Customer journey – Hoe reist je bezoeker door je website?

Regelmatig knutsel ik aan mijn website. Even regelmatig schrijf ik blogs en voeg ze toe. Soms doe ik “rewrite and republish” door bestaande teksten te herwerken. Of ik sleutel aan mijn pagina’s, menu of foto’s. In al die gevallen waak ik sterk over één ding. De reis die je bezoeker maakt door je site, de customer journey.

Wat is de customer journey op je website?

Bezoekers van je website komen toe op een bepaalde pagina van je site. Na een zoekopdracht bijvoorbeeld. Daarna reizen ze door naar andere pagina’s. Dat doen ze dan door op links te klikken die je doelbewust op je pagina hebt gezet. De customer journey is de reis zelf.

Waar leidt de customer journey op je website naartoe?

Waar begint de customer journey op je website?

Het is moeilijk voorspelbaar op welke pagina je bezoekers toekomen. Waar ze vertrekken. Misschien gebruikten ze een zoekterm die leidde naar een blog. Of de naam van je onderneming. Via een post op de socials kan ook. Kortom, bezoekers kunnen ook via de achterdeur je site betreden.

Op mijn eigen website komen bezoekers meestal via de homepage. Soms via de achterdeur, bijvoorbeeld de contact-pagina. Ik begin dus met in één zin te zeggen wat ik aanbied. Regelmatig komen ze via een blogpost, op basis van een specifieke zoekterm. Dan krijgen ze een call to action onderaan de pagina en links naar andere delen van mijn site.

Het startpunt van de customer journey is dan wel onvoorspelbaar, het traject houd ik onder controle.

De customer journey op je website begint soms aan de achterdeur.

Customer journey op een eenvoudige website

Natuurlijk is je website online gezet met een bepaald doel. Zeker als die ook onderdeel is van je ondernemingsplan. Je wilt daarom een beetje controle over de customer journey. Dat is eenvoudig op een kleine website, maar wordt veel moeilijker als je onderneming groeit.

Ik begon met een eenvoudige website

Toen ik begon met mijn website, had ik een eenvoudige structuur. De blog was belangrijk, maar ook een homepage, een about me en een contactpagina.

Ik experimenteerde met meer pagina’s en meer berichten. Ook zette ik een paar keer een pagina om naar een bericht (in de blog), als de informatie groeide.

Al die tijd was het voor mij logisch wat waarnaartoe leidde. Van de homepage kon je naar de andere pagina’s en van de andere pagina’s naar samenwerken. Dat was de (eenvoudige) customer journey.

Waarom maakte ik de keuze voor een eenvoudige site?

Ik was nog niet klaar met mijn aanbod. Je kon me wel contacteren, en ik schreef zinnige dingen, maar waarom zou je dat doen? Waarom zou je kiezen voor mij? Waarom!

Ik kon eerst geen reden bedenken. Te vaag. Te abstract. Mijn pitch stond nog niet op punt.

En daar knelde de schoen. Een 45/46 voor mij, wat gezien mijn lengte groot is. LOL. Veel mogelijkheden om te knellen dus.

Zoek waar het schoentje knelt voor de customer journey. En doe er iets aan.

Mijn website groeide mee naarmate mijn doel duidelijker werd. En de customer journey werd ingewikkelder.

Als je website groeit, wordt de customer journey ingewikkelder

Ik zette een stapje terug. In plaats van opnieuw te sleutelen aan mijn website, nam ik wat afstand.

Ik maakte een excel-bestand aan en bracht de gehele customer journey in kaart. Met kaders en pijlen. Ik voegde de links toe die op elke pagina te vinden waren. Zo kreeg ik een eenvoudig overzicht van hoe mijn website in elkaar paste.

Te ingewikkeld voor een achteloze bezoeker. Dat was de conclusie.

Moest dus eenvoudiger.

Wat wil de bezoeker van me weten?

Er zijn verschillende soorten bezoekers.

Er zijn er die alles willen lezen.

Voor hen is de customer journey niet lang genoeg, maar het is wel belangrijk dat ze logisch blijven doorklikken. Als ze vastlopen, zijn ze weer weg. Tenzij je ze tegen dan mee hebt.

Wie er eerder was, kan af en toe iets nieuws vinden.

Dat prikkelt. Maar ook als ze snel info willen weten, willen ze die SNEL vinden. Nooit drastisch wijzigen dus.

Ik raak dus niet graag aan logische onderdelen zoals mijn menu bovenaan in de header en mijn links helemaal onderaan in de footer. Die blijven snel te vinden.

Daartussenin zitten de bezoekers die onvoorspelbaar blijven.

Ze kunnen gericht naar iets zoeken, logica nodig hebben of wat scrollen om te scrollen. Bijvoorbeeld omdat je ze hebt weten te lokken met een post. Of een online zoekresultaat dat je bovenaan op de SERP bracht (SEO).

de customer journey op je website moet duidelijk blijven

Je customer journey MOET duidelijk blijven

Ik had eerst een onduidelijk doel voor mijn onderneming. En voor mijn site. Zelfs voor mezelf was het doel niet altijd even duidelijk. In het begin toch. Het was een experiment en ik dolde maar wat. Koos lukraak een onderwerp waarvan ik sowieso veel afwist. Leiderschap.

Maar eigenlijk was het het schrijven zelf dat me boeide.

Duurde lang voor ik dat besefte. Zowat een half jaar.

Bouw je customer journey logisch uit

Ik koos ervoor om mijn website rond twee grote delen op te bouwen. Zelf schrijven en laten schrijven.

Wie graag schrijft, zoals ik, zou ik zo kunnen helpen met advies. Of ik help met het schrijven of herwerken van teksten bij wie dat niet lukt..

Logisch.

de customer journey is logisch

Bouw je website logisch uit

In die visie is het niet logisch dat ik mijn “zelf schrijven“-deel laat doorlinken naar mijn “samenwerken“-pagina. In mijn overzichtsexcel merkte ik dat op.

Als je schrijftips zoekt, dan wil je niet elke keer gedwongen worden om met iemand samen te werken. Ik bied op dit moment ook geen cursus of opleiding aan. Logischer is dan de link naar “teksten laten schrijven“. Dat wou ik dus aanpassen.

Link logisch naar andere delen van je site

Ook een goed idee, is linken naar blogs van dezelfde categorie. Dat is beter voor je logische websiteopbouw. Zo weet iedereen wat bij elkaar hoort. En je customer bewandelt een logisch pad op de journey.

Een omweg inbouwen heeft ook voordelen

In de customer journey betekent dit dat je een extra etappe inbouwt. Een omweg die je langer doet genieten zoals bij een wandeling maken.

“De kortste wandeling die je kunt maken, is blijven zitten.” Dat zeg ik tegen mijn dochter als ze klaagt dat een wandeling te lang is. Maar als je blijft zitten, zie je nooit de natuur die je tijdens je wandeling zou tegenkomen. Idem voor je website. Als niemand ziet wat je aanbiedt, bied je nooit iets aan.

graceful osprey flying in blue sky

Een logische customer journey vergroot je online vindbaarheid

Crawlability

Als je een website publiceert, gaan bots op zoek naar je pagina’s en berichten via de links die je legt. Het geheel van die structuur vinden ze in de sitemap.

Er bestaan hulpmiddelen om je te helpen bij al het werk dat erbij komt kijken, en die gebruik ik ook. Ben je een kei in programmeren, dan lukt het je waarschijnlijk ook zelf wel. Als het je echt boeit.

Maar ik gebruik dus gewoon plugins en google en dergelijke.

SEO en ranking

Je logische siteopbouw helpt je daarnaast ook met iets anders. Je ranking op de SERP. Als zoekmachines snel en eenvoudig achterhalen waarover je site gaat, dan belonen ze je. Bijvoorbeeld met een hoge ranking.

Zeker als al je zoektermen ook gelinkt zijn aan je website. Het vormt dan één groot, samenhangend geheel.

Wat kan ik voor je doen?

Een goede customer journey maakt het je bezoekers makkelijk om je website te verkennen. Je tekent een pad uit dat ze volgen om alles te zien. Hoe beter je daarin slaagt, hoe beter je je aanbod in de kijker zet.

Of kies ineens en resoluut voor samenwerken.

Een gedachte over “Customer journey – Hoe reist je bezoeker door je website?

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: