Zelf schrijven voor je website of blog

Je eigen blog beginnen of zelf teksten schrijven voor je website. Het voedt je creativiteit, scherpt je vaardigheden aan en verbetert je inzicht. Of je gebruikt je teksten om je uit te drukken. Producten te slijten. Traffic te lokken. Of serverruimte in te nemen. Jouw site, jouw keuze. Zoiets.

Zelf schrijven doe je … zelf. Of met wat hulp.

Publiceren gaat te ver?

Teksten schrijven is boeiend, ze publiceren kan overweldigend zijn. Net daarom aarzel je. Wacht je. Stel je uit. Je zoekt en vindt redenen om te schrijven, maar niet om je teksten online te knallen. Been there, doen that.

Zijn mijn teksten goed genoeg voor de wereld? Neen!

Zijn mijn teksten goed genoeg? Zit iemand erop te wachten dat ik inzichten deel met de wijde wereld? Neen. Je teksten zijn niet goed genoeg en de wereld wacht er niet op. Dan is die hoge lat ineens weer weg. Niet de hele wereld leest je teksten en je teksten vindt niet iedereen goed. Dat kan niet.

niet iedereen vindt je goed als je zelf teksten schrijft - dat kan niet en dat hoeft ook niet - zoals niet iedereen fan is van een band

De wereld is onverschillig. Maar niet helemaal.

Slechts een klein deeltje van de wereld vindt je teksten goed genoeg. Een nog kleiner deel vindt ze geweldig. En al de rest is onverschillig. Skipt je website. Verlaat je startpagina omdat de eerste zin ze niet aanstaat.

Aarzelen maakt je menselijk, en béter?

Dat geaarzel is dus niet nodig, maar het is wel menselijk. En gelukkig ben je dat ook. Dan schrijf je ook menselijk. De voorwaarde om goede teksten te schrijven is immers dat je geen robot bent. Dat je menselijke vragen stelt en erop antwoordt. En je lezers helpt. Beter bent, precies omdat je aarzelt.

verberg jezelf niet door de teksten die je zelf schrijft niet te publiceren

Wat ik ergens oppikte over zelf schrijven

Ik help je. Door ook maar wat online te lopen schrijven. En te publiceren wat half af is. Of ik help je niet. Dan geldt wat ik net zei gewoon voor jou. Heb je er iets aan, dan is dat graag gedaan.

Ik deel door. Door links en rechts wat te lezen. Soms urenlang. Te prutsen met woorden en dingen te proberen. Met soms een “ohlala”, en soms een “hoop dat ze dat niet gemerkt hebben”, sla ik me er doorheen. Tot ik vind dat het oké is. Of goed genoeg. Perfect niet, want dan kan ik iets meer veranderen. (En dat is nodig.)

Niet aarzelen. Gewoon. Knal online.

Hoe begin je eraan?

Tip 1: gewoon beginnen

Gewoon beginnen. Dat is de beste manier om zelf teksten te schrijven. Schrijf authentiek, vanuit je eigen ervaring. Pas wanneer je vertrouwd bent met de techniek en schrijfplezier ervaart, verdiep je je in alle aandachtspunten, zoals SEO, stijl, opbouw, kenmerken van de online lezer, enzovoort.

Tip 2: lees, lees, lees … en leer bij

Een goede start kan zijn om volgende blogs te lezen:

Hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden?

Soms zit je zonder schrijfideeën. Je writer’s block is misschien nog niet helemaal daar, maar je komt in de buurt. Tijd dus om het even over een andere boeg te gooien. Op zo’n momenten komt chatGPT uitstekend van pas. Hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden? Ik geef je gratis de volledige conversatie met prompts. Die kan je zo zelf…

Content hergebruiken

Content hergebruiken kan je een heleboel werk uitsparen. Zo kan je je website up-to-date houden en tegelijk moet je niet alles van nul schrijven. Ik vertel hoe ik het doe. Maar eerst wat algemeens waarop je best let als je content gaat hergebruiken. Waarom wil je content hergebruiken? Je gebruikte een aantal spitsvondige combinaties of zelfuitgevonden woorden die je graag…

De juiste zoektermen

Hoog ranken met de juiste zoektermen De juiste zoektermen in een authentieke tekst Als je je site hoog wilt laten ranken, dan geraak je heel ver als je schrijft met gezond verstand. Als je weet dat je sites vindt door de juiste zoektermen in te geven, dan weet je ook dat die belangrijk zijn en je ze dus best gebruikt…

Zelf schrijven kan ook met de hulp van artificiële intelligentie (AI-tools)

Je hebt heel wat tools ter beschikking die je helpen bij het zelf schrijven.

Kan je AI-tools gebruiken voor zelf schrijven?

Jazeker. Dat kan. Sinds eind 2022 zijn er heel handige tools beschikbaar die met behulp van artificiële intelligentie (AI) al je teksten voor je maken. Experimenteer gerust eens met ChatGPT. Voor sommige teksten bieden ze misschien wel dé oplossing.

  • Schrijvers die racen tegen de klok, zullen ze gebruiken om hun teksten sneller klaar te hebben.
  • Webshops die hun producten willen aanprijzen, kunnen meer teksten produceren op kortere tijd.

Is snelheid belangrijk of heb je voldoende aan een basistekst die je eventueel zelf wat opsmukt? Lees dan niet voort.

Afgemeten stukje tekst. Vind ik zelf. Zo kan het, maar ook beter. Wil je tijd winnen en snel je teksten fixen? Schrijf dan lekker met AI en pas wat aan. Op plaatsen in de tekst die je storen. Waar je koud van wordt. Check even de inhoud. Of het klopt. Voor jou en feitelijk. Help je lezer door dat werk al even vlot te doen. Zodat ze je niet lui vinden. Of -erger- afgemeten.

chatgpt en andere tools van artificial intelligence kunnen helpen bij zelf schrijven

Wat zijn de nadelen van AI-tools?

AI Tools gebruiken het volledige internet op zoek naar bronnen. Ze voegen ze samen en produceren zo een leesbare tekst. Als je zelf je teksten schrijft, win je op die manier veel tijd. Maar…

Chatbots met AI puzzelen. En precies dat creëert problemen met de teksten:

  • In een snel veranderende omgeving werken ze met gedateerde info.
  • In niches lopen ze altijd achter op de feiten.
  • Is er maar één bron? Dan is plagiaat bijna een zekerheid, maar je leest het er niet bij.
  • Google en andere zoekmachines geven soms een lagere ranking aan websites die de tools gebruiken.

Wil je echt een goede tekst met behulp van AI? Dat kan. Je vraagt de chatbot om je teksten telkens opnieuw te herschrijven en voegt beetjes informatie toe.

Vraag is: Wat duurt langer? Een tekst volledig zelf schrijven, of een tool gebruiken?

Antwoord is: gebruik die tools. Als je dat wilt. Er zin in hebt. Tijd wil winnen of zonder inspiratie bent gevallen. Keep the words flowing. Jouw woorden, met wat hulp. Omdat het kan, handig is, je het als een hulp ervaart.

Of schrijf gewoon alles zelf. Omdat je tijd hebt. Graag schrijft. Er zin in hebt. Geniet van de vrijheid. Graag rommelt met woorden of ermee puzzelt. Je zinnen woorden bevatten en ze missen. Zoals deze. Niet omdat het moet, hoort, de goegemeente iets voorschrijft. Wat telt is je lezer. Die leest je teksten. Boeien ze, dan lezen ze ze. Het laat hen koud of je AI gebruikt of niet.

Als je niet graag alles zelf schrijft, ben ik er ook

Als je zelf kan schrijven, ervaar je een immense vrijheid.

Een gedachte over “Zelf schrijven voor je website of blog

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: