Zijn er Europese alternatieven voor WordPress als CMS?

Ik schrijf al een hele tijd aan mijn eigen website. Eigenlijk van een half jaar vóór mijn lancering op 1 maart 2022. Na een korte experimenteerfase met Wix, stapte ik al snel over naar WordPress. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden. En daaraan gekoppeld: de betaalbaarheid. Het blijft voor een (kleine) zelfstandige een uitdaging. Je kosten laag houden en toch dingen realiseren. WordPress dus. Maar omdat ik graag kritisch blijf en wil onderzoeken of er dingen beter kunnen, stelde ik me toch de vraag. Zijn er Europese alternatieven voor WordPress als CMS (content management system)?

De start van mijn zoektocht naar alternatieven voor WordPress

Of beter. Ik gebruikte chatGPT om die vraag te beantwoorden. Dat kostte me welgeteld één minuut. Het is de manier waarop ik chatGPT inzet: als startpunt, als tool en als ondersteuning. Het antwoord van chatGPT krijg je als citaat. Ik wil immers duidelijk laten zien wat ik niet zelf schreef.

  1. TYPO3: TYPO3 is een open-source content management systeem (CMS) dat populair is in Europa. Het is zeer flexibel en schaalbaar, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote websites.
  2. Joomla: Joomla is een ander bekend open-source CMS dat veel wordt gebruikt in Europa en wereldwijd. Het biedt een breed scala aan extensies en sjablonen om de functionaliteit en het uiterlijk van de website aan te passen.
  3. Contao (voorheen Typolight): Contao is een Duits open-source CMS dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide mogelijkheden voor het beheren van inhoud.
  4. SPIP: SPIP is een Franstalig open-source CMS dat wordt gebruikt door veel Franse websites. Het is vooral populair in de academische en journalistieke gemeenschap.
  5. MODX: MODX is een flexibel open-source CMS met een sterke Europese gebruikersbasis. Het stelt ontwikkelaars in staat om complexe en op maat gemaakte websites te bouwen.
  6. SilverStripe: SilverStripe is een open-source CMS en framework afkomstig uit Nieuw-Zeeland, maar het heeft een sterke aanwezigheid en gebruikersbasis in Europa.
chatGPT

Staan er op deze lijst ook alternatieven voor WordPress die volledig Europees zijn?

Ik ben graag kritisch. Mijn vermoeden was dus dat deze lijst toch niet helemaal een antwoord bood op mijn vraag. Vandaar een tweede vraag om te verduidelijken. Doe je best altijd als je AI gebruikt. Laat verduidelijken.

Het antwoord:

  1. TYPO3: TYPO3 is ontwikkeld door de TYPO3 Association, een non-profitorganisatie met het hoofdkantoor in Duitsland. Het CMS wordt actief ondersteund en bijgedragen door een gemeenschap van ontwikkelaars over de hele wereld, maar de oorsprong ligt in Europa.
  2. Contao: Contao wordt ontwikkeld door Leo Feyer en zijn team in Duitsland. Het is een Duits CMS dat actief wordt ondersteund en doorontwikkeld in Europa.
  3. SPIP: SPIP is ontwikkeld door een groep Franse programmeurs, met name Antoine Pitrou, Philippe Rivière, en Emmanuel Saint-James. Het wordt voornamelijk gebruikt in Franstalige landen en heeft zijn oorsprong in Europa.
chatGPT
Europese Unie

Europees is niet per se vollédig Europees

Kleine kanttekening. Europees is niet per se Europees. De ontwikkeling of het kapitaal zijn misschien Europees, maar open source is globaal. Er zijn dus altijd wel bijdragen te vinden van programmeurs van over de hele wereld. Of van gewone gebruikers. Voor Contao vind je bijvoorbeeld 96 bijdragers op GitHub (toen ik keek, ondertussen is dat aantal misschien wel gewijzigd). De zogenaamde Europese achtergrond is dus relatief. Het gaat om oorsprong en ontwikkeling in Europa.

De lijst wordt al een stuk korter. Slechts drie kandidaten blijven over. Joomla, dat ik ken vanuit een andere professionele achtergrond, valt af. De mogelijkheden zijn uitgebreid, maar het programma werkt minder intuïtief dan WordPress. En ik vind het minder overzichtelijk. Maar goed. 3 mogelijkheden met Europese roots blijven over.

Contao

De website van Contao bezocht ik als eerste. Ze beloven het volgende: “Contao is a powerful open source CMS that allows you to create professional websites and scalable web applications.” Niets bijzonders dus, want dat doen alle CMS. Het bedrijf geeft nog meer redenen waarom het een goede keuze is.

Ook hier niets bijzonders, want dat is wat je van een CMS mag verwachten. Het bedrijf biedt een uitgebreide demo aan waarin je met verschillende rollen op ontdekking kan gaan. Als backend en als frontend gebruiker. Zo kan je uitgebreid kennismaken met de software, maar toch nog geen engagement aangaan. Dat is gebruiksvriendelijker en moderner dan een installatie van software, bijvoorbeeld.

Beschikbaarheid van alle Europese talen?

Een nadeel vond ik wel dat er geen mogelijkheid was om snel in het Nederlands over te schakelen. Een mogelijkheid die andere CMS soms wél bieden. Zoals WordPress. Contao heeft wel een taalpakket voor andere talen, waaronder het Nederlands. Maar dat vraagt dus even wat werk.

Appreciatie van andere talen?

Principieel stel ik me de vraag of een Europees bedrijf niet standaard alle Europese talen in een oogwenk ter beschikking moet stellen. Spaans, Frans, Duits en Engels zijn meestal evident. Ook voor andere CMS van over de hele wereld. Maar Europa bestaat uit heel wat talen en taalfamilies. Met gebruikers die hun eigen taal willen gebruiken. Denk daarbij ook ook ineens aan het Baskisch, het Gallicisch, het Bretoens of het Fries. Appreciatie van een taal, is appreciatie van een gemeenschap. Een kleine moeite. Lijkt me.

Bon. Terug naar de alternatieven voor WordPress.

SPIP

Na Contao keek ik naar SPIP. Mijn aandacht ging naar de eekhoornstaart als logo, en bijvoorbeeld eikels voor een ander onderdeel. Het legde een glimlach op mijn gezicht.

Spip.net

Jammer dat deze grafische lijn als thema niet wordt doorgetrokken. Bij de eerste stappen vind je bijvoorbeeld een afbeelding van een krab.

Spip als één van de alternatieven voor WordPress?

Ook SPIP biedt een demoversie, maar de link gaf helaas een 404. Je kunt SPIP installeren. Dat doe ik niet graag. Het is een verouderde manier van werken. Om jezelf nadien wegwijs te maken in deze CMS-software, moet je bovendien veel lezen. De site oogt onaantrekkelijk en nergens is er een echte eyecatcher.

Ter illustratie:

Spip als één van de alternatieven voor WordPress?

Waarom dan toch kiezen voor SPIP?

De website ruikt naar idealisme, maar toont geen invloed van marketing of grafisch design. Dat op zichzelf is ook een manier om gelijkgestemden aan te trekken. Logisch dat het vooral gebruikt wordt door onder anderen journalisten en academici. Als kleine zelfstandige met behoefte aan een snel overzicht, zou ik hiervoor passen. Het kost je te veel tijd om je in te werken, schat ik in.

TYPO3

Als derde en laatste van de alternatieven voor WordPress CMS bekeek ik TYPO3.

Een grote belofte

TYPO3 als één van de alternatieven voor WordPress?

Originele demosite

TYPO3 biedt een demosite over appels Het getuigt van een bijzondere vorm van humor. En dat spreekt aan. Ook grafisch is deze site verzorgd, de complexe en uitgebreide info blijft overzichtelijk. Net zoals bij WordPress is er een .org en een .com. De .com ziet er vergelijkbaar uit met WordPress.com, met heel veel mogelijkheden. Jammer genoeg ontbreekt ook hier de mogelijkheid om snel naar het Nederlands over te schakelen.

Mijn conclusie over alternatieven voor WordPress

Ik ben tevreden met mijn WordPress CMS. Die biedt alles wat ik nodig heb om vlot te werken. Als er op een bepaald moment toch een overstap naar een Europese CMS nodig is, dan weet ik dat er een alternatief bestaat.

Persoonlijk spreekt TYPO3 mij het meest aan. Het heeft veel mogelijkheden, is grafisch aantrekkelijk en intuïtief in gebruik. Jammer dat geen van de 3 bekeken CMS onmiddellijk de keuze biedt om het Nederlands te gebruiken, maar dat is natuurlijk niet onoverkomelijk.

Voorlopig houd ik het netjes bij WordPress.

Wat kan ik voor je doen?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: