Hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden?

Soms zit je zonder schrijfideeën. Je writer’s block is misschien nog niet helemaal daar, maar je komt in de buurt. Tijd dus om het even over een andere boeg te gooien. Op zo’n momenten komt chatGPT uitstekend van pas. Hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden? Ik geef je gratis de volledige conversatie met prompts. Die kan je zo zelf gebruiken, als je wilt.

Hoe kan je chatGPT in enkele minuten vragen om schrijfideeën te geven?

Stap 1: Wat zijn de tien beste ideeën voor een blog over copywriting?

Deze prompt ging breed. Ik schrijf graag over het schrijven an sich. Maar ik had geen idee waarover te schrijven, dus begon ik bewust breed.

Ik kreeg een lijst van 10 zeer degelijke blogs over copywriting. In het Engels. Het zou tijdverlies zijn om me daar nu in te verdiepen, dus ging ik door.

Stap 2: Zijn er ook zulke blogs in het Nederlands?

Een vanzelfsprekende vraag zonder al te veel creativiteit.

En ja hoor. Een lijst van 5, waarvan ik er vier kende. Frankwatching, bijvoorbeeld. Is een degelijke site en heel nuttig voor wie bezig is met online marketing.

Maar dat zocht ik niet. Ik was wel benieuwd naar interessante details, geen algemene sites waar je zelf nog uren moet zoeken. Doorgaan dus.

Stap 3: Over welke onderwerpen in verband met copywriting is er in het Nederlands nog niet veel geschreven?

Ik kreeg volgend antwoord:

Hoewel er al veel geschreven is over verschillende aspecten van copywriting in het Nederlands, zijn er nog enkele onderwerpen waar mogelijk minder informatie over beschikbaar is. Hier zijn enkele suggesties voor onderwerpen waarover mogelijk nog niet veel geschreven is in het Nederlands:

 1. Neuromarketing en copywriting: Het verkennen van de psychologische principes achter consumentengedrag en hoe deze kunnen worden toegepast in copywriting om de effectiviteit te vergroten.
 2. Conversational Copywriting: Het schrijven van copy die een conversatie simuleert en een meer persoonlijke en betrokken toon heeft, waardoor de lezer zich aangesproken voelt.
 3. Ethiek in copywriting: Het onderzoeken van de ethische overwegingen en verantwoordelijkheden van copywriters bij het creëren en verspreiden van overtuigende boodschappen.
 4. Creatieve copywritingtechnieken: Het verkennen van innovatieve en onconventionele benaderingen om de aandacht van lezers te trekken en hen te betrekken bij de boodschap.
 5. Lokalisatie van copywriting: Het aanpassen van copy aan verschillende culturen, talen en doelgroepen, met aandacht voor culturele nuances en taalgebruik.
 6. Copywriting voor specifieke sectoren: Het onderzoeken van de unieke uitdagingen en strategieën voor copywriting in bepaalde sectoren, zoals gezondheidszorg, technologie, mode of duurzaamheid.
 7. Copywriting voor voice search: Het begrijpen van de impact van spraakgestuurde zoekopdrachten op copywriting en het ontwikkelen van strategieën om hierop in te spelen.

Dit zijn slechts enkele suggesties voor onderwerpen waar mogelijk nog ruimte is voor meer Nederlandstalige content. Het kan de moeite waard zijn om diepgaand onderzoek te doen om te bepalen welke specifieke aspecten van copywriting minder aandacht hebben gekregen in de Nederlandstalige bloggemeenschap.

ChatGPT – chat.openai.com

Het is zeker dat alle onderwerpen intrigeren, maar ik pikte er “copywriting voor specifieke sectoren uit”. Nummer 6 in de lijst. Een nieuwe prompt.

Stap 4: Kan je me meer sectoren opsommen zoals je bedoelde in 6?

Natuurlijk! Hier zijn enkele sectoren waarin copywriting specifieke uitdagingen en strategieën met zich meebrengt:

 1. Gezondheidszorg: Het schrijven van copy voor de gezondheidszorg vereist het vermogen om complexe medische informatie toegankelijk te maken voor patiënten en consumenten, terwijl ook de vertrouwelijkheid en ethische overwegingen worden gerespecteerd.
 2. Technologie: Copywriting in de technologische sector vereist het vermogen om technische concepten en producten op een begrijpelijke manier te presenteren, rekening houdend met het technische niveau van de doelgroep.
 3. Mode en lifestyle: Het schrijven van copy voor de mode- en lifestylebranche vraagt om creativiteit, het overbrengen van merkidentiteit en het genereren van verlangen naar producten of diensten.
 4. Reizen en toerisme: In de reisbranche is copywriting gericht op het inspireren van mensen om bestemmingen te bezoeken, het beschrijven van unieke ervaringen en het benadrukken van de voordelen van reisarrangementen.
 5. Voedsel en horeca: Copywriting in de voedsel- en horecasector richt zich op het opwekken van eetlust, het beschrijven van smaken en het vertellen van verhalen achter voedsel- en drankproducten.
 6. Financiën en investeringen: Het schrijven van copy voor financiële diensten vereist heldere en vertrouwenwekkende communicatie om complexe financiële concepten en producten te presenteren.
 7. Duurzaamheid en milieubewustzijn: In deze sector is copywriting gericht op het communiceren van de waarde en voordelen van duurzame producten, het bewustmaken van consumenten en het stimuleren van milieubewust gedrag.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van sectoren waarin copywriting specifieke overwegingen met zich meebrengt. Elk van deze sectoren heeft zijn eigen doelgroep, taalgebruik en unieke uitdagingen, waardoor copywriters zich moeten aanpassen aan de specifieke behoeften en vereisten van die sector.

ChatGPT – chat.openai.com

Het is bijna schattig dat chatGPT zo behulpzaam is. Natuurlijk! Met uitroepteken. Aangeleerd enthousiasme.

Uit deze nieuwe lijst pikte ik nummer 7. Duurzaamheid en milieubewustzijn.

Stap 5: Kan je me meer ideeën geven over duurzaamheid en milieubewustzijn zoals je bedoelde in 7?

Opnieuw kreeg ik een enthousiast antwoord. Ik werd er helemaal blij van.

Natuurlijk! Hier zijn meer ideeën voor copywriting binnen de context van duurzaamheid en milieubewustzijn:

 1. “Eco-friendly lifestyle tips: How to Reduce Your Carbon Footprint”
 2. “Sustainable Fashion: Dressing Responsibly without Compromising Style”
 3. “Green Living Hacks: Simple Changes for a Sustainable Home”
 4. “The Power of Renewable Energy: Shifting Towards a Clean Future”
 5. “Conscious Consumption: Making Informed Choices for a Better Planet”
 6. “Sustainable Travel: Exploring the World with Environmental Responsibility”
 7. “Zero Waste Living: Minimizing Waste and Embracing a Circular Economy”
 8. “The Benefits of Organic Farming: Nurturing the Earth and Our Health”
 9. “Green Technology Innovations: Revolutionizing Industries for a Sustainable Future”
 10. “Corporate Social Responsibility: How Businesses Can Lead the Way in Sustainability”

Deze ideeën kunnen dienen als inspiratie voor blogonderwerpen binnen de context van duurzaamheid en milieubewustzijn. Je kunt ze aanpassen en uitbreiden op basis van specifieke subthema’s, zoals groene energie, recycling, plasticvermindering, duurzame voedselproductie, en nog veel meer. Het is belangrijk om de lezers te informeren, te inspireren en praktische tips te geven om een positieve impact op het milieu te maken.

ChatGPT – chat.openai.com

Tijd om te testen. En aan jou iets duidelijk te maken. ChatGPT is geen mens, zelfs geen robot. Het is een tekstsysteem dat bestaande teksten samenbrengt op een snelle manier. Om dat duidelijk te maken stelde ik mijn laatste vraag:

Stap 6: Kan je me de link geven naar “green living hacks” in nummer 3?

Het antwoord maakt duidelijk hoe chatGPT werkt.

Sorry, maar als taalmodel kan ik geen actuele links verstrekken. Bovendien is mijn vermogen om informatie op te zoeken beperkt, aangezien mijn kennis is gebaseerd op een momentopname tot september 2021 en ik geen internettoegang heb tijdens het gesprek. Het is raadzaam om online te zoeken naar blogs, websites of artikelen over “green living hacks” om relevante informatie en tips te vinden die passen bij jouw interesse in duurzaamheid en milieubewustzijn. Er zijn veel betrouwbare bronnen beschikbaar die nuttige informatie en praktische tips bieden om een groenere levensstijl te omarmen.

ChatGPT – chat.openai.com

ChatGPT geeft zelf aan dat het werkt met verouderde informatie. Let wel, in de opvolgers is er wel verbinding met internet. Dus dat is veel actueler. En spannender als je de eindeloze mogelijkheden overdenkt.

schrijfideeën met chatGPT uitwerken

Hoe ging ik nu door met de schrijfideeën van chatGPT?

Ik koos er één uit: “Green Living Hacks: Simple Changes for a Sustainable Home”.

SEO-gewijs kwam BASF er als eerste uit. Daaraan merk je dat SEO ook zijn beperkingen heeft. Ik associeer de chemiereus BASF niet met “green living”. Maar omdat ik weet hoe het wel werkt, scrolde ik door. Meer onderaan op de pagina’s vind je soms het echte werk. En dat vond ik nu ook.

Nog nooit had ik gehoord van Treehugger. Wel van het woord, dat in het Nederlands ‘boomknuffelaar’ is. Met een negatieve connotatie (=bijbetekenis). Iets van mensen die blootvoets bij valavond een boom knuffelen. Letterlijk. Er bestaan echt zulke gezelschappen. Misschien vreemd, maar wat ze doen houdt steek. Milieubewustzijn is een plicht van iedereen. En hoe je daar mee omgaat, is ieders eigen zaak. Ik doe het anders. Maar wel complexloos als mezelf.

Na even scrollen, vond ik een interessant onderwerp. Over ecologie. Wie weet schrijf ik er ooit een inhoudelijk artikel over. Maar intussen had ik alweer een blog klaar. Over schrijven. Waar je hopelijk iets mee kan.

Gegroet.

Wil je mij je teksten laten schrijven?

Of ga ineens voor een samenwerking.

Een gedachte over “Hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden?

Voeg uw reactie toe

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: