Ben je schrijver?

Ik kreeg eens een interessante vraag. Toen ik zei dat ik schrijver was. Een vraag. Waarmee de vraagsteller zinspeelde op het feit dat ik mezelf zo noem. Mag dat wel? En wanneer dan? Wat maakt iemand tot een schrijver? Hoog tijd dus om hier eens over te schrijven. Ben je schrijver?

Wat is een schrijver?

Van Dale zegt er het volgende over:

Wat is een schrijver volgens Van Dale?

Iemand die zijn gedachten schriftelijk aan het grote publiek bekendmaakt. Degene die iets geschreven heeft. Beide woordverklaringen worden gebruikt, maar de eerste is de hardnekkige.

Als iemand schrijver hoort, dan gaat het meestal om de eerste betekenis. En vooral het aan het grote publiek bekendmaken. Dat betekent voor de meeste mensen boeken schrijven en uitgeven.

Door te schrijven ben je schrijver. Knal het ding online.

Heb je dan al een boek geschreven?

Een boek uitgeven is het teken dat je een auteur bent. Terwijl we allemaal voorbeelden van boeken kennen die nergens op slaan. Een slecht boek uitgeven is geen probleem om jezelf toch auteur te noemen.

Klaarblijkelijk.

Héérlijk woord toch. Klaarblijkelijk. En zo passend in deze blog.

Ben je schrijver? Waar kan ik je werk kopen?

Als je nooit een boek schreef, dan is deze vraag lastig. Nergens dan. Ook dit is weer een vraag die -als ze gesteld wordt nadat je zei geen boek geschreven te hebben- aantoont dat je niet te maken hebt met een groot luisteraar. Ik weet het. Te lange zin. Maar je snapt het wel.

Wanneer ben je schrijver?

Een schrijver publiceert

Een succesvol schrijver heeft minstens één boek gepubliceerd. Dus niet: geschreven. Publiceren is grootser.

Maar waar kan ik je boek kopen? In een boekhandel. Dat is cool. Een boekhandel. Liefst de betere.

Terwijl we allemaal weten dat je een boek ook kan uitgeven in eigen beheer, kan beperken tot een e-book en dat kan slijten op je eigen website. Zegt niets over de kwaliteit, alleen over de investering die je wellicht zelf deed.

Schrijven heeft waarde. Geldwaarde.

Maar waar het wel om gaat. Schrijven heeft waarde. Niemand lijkt ervan uit te gaan dat wat je schrijft gratis is. Dat je het ergens te grabbel gooit en anderen het gratis kunnen meenemen. Als brandhout in een bedrijf. Schrijven heeft een geldwaarde. Besef dat, en je weet dat je schrijver kan worden. Als baan.

Is er een objectief criterium om te bepalen wie schrijver is en wie niet?

Neen. Neem de definitie van Van Dale. Schrijf iets en knal het online. Dan ben je schrijver. Of in een boek, als je dat liever hebt. Maar de bottom line is. Publiceer wat je schrijft. Zodat anderen het mogen lezen en ervan kunnen houden. Of het totaal haten. Beide zijn prima. Bij de ene tover je een glimlach en de ander reageert op je. Goed voor je publiciteit en je SEO. Win-win.

Knal het ding online. Dus.

Bestaansrecht geven aan de schrijver in je doe je zelf.

Ben ik zelf schrijver?

Ja. Sinds mijn achtste. Maar pas dik na mijn veertigste zeg ik het ook. En bij mijn afscheid als leidinggevende zeiden mensen het ineens ook over mij. In een professionele context. Toen ik allemaal prachtige balpennen kreeg. Dat ze het fijn vonden dat ik meer in mijn pen kon kruipen. Kon schrijven.

En ze hebben allemaal gelijk. Ik ben schrijver. Niet omdat anderen dat vinden, maar omdat ik dat vind. En anderen? Die zeggen het over mij, als ik het eerst aan mezelf gun. En dat is dus gebeurd.

Bestaanrecht geven aan de schrijver in je. Daarover gaat het.

Bedankt lieve collega's van SLM voor de mooie jaren!

Ik ben schrijver. En coach bij het schrijven.

Wat kan ik voor jou doen?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: