Wie ritselt daar tussen de bladeren van mijn kerselaar?

Gisteren zag ik plots beweging. Hoorde het ook. In de kerselaar achteraan in mijn tuin. De kersen zien er de laatste paar dagen steeds roder uit. Meestal zit er dan een kersendief in de boom. Maar ik wou zeker zijn.

Behaag natuurlijk

Mijn vrouw en ik hebben onze boom geplant na een actie van Behaag Natuurlijk van Natuurpunt. Pakketten van inheemse planten of bomen die je kan bestellen in het najaar. En in je tuin planten. Goed voor de biodiversiteit. Om de expansie van uitheemse soorten in te dammen. Zo dus ook onze kerselaar. Oerkers.

Smultuin voor dieren

De idee was om een smultuin voor allerlei dieren te creëren. Niet per se voor onszelf. Wel voor bijen, vlinders, egels en allerlei prachtige vogels. Inheemse planten met bessen. Zoals dus die prachtige oerkers. De kersen zijn jammer genoeg vaak bitter, zelden zoet. Zelfs op hun roodst. Maar vogels lusten ze graag.

De bloesem van de kerselaar in onze tuin.

De betekenis van een kerselaar

Nog een reden om die kerselaar te planten, is de cyclus van die boom die door Japanners wordt vereerd. Rond Pasen treedt onze oerkerselaar in bloei en verschijnen er prachtige witte bloemen op verder kale takken. Dat duurt maar enkele dagen. Daarna vallen de bloemblaadjes op de grond. Deze korte, maar intense, gebeurtenis staat symbool voor het leven dat kort en krachtig is. Maar o zo de moeite waard.

de kerselaar bloeit in Japan

Die cyclus staat dus symbool voor het leven en elk jaar wachten Japanners vol spanning op die paar dagen van bloei. Een heerlijk schouwspel onttrekt zich. Als de bloesem van de kerselaar bloeit. In onze tuin valt dat moment ongeveer samen met de groei van knalroze blaadjes aan onze esdoorn. Ook Japans. Het roze en het witte op hetzelfde moment? Je verlaat je tuin niet.

Wil je ook genieten van al deze pracht en praal? Bezoek dan de Japanse tuin in Hasselt in het bloeiseizoen. Zowat de bekendste in Vlaanderen. En in Nederland heb je de kersenbloesems van Amstelveen.

Populariteit van de kerselaar bij vogels

De kerselaar in mijn tuin weer. In de weken nadat de bloesemblaadjes verdwijnen, groeien er kersen. Tot ze bijna rood zijn. En daarna slaan de vogels toe. Op enkele dagen tijd plukken ze alle kersen en eten ze ervan. Op de grond vissen bodemdiertjes ze uit het gras. Iedereen smult.

Het fenomeen van de vogel-belagers, is trouwens niet uniek bij ons. Her en der spannen mensen netten over hun kersen. Om ze toch een beetje voor zichzelf te kunnen houden. Maar bij ons zijn ze voor de tuindieren. Alle tuindieren.

Is dit de kersendief in de kerselaar in mijn tuin?

Wie veroorzaakte het geritsel?

De beweging in de kerselaar. Daar waren we gebleven. Ik vroeg me af welk dier het was. In mijn fantasie leken de mogelijkheden onbegrensd. Een merel? Een vlaamsegaai? Of ekster, kraai of kauw? Een spreeuw? Alle staan ze erom bekend vakkundige kersendieven te zijn. Wie zou het zijn?

Grijze veren in het bladerdek van de kerselaar

De grijze veren deden iets anders vermoeden. Niets van dat alles. Een dikke, grijze duif dook op uit het bladerdek. Want die zijn er natuurlijk ook. Duiven. Ook die smullen van kersen. Maar misschien maakt dat deze blog een tikje minder spannend.

wood pigeon among tree branches in forest

Wat ik voor jou kan doen

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: