Abraham Olano – what it takes

Abraham Olano won ooit als bijna-favoriet het wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Een prestigieuze overwinning die enkel mogelijk was als de omstandigheden helemaal juist zouden zitten.

Hij veroorzaakte door zijn onorthodoxe voorbereiding een discussie in het wielrennen. Wat is de beste voorbereiding voor een WK? Een hoogtestage of een grote ronde? Abraham Olano koos voor de Spaanse Vuelta en kreeg gelijk.

Maar wat valt er nu te leren voor een blogger?

Een legendarische overwinning van Abraham Olano

De overwinning van Abraham Olano was legendarisch. Hij werd wereldkampioen wielrennen in 1995, in Duitima, Colombia.

Hij won, alleen vooruit, en op een lekke band, van Miguel Indurain. Wielerkenners kennen die laatste onder andere als vijfvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Ik verklap je nu al het resultaat van de wedstrijd, want daar draait het niet om in deze blog.

De wedstrijd speelde zich af op grote hoogte in ijle lucht. Ze werd slopend voor alle deelnemers. Legendarisch dus.

Een blog is niet zo vaak legendarisch. Eerder verfrissend of spitsvondig. Als je geluk hebt, krijgt je blog aandacht en kan je daaraan plezier beleven. Maar legendarisch zoals een epische wielerstrijd? Dat meestal niet. Ik denk dat een blogger niet per se ‘episch’ of ‘legendarisch’ wil zijn in blogs. Deze les kan je dus al schrappen.

De wedstrijd speelde zich af in de ijle lucht in het gebergte in Colombia. Dat doen bloggers soms ook. Schrijven over een onderwerp dat niet vaak gekozen wordt. De concurrentie verdunt, net zoals de ijle lucht.

De aankomst van de tweede, derde en vierde. Wat een koers! Dit is de becommentarieerde versie in het Spaans. In de sfeer blijven… Het startbeeld is niet van de winnaar, maar van de tweede, vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain Larraya. Abraham Olano stond al onder de douche, zoals de uitdrukking klinkt.

Abraham Olano koos de grote ronde als voorbereiding

Olano koos ervoor om als voorbereiding de Vuelta te rijden, Indurain schrapte competitiemomenten en ging op hoogtestage. Die keuze ging indertijd over de wielertongen. Was was nu de betere keuze? Welke keuze garandeerde meer een mogelijke overwinning? Indurain koos voor ‘modern’ (voor die tijd) en Olano ging oldschool.

Zoals je misschien ook wel weet, won Olano als eerste Spanjaard het wereldkampioenschap, en wel -als enige ooit- op een lekke band. Ik bekeek indertijd de wedstrijd live (deed toen nog zelf aan wielrennen) en genoot met volle teugen.

Geen wedstrijdverslag, wel een ruw analyse’tje

“Een verslag van de koers geef ik hier niet”, zei de tussenkop. Dat vind je elders op het internet wel. Of je bekeek het toegevoegde filmpje (moedig van je). Ik wil het hebben over ‘what it takes’ om te winnen.

Talent, dat zeker, en een goede voorbereiding en training van je vaardigheden en kennis. Het is belangrijk om de “métier” te beheersen door oefenen, ervaren, ondergaan, bijleren, bijsturen … Zonder dat alles zal je nooit winnen.

Deze les uit het wielrennen kan je ook leren als blogger. Een goede voorbereiding en consistentie zijn belangrijk. Ook ervoor gaan, telkens opnieuw. Jezelf verbeteren. Innoveren. Het zijn universele lessen die je ook op bloggen kan toepassen. Nothing ever happened in comfort zones.

Lessen voor een blogger van Abraham Olano

Een overwinning in een wereldkampioenschap is niet louter een kwestie van talent. Olano won het wereldkampioenschap op meer dan dat: voorbereiding, training, geluk, begeleiding, tactiek, omstandigheden, enz. Al die zaken hadden de anderen ook. Misschien zelfs nog méér of beter dan hij.

1. Talent én inzet

Talent was in dat wereldkampioenschap dus niet per se de bepalende factor. Zeker als je weet dat ook Marco Pantani deel uitmaakte van de kopgroep waaruit Olano zou wegrijden. De overblijvers aan het einde van de wedstrijd waren allemaal toppers van wereldformaat.

Schrijftalent is niet per se iets dat je hebt of niet. Je kunt behoorlijk goed leren schrijven, als je er stevig mee aan de slag gaat. Talent schuilt meer in de combinaties die je maakt of de literaire wendingen of metaforen die je eventueel kan plaatsen. Of net helemaal niet. De glorie van het gewone opsnuiven. Eenvoudig zeggen wat ingewikkeld lijkt.

Voor de online lezer zijn die dingen minder belangrijk. Die leest eerder oppervlakkig en wil snel en vlot de boodschap ontdekken. Lukt je dat aardig, dan is het job well done.

2. Doorzettingsvermogen als het tegenzit

Abraham Olano reed lek en zette door. Hij gaf niet op. Bleef vastberaden en wóú winnen. Hij deed wat er moest gebeuren, zonder aarzelen. Hij zette zijn doel en deed er alles aan om het te bereiken. Zelfs tegenslag als een lekke band hield hem niet tegen.

Ook deze les kan je aanpakken met beide handen. Zet door als het tegenzit. Dat zorgt ervoor dat je je schrijfsysteem onder de knie krijgt en minder vatbaar bent voor een writer’s block. Laat tegenslag je niet ontmoedigen, maar aanzetten tot beter.

3. Zelfvertrouwen opbouwen

Olano toonde bovenal dat iemand die zijn “métier” beheerst, maar misschien een wat minder indrukwekkende erelijst kan voorleggen, óók kan winnen. Dat hoe groot iemand anders zich ook maakt, hoeveel indruk die ook op je maakt, jij nog steeds kan winnen.

Als beginnend blogger voel je je soms als de underdog. Misschien heb je wel wat zelfvertrouwen, maar stapel je de tegenslagen op. Of je twijfelt of iemand ooit je werk zal lezen. Gewoon eenvoudig schrijven. Dat is het enige wat telt. Het is allemaal een kwestie van tijd. Van zodra je je stijl ontwikkelt, vind je ook een publiek dat je teksten graag leest.

Het wielrennen is een dankbare metafoor

Goed voorbereiden, doelen stellen, geloven in jezelf, tegenslagen wegwerken en eruit leren, kritiek erbij nemen, feedback dankbaar aannemen, je team meetrekken, je kans grijpen, toeslaan op het juiste moment … het zijn hulpmiddelen om succesvol te zijn. En zoals alles in het leven is het wielrennen een dankbare metafoor.

Wie dacht ooit dat een blogger iets kon leren van een wereldkampioen? Het is maar hoe je de dingen bij elkaar zet.

Samenwerken met Viorella?

Het wielrennen was altijd wel ergens aanwezig in mijn leven. Als metafoor doet het tot vandaag nog vaak dienst. Niet zomaar toevallig koos ik voor een Italiaanse naam voor mijn onderneming. Ook daarin zit een subtiele verwijzing naar het wielrennen en mijn verleden.

Zoek je een copywriter die het wielrennen volledig snapt en er boeiend (en graag) over schrijft? Contacteer me dan voor een samenwerking.

2 gedachten over “Abraham Olano – what it takes

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: