Badass boomknuffelaar – schrijf je eigen blog in 8 stappen

Hoe word je een badass boomknuffelaar? Je leest hier enkele nuttige tips om vriendelijker te zijn voor het milieu, maar toch je cool te bewaren. Maar eigenlijk gaat het om iets anders: hoe schrijf je je eigen blog in 8 stappen?

Ging het hier niet over schrijven en marketing en zo?

Klopt. Een woordje is op z’n plaats.

Ik zocht niet zo lang geleden inspiratie. En gebruikte chatGPT om goede schrijfideeën te vinden. Over die zoektocht van enkele minuten schreef ik hoe kan je met chatGPT schrijfideeën vinden? Omdat ik natuurlijk over schrijven schrijf.

Stap 1: je vindt een artikel dat je aanspreekt

Lang verhaal kort. Ik eindigde op Treehugger. En vond: “22 Sustainable Swaps to Make at Home.” Het artikel leest vlot en bevat heel wat tips om duurzamer te leven. Maar het had nadelen. Het is in het Engels en 22 tips zijn niet te onthouden. Te veel. En het had vooral ook een te hoog boomknuffelaargehalte. Naar mijn smaak.

Voor een lezer die niets heeft met tips voor boomknuffelaars, of liever leest in het Nederlands, is dat artikel minder boeiend. Dus nam ik de schrijfpen ter hand. Niet om te vertalen. Om aan te vullen. Te herwerken. Emuleren. Verpersoonlijken. En vooral schrappen. Alles wat een schrijver van teksten zou doen.

Het resultaat. Een blog met tips voor de badass boomknuffelaar. Maar ook -vooral- een blog over hoe je een bestaand artikel omvormt tot je eigen creatie. Schrijven op metaniveau.

Laat ik je gewoon tonen wat ik deed. Hoe ik het aanpakte om een bestaand artikel zo om te buigen dat het mijn eigen ding werd. Gebaseerd op iets bestaands, maar bewerkt tot iets nieuws. In 8 stappen.

Enkel en alleen door te schrijven.

Stap 2: schrijf een inleiding

Hoe word je een badass boomknuffelaar?

Biodiversiteit. Het gaat ons aan. Allemaal. Vind je dat niet, lees dan vooral niet voort. De boomknuffelaar met geitenwollensokken die vegetarisch eet zal zich daarvan 100% bewust zijn. Maar wat kan je doen om het milieu te steunen, de opwarming van de aarde tegen te gaan en toch 100% badass jezelf te blijven? Hier komt de badass boomknuffelaar.

badass boomknuffelaar

Stap 3: selecteer wat je interessant vindt en schrap de rest

Ik schrapte bijna alle 22 tips. Te boomknuffelig. Saai. Niet realistisch. Alhoewel je er iets aan zou kunnen hebben, als je veel tijd en moeite vindt. Ik behield dus een paar tips. Alleen degene die géén boomknuffelaarsbeeld bij me opriepen. En zo kwam ik vanzelf bij het tegenovergestelde van de klassieke boomknuffelaar. De badass boomknuffelaar zag het daglicht.

Stap 4: leg alles uit, want niet alle lezers weten alles

Daarom: wat is een boomknuffelaar eigenlijk? En wat is het niet – en is dus badass. Leg het allemaal uit.

Wat is een boomknuffelaar met geitenwollensokken?

Boomknuffelaar met geitenwollensokken? Niet badass!

Het woord ‘boomknuffelaar‘ is al lang gangbaar. Als iemand het woord gebruikt, valt verderop in de zin ook de term ‘geitenwollensokken‘. Beide woorden hebben een negatieve bijklank. Ze worden gebruikt om mensen aan te duiden die milieubewust zijn, maar ook een beetje vreemd. Afwijkend van de mainstream is dat. Niet badass.

Badass is niet blootsvoets in het bos

Om dat beter te duiden, schets ik een cliché. Een boomknuffelaar is een bepaald type mens dat blootsvoets of op sandalen bossen bezoekt bij valavond om daar te verzamelen aan de oudste boom. In linnen gekleed. Rituelen die ze uitvoeren, wekken een sfeer van mysterie. En soms knuffelen deze mensen een oude boom. Veel mensen vinden dat raar, en associëren milieubewustzijn met deze groep mensen. Blootsvoets is zeker niet badass.

groenten op de barbecue voor de badass boomknuffelaar

Aan de andere kant van het spectrum?

Daartegenover staat de marketinggevoelige ‘barbecueër’. Een maaltijd is niet compleet zonder een mals stuk vlees. Gerookt. Slowcooking. Vuur. En veel cholesterol en hart- en vaatziekten. Ook jagen hoort in deze groep thuis. Whiskey. Een sigaar. Puur genieten.

Ook dat beeld is een clichébeeld. Gecreëerd door sluwe marketing. Een imago dat haaks lijkt te staan op dat van boomknuffelaar. Maar beide zijn gecreëerd. In werkelijkheid is de tegenstelling niet nodig. Ook als boomknuffelaar kan je badass zijn en als barbecueër een stukje diervriendelijker.

Als je aanvaard dat deze kenmerken niet per se onderdeel zijn van je identiteit. Het zijn keuzes die je zelf telkens opnieuw kan maken.

De duurzaamheidsniche ook een cliché

Ook de duurzaamheidsniche is vatbaar voor marketing. Duurzaam, vegan, hoogopgeleid. Bakfiets in de stad. Merkbril op de neus. Je kent het. Ook dit is een zorgvuldig geconstrueerd beeld. Zolang mensen in marketingtermen blijven denken, gaat dat ten koste van eventuele manieren om biodiversiteit te ondersteunen.

De duurzaamheidsmarkt mikt op een niche en is duur(der). Hoogopgeleid, weet je nog?

Stap 5: neem een standpunt in

Heel vaak stoot je op weerstand als je geen vlees eet. Wat ook de reden is. Je zet je bij een bepaalde groep, zonder dat je het wilt. Op dit vlak is het dus een uitdaging om badass te blijven. Ik nam dus het standpunt in voor vegetarisch (of zelfs vegan) eten, maar toch badass te kunnen zijn. Gedurfd, maar gemeend.

Vriendelijk voor dieren niet voor de badass boomknuffelaar?

Diervriendelijke kleding voor de badass boomknuffelaar

Een milieuvriendelijke, duurzame toekomst is niet noodzakelijk duur. Uiteraard. Er is ook een markt die zich duurzaam profileert. Ik heb schoenen en een broeksriem van appelleer gehad. Mijn badass neplederen jas is gemaakt van bioleer afkomstig van champignons (geloof ik). Ja hoor, duurder dan de diergruwelijke variant. Het zou beter zijn als dat prijsverschil gewoon verdwijnt.

Plantbased

Hetzelfde geldt voor plantbased voedsel. Vegan. 100% diervrij. Er zijn veel labels. Gezouten chips is ook vegan. Dus is het niet per se gezonder. Sommige fabricanten van voedsel profiteren van de kleine groep mensen in hun doelniche om hogere prijzen aan te rekenen. Alhoewel daar in Nederland mondjesmaat verandering in lijkt te komen. Vlaanderen loopt nog achter.

Diersparende melken

Toen ik opgroeide, was er geen aanbod. Er was sojamelk. Met een waterige, slijmerige smaak. Niet het brede palet aan smaken dat er vandaag is. Mijn favoriet voor mijn cappuccino is havermelk. En ook daarin heb je tegenwoordig massaal keuze. In mijn kast staan vier verschillende barista havermelken die heerlijk schuimen.

Zelfs in de tavernes in de buurt kan je ze krijgen. De plantaardige melken. Dat er nu zelfs een meervoud voor bestaat… Maar voorlopig allemaal mét prijssupplement. Dat mag nog wijzigen. Vind ik. Meer mensen zouden er eens van proeven. Denk ik.

barista oatmilk cappuccino voor de badass boomknuffelaar

Vleesvervangers

Een portie bonen kan heerlijk zijn. Maar heeft niet dat stoere imago dat vlees soms lijkt te hebben. Afhankelijk van wie je voor je hebt. Daarom bewegen sommigen hemel en aarde om nepvlees te creëren. Maar er is een probleem.

Veel vleesvervangers zijn smerig. Zeker de nepvlezen met krokante korst. Zoals een schnitzel. De inhoud van die dingen is altijd dezelfde, alleen de kruiden in de korst verschillen. Proef er één, en je weet ongeveer hoe ze allemaal zullen smaken. Maar af en toe is er toch eens een ander.

De ereburger van de Vegetarische schlager, bijvoorbeeld (geen affiliate). Die is helemaal zoals het hoort. Smaak. Textuur. Stevigheid. The whole package. Smijt die tussen een luxepistolet met een laagje sambal erop en een welgemikt groentje erbij … Heerlijk! Ook op de barbecue.

Is diervriendelijk ook badass milieuvriendelijk?

Heb je schrik dat je heimelijke of loudly openbare diervriendelijke imago te veel boomknuffelaar dreigt te worden? Luister dan eens naar Earth Crisis. Proudly vegan! Geen boomgeknuffel.

Stap 6: maak het praktisch en niet te principieel

Lokaal kopen voor de badass boomknuffelaar

Koop lokaal en kwaliteit. Minder verplaatsingen, minder gedoe. Betere service. Maar ook soms duurder. Koop je kwaliteit, dan gaat die langer mee. Maar ze is duurder.

Daar is een oplossing voor.

Mijn dochter danst. Dat weet je misschien al. Streetdance. Allesbehalve boomknuffelaar. Burning badass. Om origineel te zijn, is de outfit belangrijk. Een originele. Liefst. Daarom gaan we regelmatig shoppen in de kringloopwinkel (geen affiliate). Enkele tientallen euro’s voor een stapel tweedehands pareltjes. Hoe gekker, hoe interessanter.

Koop lokaal kan dus ook dat betekenen. Zelfs kwaliteit tik je zo op de kop. €35 voor mijn tweede scherm. Minder afval, en ik geholpen. Volgend item op mijn wishlist: een nostalgierijke vintage typemachine.

Ik bedoel maar.

Stap 7: voeg een vleugje jezelf toe, zo leren je lezers je kennen

Scheren voor de badass boomknuffelaar

In 2020, vol in corona liet ik een baard staan. Geen idee of ik die nu nog heb. Als je dit leest. Wel nu ik dit schrijf. Maar ik verander regelmatig om het allemaal wat boeiend te houden. Maar daarover gaat het eigenlijk niet.

scheren voor de badass boomknuffelaar

Single blade

Niets meer badass dan scheren met een mes. Single bladed. Cut-throat of shavette. Safety Blade. Allesbehalve een vervuilend wegwerpmes. Zo vermijd je heel wat plastics in het afval. Milieuvriendelijk, maar ook stonecold badass. Niet voor de boomknuffelaar.

Baardbalsem

Ik leerde een interessant product kennen. De baardbalsem. Met de naam Mad viking (geen affiliate). Met ronkende vikingnamen als Yggdrasil, Berserker, Jotunn’s brew of Valhalla. Klinkt behoorlijk badass. Als imago.

Stap 8: ik vat nog even samen voor de verstaanbaarheid

Een badass boomknuffelaar is dus iemand die van een ereburger op de barbecue geniet, lokaal koopt als rebellie, zich scheert met een single blade, baardbalsem met een vikingnaam gebruikt, luistert naar metalcore en de cappuccino afwerkt met een schuimende barista havermelk. Sounds a lot like me.

Alle gekheid op een stokje

Wie het oorspronkelijke artikel heeft gelezen, herkent het amper nog. Het is oké om je te laten inspireren bij het schrijven. Zolang je er maar iets mee doet en niet het werk van een ander steelt. Voortbouwen op iets bestaands, is wat schrijven zo leuk maakt. Een dialoog met wie je voorging. En het is zeker een goed idee om een stukje van jezelf te tonen.

En de boomknuffelaar? Er valt veel te zeggen voor mensen die zich inzetten voor meer biodiversiteit en tegen de global warming. Boomknuffelaar met of zonder badass ervoor.

En alles met een dosis humor.

Gegroet.

Aangenaam kennisgemaakt?

Ik schrijf teksten. Voor je website of blog. Als je besluit, het is nu genoeg met dat zelf schrijven. Je vindt mijn aanbod op deze pagina: een expert teksten laten schrijven.

Of ga ineens voor een samenwerking.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: