Hoe je wel interessant schrijft

Mijn allereerste blogs waren schijt. Excuses voor de taal. Geen ziel, geen schrijfplezier. Wie leest die ooit? Ondertussen ben ik meer ervaren en weet ik wat beter werkt. En wat helemaal niet. In deze blog laat ik zien hoe je wél interessant schrijft.

Vind je nog iets terug van die beginperiode? Steeds minder. Ik haalde allerlei begindingen offline of herschreef ze. Maar wie goed zoekt… Of doe toch maar niet.

Wat is je innerlijke pen?

Toen ik startte met bloggen, zocht ik mijn pen. Niet letterlijk, natuurlijk. En ik schrijf niet met een pen, ook toen niet. Ik heb altijd met een computer geschreven. Maar je begrijpt wel dat het niet daarover gaat. Ik zocht mijn innerlijke pen. De schrijfstijl die helemaal bij me past en die ik met een vanzelfpen creëer. Die ik vanzelf schrijf zonder te veel te overthinken, bedoel ik. Want dat laatste is nefast.

Hoe je wel interessant schrijft? Vind je innerlijke pen en een onderwerp dan aan je kleeft.

En wat is het onderwerp dat aan je kleeft?

Ik zocht ook een tijdlang naar een boeiend onderwerp waarover ik zou kunnen schrijven. Dat onderwerp werd ‘leiderschap’. Boeiend is het nog altijd, dat wel. Maar erover schrijven schoof ik grotendeels aan de kant. Waarom? Omdat ik een beter onderwerp vond dat recht voor mijn neus lag: schrijven. Ik schrijf graag over het schrijven zelf. Dat schrijft lekkerder. Het kostte me tijd voor de spiegel om dat te beseffen. Ook weer figuurlijk, die spiegel, volg je nog?

tijd voor de spiegel om te beseffen welk onderwerp aan je kleeft

Censureer jezelf niet

Als je je innerlijke pen vindt en een onderwerp dat aan je kleeft, dan kan je de volgende stap zetten. Overwin je eigen neiging tot censuur. Want die is van de ergste soort.

Ik was zelf ook zo iemand. Op een bepaald moment had ik tachtig blogs geschreven zonder ze te publiceren. Waren ze wel goed genoeg? Zou iemand ze interessant vinden? Ze lezen? Zou ik ze wel publiceren? Alle antwoorden waren dezelfde: neen. Niet goed, niet interessant en niet publiceren.

Elk schrijfwerk heeft tegenstanders, én fans

Ik schrapte dus mijn eigen werk nog voor iemand er ooit iets van las. Doe dat nooit. Elk schrijfwerk heeft tegenstanders, maar ook fans. Weet ik nu. De exploten van Tsjilp de mus, wie kent ze nog? “Is er zon of valt er regen, overal kom je mussen tegen…” Wel. De fans. Elk schrijfwerk verdient fans en lezers die het niet goed vinden. En beide groepen leren je wat je moet weten over je schrijfwerk.

Waarom moet je blij zijn met tegenstanders?

Wees blij met fans, want daarvoor schrijf je. Maar wees dat ook met tegenstanders. Als ze het niet goed vinden, zullen ze namelijk ook reageren. En dat is goed voor je online vindbaarheid. Hoe feller de tegenstand, hoe meer ze voor je doen. Wie zijn trouwens ‘ze’? Waarschijnlijk de lezers die je niet zal overtuigen en die je energie verspillen. Ze helpen je te ontdekken wie wél je fans zijn. En je schrijft uiteindelijk liefst voor die laatsten, toch? Wees dus blij als ‘ze’ het niet goed vinden.

Hoe werkt dat met die tegenstanders?

Een tegenstander leert je wat je niet bent. Het is een omgekeerde spiegel die je een beeld toont, maar niet het juiste. Die omgekeerde spiegel leert je beter te schrijven voor je fans. Leer dus alles bij wat er te leren valt. Saai? Wat dan precies? Flauw? Waarom dan? Langdradig, wollig of te kleurrijk?

Misschien ben je wel een romanticus die graag beeldend schrijft. Wedden dat daar fans voor zijn? Moet vreselijk zijn voor lezers van handleidingen van parkeermeters. Daarvoor zijn de schrijvers van handleidingen van parkeermeters de geschikte schrijver. Als ze al bestaan. Je snapt het wel.

elke schrijver heeft zijn publiek, ook een schrijver van handleidingen van een parkeermeter

Vertel me hoe je wel interessant schrijft

Als je je innerlijke pen vindt en ook je onderwerp helder hebt, dan kan je beginnen. Hoe? Begin gewoon en publiceer als het klaar is. Censureer niet jezelf. En ga in dialoog met je fans en leer bij van je tegenstanders. Pas als je je eigen werk gaat appreciëren, omdat het lekker schrijft, heb je iets beet. Ik heb dat zelf wanneer ik een blog schrijf op een uurtje of zo, en er eigenlijk niet heb moeten voor zwoegen. Schrijf ik in opdracht, dan wil ik hetzelfde. Na de nodige research, of course.

Breng tekstmake-up pas aan ná het schrijven

Je juiste innerlijke pen en je onderwerp dat kleeft, maakt je vanzelf goed. Pas nadien breng je tekstmake-up aan, zoals SEO en een leesbare structuur. Tussentitels en keywords verspreiden. Dat is alleen maar wat opsmuk, als je dicht bij jezelf schrijft. Pas dit toe en je weet hoe je wel interessant schrijft.

Mij je teksten laten schrijven?

Je weet nu hoe je wel interessant schrijft. Maar misschien heb je liever dat ik je teksten schrijf. Contacteer me voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: