op de SERP van Google. Als voorbeeldblog doet hij dus heel goed dienst. Een beetje zoals mijn zwarte padden op je pad.

Is bloggen af en toe niet ook gewoon een dosis pure fun? Zelfs als het over substantiefstijl gaat? Ik vind van wel!

Samenwerken met Viorella?

Heb je zin om mij je blogs te laten schrijven? Of je andere webteksten? Contacteer me voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: