De juiste zoektermen

Hoog ranken met de juiste zoektermen

De juiste zoektermen in een authentieke tekst

Als je je site hoog wilt laten ranken, dan geraak je heel ver als je schrijft met gezond verstand. Als je weet dat je sites vindt door de juiste zoektermen in te geven, dan weet je ook dat die belangrijk zijn en je ze dus best gebruikt in je teksten.

Een tekst over “typemachine” kan je niet hoog laten ranken in Google als je dat woord zelf nooit gebruikt in je tekst. Logisch, toch? Hoe ga je om met keywords in je tekst?

Die zoektermen gebruik je regelmatig, maar niet te vaak

Gebruik je het woord te vaak, dan wordt de tekst onleesbaar en daardoor oninteressant voor de online lezer. Logisch dus dat je moet nadenken over de woorden die je gebruikt en er tegelijk over waakt dat je ze niet te vaak gebruikt.

Houd het boeiend om te lezen, maar besteed ook wat aandacht aan je SEO. Authentieke teksten die je zelf schrijft, over een goedgekozen keyword of keyphrase laten je hoog ranken in Google.

de juiste zoektermen om hoog te ranken in google

Echt de juiste zoektermen gebruiken

De juiste zoektermen of keywords doen er ook toe. Welk woord zouden je lezers zelf gebruiken als ze jouw tekst zoeken? Gebruik je een weinigvoorkomende term, dan vinden ze je tekst niet.

De juiste zoektermen zijn degene die vaak gezocht worden. Combineer je zoektermen, dan vergroot je je kans om gevonden te worden op de SERP van Google. Er is dan minder concurrentie en je pagina verschijnt sneller bovenaan in Google.

Foute zoekterm: Abraham Olano?

Ik schreef eens een blog over leiderschap en vertrok van een voorbeeld uit het wielrennen. Als vanzelf koos ik voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in Duitama in Colombia.

Ik schreef over leiderschap en linkte dat aan de winnaar, Abraham Olano. Eigenlijk vond ik het vooral leuk om die blog te schrijven door de jeugdherinnering die er voor mij aan gekoppeld was.

Wat als niemand je zoekterm gebruikt?

Als je kijkt naar de zoektermen van die blog, dan frons je je wenkbrauwen. Wie kent Abraham Olano nog? Of herinnert zich het wereldkampioenschap in Duitama van 1995? Wie zoekt ooit op zoektermen als leiderschap in combinatie met wielrennen, of de naam van de winnaar van het WK in dat jaar? Niemand, zou je denken.

Je kunt je afvragen wat dan het nut is van de blog. Wel. Dat is er niet. En toch laat ik de blog online. Intussen zijn er al meerdere blogs van mij die verwijzen naar die ene blog van lang geleden.

Ik gebruik hem ook om een punt te maken en uit te leggen hoe organische zoekresultaten werken. En mocht je toch eens zoeken op “Abraham Olano leiderschap”, dan vind je de blog hoog op de SERP.

Nieuwsgierig? Abraham Olano – what it takes

Keyword analysis

Het spreekt voor zich dat ik ook blogs schrijf met goede zoektermen. Die zoek ik op en dan kijk ik naar de frequentie, net zoals elke tekstschrijver doet. Keyword analysis is belangrijk, maar pas op om het als truc te gebruiken.

Als je contentstrategie erop gericht is om zoveel mogelijk pagina’s aan te maken met zoveel mogelijk “randomly relevant keywords”, dan breekt dat je vroeg of laat zuur op. Je verliest het overzicht en bouwt mogelijk fouten in je website op.

De juiste zoektermen voor jouw focus

Ik schreef al mijn blogs volledig zelf en gelinkt aan keywords waarop ik gevonden zou willen worden. Ik had in het begin geen duidelijke focus, ik schreef in de eerste fase gewoon wat ik graag schreef. Die zoektermen die ik gebruikte, waren sterk uiteenlopend.

Pas nadat ik meer mijn focus bepaalde, zoomde ik in in functie van mijn onderneming, en niet langer enkel in functie van schrijfplezier.

Ik schreef nieuwe pagina’s en blogs die beter pasten bij het verhaal en de focus van mijn onderneming. Na wat doorklikken vind je hier en daar nog wat materiaal op mijn site van die eerste periode. Gezellig, dat wel, maar niet echt ‘helpful content’. Ik deletete ondertussen dan ook heel veel.

Search engine optimization voor hoog ranken in Google

Ik weet van mezelf dat ik vlot schrijf en dat graag doe. Toen ik begon met me te verdiepen in SEO (search engine optimization), zag ik al heel snel dat met enkele eenvoudige aanpassingen mijn teksten eenvoudiger te vinden zouden zijn.

Het verhoogde de lol waarmee ik schreef. Een sport werd het, om te schrijven voor een hoge ranking, een goede tekst die past bij mijn focus én me schrijfplezier zou geven.

Toch doe ik dat ook vandaag nog met gezond verstand: eerst gewoon lekker schrijven en dan in beperkte mate optimaliseren om uiteindelijk hoog te ranken in Google.

Ik rank soms hoog voor zelfuitgevonden woorden, zoals ‘vanzelfpen‘ op mijn homepage. Die kleine elementen van humor vergroten mijn schrijfplezier. Voor wie mijn blog intensiever heeft gelezen, klinkt dit allemaal bekend in de oren.

Zoektermen zijn belangrijk, maar geen obsessie

Online lees je massaal tips en informatie over hoe een goede tekst eruit moet zien. Op LinkedIn slaan copywriters je rond de oren met hun adviezen. Commercieel en gericht op conversie voor zichzelf.

Op de markt vind je heel wat apps, schema’s, lijstjes en theoretische modellen die je -meestal voor enkele dollars- beloven om nog beter of handiger te schrijven. Ook voor rankings, zoektermen, autoriteit, enzovoort, vind je deze hulpmiddelen. Experimenteer erop los!

Nog een laatste, handige tip: ik gebruik ‘Viorella’ aan het einde van elke blog. Daardoor vind je mijn website heel vaak bovenaan als je zoekt op ‘Viorella’ + ‘een woord naar keuze’. Je ‘brand’ (merk) is een belangrijke zoekterm. Nu we toch over zoektermen spreken…

Samenwerken met Viorella?

Worstel je met zoektermen en heb je graag mijn advies? Contacteer me, of ga ineens voor een samenwerking.

Een gedachte over “De juiste zoektermen

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: