Hoe kan je je eigen comfortzone doorbreken?

Ik houd niet van comfortzones. Voor een bepaalde periode, oké. Maar op een bepaald moment voelen ze aan als een keurslijf waarin niets spannends meer gebeurt. Waarin niets te leren valt. Doorheen mijn leven en carrière heb ik regelmatig de behoefte gehad om uit te breken. Maar hoe kan je je eigen comfortzone doorbreken? Wel, eenvoudig. Door jezelf veel kleine duwtjes te geven.

Je comfortzone niet doorbreken, maar stretchen

Als je iets leert en inoefent, beland je na verloop van tijd automatisch in een comfortzone. Je hoeft er in feite niets voor te doen, want je maakt je de nieuwe dingen heel snel eigen. Om het spannend te houden, probeer je iets nieuws toe te voegen. Zo ontstaat er een nieuwe leerkans en die prikkelt je brein. Je comfortzone wordt gestretcht. Stretch je je comfortzone te ver, dan geraak je in paniek. De truc is dus om een beetje comfort op te geven, zonder in de problemen te komen.

Je comfortzone stretchen in kleine stappen, en ze zo doorbreken.

Met Viorella stap voor stap mijn comfortzone doorbreken

Mijn eigen website bouwen

Op een dag wou ik leren om een website te bouwen, puur voor de uitdaging. Ik startte met de gratis versie van Wix en bouwde iets eenvoudigs. Het zou mooier zijn met een logo (de naam Viorella had ik eerder al bedacht in de wagen). Dus maakte ik een logo. Al snel werd de site te beperkt, en stapte ik over op WordPress. Veel meer mogelijkheden om uit te proberen. Zelfde prijs, ongeveer. Een eigen e-mailadres was ook wel leuk, dus hup, googletje erbij.

Content creëren

Voor ik het besefte, had ik dus een website. Met een naam, een logo en een eigen mailbox op de domeinnaam. Maar ik wou hem (nog) niet publiceren. Eerst meer content creëren. Ik schreef tientallen blogs en speelde met de instellingen en de lay-out. Het werd een aangename hobby.

Voorlopig niet publiceren

Publiceren deed ik niet, omdat ik niet zeker was van de wetgeving. Je weet wel, cookies, privacy, gdpr, maar ook fiscaal, enzovoort. Maar op een bepaald moment vond ik toch dat een niet-gepubliceerde website zonde is. Wie heeft daar iets aan? En een site die je niet publiceert, zal ook niet indexeren en gevonden worden. Wat is daar het nut van?

Een boekhouder onder de arm

Ik legde daarom contact met een (veel te dure) boekhouder. Even nagaan wat het inhoudt om een zaak te starten en te voldoen aan de wetgeving. Even brain-picken. In dat gesprek kreeg ik een antwoord op^enkele vragen die ik had. Overhad, eigenlijk. Want vooraf las ik uitvoerig op de websites van Acerta en Xerius. Ik kende dus de basics al heel goed voor dit gesprek. Ik besloot niet in zee te gaan met deze (dure) boekhouder. Er bestaan immers ook gratis pakketten waarmee je je eigen boekhouding kan doen. Eerst dat nog verkennen om de kosten laag te houden.

point of no return dat de comfortzone doorbreekt

Een bankrekening openen

Om mijn comfortzone verder te stretchen, opende ik een business-bankrekening. Dan was dat toch al gebeurd. De bankbediende gaf me na het gesprek een maand om het ondernemingsnummer door te geven. Daar was het dus: the point of no return. Ik had zoveel comfort weggeknipt dat ik de sprong moest wagen. Het enige alternatief was stoppen, en dat wou ik niet. Blijven zitten met een niet-gepubliceerde website, was ook geen optie. Springen dus. Ik had al zoveel opgebouwd, dat die sprong niet meer aanvoelde als paniek. Het was een logische volgende stap.

Een boekhouder inschakelen

Mijn ervaring met de bank duwde me over de rand van mijn comfortzone. Die bankbediende heeft dat nooit beseft, denk ik. Op de website van Acerta en Xerius las ik hoe eenvoudig het is om een onderneming op te starten. Maar ik wou het niet alleen doen. Elke wijziging kost geld, en dus contacteerde ik een goede vriend die ook boekhouder is. Zijn prijzen waren veel beter. Dus ik besloot om ervoor te gaan.

Website lanceren

Mijn goede vriend, de boekhouder, maakte me wegwijs en richtte samen met mij mijn onderneming op. Viorella.be was een feit. Dat was 22 februari. Ik regelde mijn cookiebeleid en privacybeleid en voltooide mijn website. Op 1 maart ging ik online. En alle kosten die ik nu zou maken, hoorden bij mijn onderneming.

Een thema voor mijn blog

In die eerste periode schreef ik blogs over leiderschap. Het thema dat ik had gekozen. Ik was erin thuis en vond moeiteloos inspiratie. Ik schreef uren en uren. Een tachtigtal blogs stonden klaar voor publicatie.

SEO leren en toepassen

Ik kende in die prille beginperiode nog niet veel van SEO. Een nieuwe leerkans en 80 blogs om om te schrijven naar de SEO-proof versie. Een hele uitdaging. Met de hulp van Yoast leerde ik basisprincipes, en al snel maakte ik ze me eigen.

Ik kon natuurlijk al heel lang schrijven. Ik heb nooit anders gedaan en bestudeerde ‘het schrijven’ al jarenlang. Het had nog weinig geheimen. Ik verdiepte me in online schrijven en ontwikkelde mijn eigen kijk. Ondertussen weet ik dus ook alle andere SEO-stappen te zetten en is mijn website volledig geïndexeerd. En alive and kicking.

je eigen website alive and kicking

Telkens opnieuw mijn eigen comfortzone doorbreken

De oprichting van Viorella.be was voor mij een manier om een comfortzone te doorbreken. Dat doe ik vaak. Het verlost me van ketenen en maakt leerkansen mogelijk. Tijd goed besteden en vrijheid ervaren. Dat is belangrijk. Nooit creëer ik paniek, maar soms wel bijna. Het gaat om berekende risico’s die mijn comfortzone stretchen. Want altijd alles hetzelfde laten? Dat is een nachtmerrie voor mij.

Samenwerken met Viorella

Voor mij draait Viorella om comfortzones doorbreken. Die van mezelf, maar ook die van jou. Kan je je hierin herkennen? Contacteer me dan voor een samenwerking. Ik help je je volgende stap te zetten.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: