100 procent kans op schrijfplezier

100% kans op regen. Dat was het vooruitzicht van gisteren en vandaag voor het weer in onze streek in Noorwegen. Storm Hans woedt volop. Ik heb me nog afgevraagd of 100 procent kans misschien wat overdreven was. Maar nee hoor, er was effectief 100% regen. Twee hele dagen en nachten. En misschien zelfs nog langer als de ellende na vandaag blijft voortduren. Ik heb het zelf vastgesteld van aan de keukentafel in ons vakantiehuis. En of ik het kon zien, want ik had 100% zicht op de bergflank. Zou dat ook kunnen opgaan voor schrijfplezier, vroeg ik me af. Is 100 procent kans op schrijfplezier mogelijk?

100 procent kans op regen

De grootste hoeveelheid regen in tientallen jaren

Grote grijze wolken pakten samen boven de vallei. Vanop onze hoogte konden we dat goed zien. Veel mist ook, waardoor soms eens wel en dan weer niets van de omgeving zichtbaar was. En ondertussen een niet afhoudende stroom regenwater. Liters en liters. Naar verluidt de grootste hoeveelheid in tientallen jaren. Alhoewel ook die boodschap door de Noorse regering kan bedoeld zijn om mensen niet onnodig buiten te laten gaan.

100 procent kans op charme

Ik geef het ook wel toe. Al die regen als je die verwacht, heeft ook charme. Zelfs met 100 procent kans. Als je warm en knus binnen in een charmante vakantiewoning doorbrengt, met voldoende ruimte voor alle gezinsleden om zich te verspreiden. Met mensen die het niet erg vinden om zich in stilte bezig te houden met lezen, schrijven of (helaas) gamen… Er zijn ergere dingen denkbaar. Ons optimistische etiket van chilldag beschrijft het helemaal. Deze regen heeft ook charme.

Twee verplichte chilldagen

Kleine bedenking is wel. Onze geplande activiteiten hebben we verplaatst. Hopelijk volgt het weer ook die redenering. Want als we in een fjord moeten varen in de mist en regen, dan gaat die ervaring toch ook enigszins verloren. En de photo opp ook. Nog maar te zwijgen over de uitstap naar de dierentuin. Als die dieren allemaal in hun hok worden gehouden… Hopen dus dat de uitstappen wel kunnen doorgaan na de twee verplichte chilldagen.

De betekenis voor schrijven

De situatie zette me ook wel aan het denken. Over schrijven. Hoe heerlijk het is om te schrijven in een andere omgeving. En het feit dat dat altijd zomaar kan. ‘s Morgens bijvoorbeeld, bij het krieken van de dag, als alle andere gezinsleden nog slapen. Of op een chilldag, als iedereen zich wat terugtrekt en geniet van wat ze graag doen. Zoals ik met schrijven dus. Of knutselen aan mijn website. Urenlang soms, in een flow.

Nuttig, maar niet altijd 100 procent efficiënt

Zulke aaneengesloten uren van schrijven en knutselen in een flow, gebruik ik altijd nuttig. Maar niet altijd efficiënt. Ik verlies me dan in schrijven en merk soms vijf minuten later dat er weer een uur of twee verstreken zijn. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Hier in Noorwegen zonder smartphone of horloge, zelfs zonder klok (een stroomuitval ontregelde de ovenklok en we hebben geen idee hoe die weer juist te krijgen). Het zorgt voor weinig afleiding.

Een andere omgeving dwingt je anders te kijken en leidt tot meer inspiratie en meer schrijfplezier.

Inspiratie in een andere omgeving

Naast weinig afleiding, is er in het buitenland ook inspiratie zat. En fotomogelijkheden voor je blogs en website. Ik ontsnap er ook niet aan. In Kreta en Denemarken in 2022, vond ik inspiratie voor enkele blogs. Suzan en Freek schreef ik in Denemarken, bijvoorbeeld.

Ook in Noorwegen valt inspiratie overal te rapen. Een andere omgeving dan die je gewend bent, doorbreekt de dagelijkse routine. Ze prikkelt je fantasie. Dwingt je om anders te kijken, je zintuigen anders te gebruiken, meer te ervaren en minder te denken. Het stimuleert je drang om te schrijven. En schrijven leidt dan vanzelf tot meer schrijfplezier.

Noorwegen Voeringfossen waterval - 100 procent kans op schrijfplezier

100 procent kans op schrijfplezier – het kan

Op chilldagen is er veel kans op schrijfplezier. In een andere omgeving ook. Op chilldagen in een andere omgeving nog méér: 100 procent kans op schrijfplezier. En dat geldt zeker in een vakantiehuis in Noorwegen.

Wat kan ik voor je doen?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: