Mijn 4 gouden schrijftips voor je online teksten

Ook al lijkt het niet altijd zo, schrijven is soms eenvoudiger dan je denkt. Ik doe je mijn 4 gouden schrijftips cadeau. Die helpen je. Altijd. Om de juiste schrijfkeuzes te maken. En sprankelende teksten te creëren.

4 gouden schrijftips voor online teksten

Gouden schrijftip 1: Schrijf eenvoudig

Niets is leesbaarder dan eenvoudige taal. Iedereen leest het. Iedereen begrijpt het.

En hardnekkig misverstand is dat academische teksten worden gelezen door een meer uitgelezen publiek. Onzin. Iedereen skipt, scant en scrollt door. Want online moet het snel gaan. Er zijn maar enkele seconden om je publiek te pakken en bij je te houden. Dat doe je door eenvoudig te schrijven en je boodschap effectief te doen overkomen.

gouden schrijftip 2: schrijf eenvoudig

Gouden schrijftip 2: blijf zelf authentiek

Leesbare teksten zijn nog beter als ze echt zijn. Afkomstig van een persoon van vlees en bloed. Die te traceren, te herkennen en vooral te leren kennen is. Weten wie de tekst schreef, is een belangrijke factor aan de lezerszijde. Na verloop van tijd wordt het ook een keurmerk. Een goede schrijver schrijft toch alleen maar goede teksten, niet?

Als je complexloos jezelf bent, dan leert je lezer je kennen. Met je imperfecties. En net die kunnen je lezer soms charmeren. Net die. Schrijf dus vooral dicht bij jezelf en mik die woorden op je blad. Maak je zinnen eindeloos lang, met bijzinnen, een bijstelling bij je naam of ingewikkelde tangconstructies die het risico bieden om je lezer verloren te laten lopen. Zoals de vorige zin. Of kort. Zoals deze. Wissel af en creëer je eigen stijl. Woorden. Met een punt. En maak je punt.

Maar doe dat niet in een officiële dissertatie. Met een stylesheet en verwachtingen op het vlak van zinsbouw en woordkeus. Maar net helemaal wél op je site. Omdat het leest. Vlot en effectief. Probeer maar. En je zal zien dat af en toe een korte zin je lezer niet afschrikt. Integendeel. Al die keuzes maken je authentiek.

Gouden schrijftip 3: schrijf authentiek

Gouden schrijftip 3: schrijf SEO-proof

In mijn blog schreef ik al vaker over SEO. Search Engine Optimized schrijven. Omdat kleine aanpassingen je tekst makkelijker vindbaar maken. Maar overdrijf niet, want dan wordt je tekst gemaakt. Zelf pas ik meestal wat aan aan het einde van het schrijfproces. Niet eerder. Want dan vermijd je vast te lopen in een soep van te geoptimaliseerd schrijven. En dat is saai.

Maar wie aan het einde de afbeeldingen en titels nog even onder handen neemt, zal de tekst niet verknoeien. Wat sleutelen aan de snippet of wat zout strooien door een keyword te plaatsen. Zolang je niet overdrijft … Als je tekst gevonden wordt, is dat nog altijd beter dan een perfect pareltje in een vergeten uithoek van het internetlandschap.

gouden schrijftip 3: schrijf SEO-proof

Gouden schrijftip 4: publiceer

De belangrijkste tip is de laatste. Je kan me daar een dijk van een tekst neerpennen, maar als je hem niet publiceert, dan leest niemand hem. Zelfs niet als ie geoptimaliseerd is voor zoekmachines, door een authentiek schrijver en in eenvoudig taal. Zonder publicatie is de tekst niets waard. Ik vergelijk het met de gedichten die ik schreef op mijn 17e en op een diskette bewaarde. Geen idee hoe ze waren. En waar vind ik vandaag ik nog een diskettespeler?

gouden schrijftip 4: publiceer je werk

Mijn 4 gouden schrijftips op een rijtje

  1. Houd het eenvoudig.
  2. Blijf authentiek.
  3. Schrijf SEO-proof.
  4. Publiceer! –> :-))

Schrijf ze!

Wat kan ik voor je doen?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: