Goede content moet je delen

Het is bijna onmogelijk om te bepalen wat goede content is, behalve als het over die van anderen gaat. Voor je eigen teksten ben je de slechts denkbare beoordelaar. Je beëindigt immers altijd je schrijven met de beslissing dat het zo goed genoeg is. Omdat het nooit perfect zal zijn. Dus stop je op dat punt als ervaren schrijver met schrijven. En publiceer je gewoon. Als beginner is het moeilijker om te beslissen dat je content gewoon goed vindt. Wat is goede content? Wanneer kan je delen?

perfect bestaat niet, streef dus naar goed

Goede content is niet perfect

De titel van deze blog is: wat is goede content? Niet: wat is de beste, perfecte of levensreddende content … Dat is immers voor iedereen anders. Als leidinggevende gaf ik vaak het advies om goed werk te leveren, niet perfect. Anders verhoog je de druk voor iedereen en kost het je te veel tijd om die laatste percenten perfectie toe te voegen. En we weten dat time is money.

Een voorbeeld van goede content voor mij

Een blogger, Lisa, schreef een interessant artikel over multi-passionate professionals. Ik herkende aspecten van mezelf in dat artikel, en vond het uitstekende content. Die ik dan uiteraard likete. Er is werk van gemaakt, in goed Nederlands geschreven en van inhoud interessant en degelijk. Het had dus zowat alles wat ik zelf belangrijk vind. Wat mij betreft mag Lisa altijd zo schrijven. Maar ik ben me er ook van bewust dat er andere meningen zullen ontstaan. Lisa is zich dat waarschijnlijk ook. De kans is zelfs reëel dat ik het artikel beter vond dan Lisa zelf. (Lees zeker het artikel om te zien wat ik bedoel.)

Een ander voorbeeld van goede content

In een korte post van een Amerikaan uit Hawaii, las ik dat hij om 5.00 u. opstond om op het strand wat te schrijven. Zijn punt: elk moment is goed om te schrijven. Zijn kinderen sliepen nog, dus die tijd was geen verloren tijd. Prima content, vond ik. Ik schrijf op een soortgelijke manier, alleen dan in de veranda of tuin en niet zó vroeg. Vaak ook ‘s avonds na de dagtaken. Voor iemand anders zou deze post gewoon passeren. Ik likete. (Helaas vind ik de post niet meer terug, anders kon ik de naam van de man vermelden.)

goede content kan je overal schrijven

Goede content kan overal vandaan komen

Onze reizen, sociale media, literatuur, verbouwingen, lastige buur, bezoek aan de bakker, seminaries, ontmoetingen, dagtaken … Allemaal leveren ze een massa aan potentiële content. Leef en gebruik je zintuigen. Combineer ervaringen en smeed met behulp van fictie tot een nieuw geheel. Zo schrijft de inhoud zichzelf. Pas als je ook deelt, hebben er anderen er mogelijk iets aan. Tot die dag verstoft je content en leidt nergens toe.

De reacties van anderen afwachten

Wat anderen vinden van je content kan je niet voorspellen. Het is voor hen dat je die maakt, niet voor jezelf. De reacties van anderen zullen dus aangeven of je content goed is, of helemaal niet. En dan nog. Voor sommigen goed, voor anderen helemaal niet. Waarschijnlijk. Conclusie: bepaal niet zelf welke van jouw content goed is, maar publiceer anyway. En see what happens. En daarvoor, beste lezers, is moed nodig.

laat anderen beoordelen wat goede content is

Moed om te publiceren

Banale content is content

De dag waarop ik doorhad dat content banaal mag zijn, voelde ik een grote bevrijding. Het maakt niet uit wat je publiceert, iemand zal het goede content vinden. Desnoods alleen je buurvrouw. Misschien was ik te lang afwezig van sociale media, want daar vind je elke dag het nodige bewijs. Banale filmpjes die massa’s likes krijgen. Of de zoveelste nutteloze melding van één of andere stommiteit. Mensen blijken er gek van. Publiceer je iets dat voor jou banaal lijkt, het kan werken voor heel wat anderen.

Kwaliteitsvolle content is ook content

Een kwaliteitsvol blogartikel is misschien andere koek. Daar zijn bloed, zweet en tranen aan te pas gekomen. Soms. Zo’n werk zomaar te grabbel gooien aan je critici voelt misschien spannender. Persoonlijker. En toch is er niets anders aan. Je publiceert je content en kijkt wat er gebeurt. Lachen ze (worst case) je uit? Prima, dan pas je volgende keer misschien iets aan. Doen ze dat niet, dan heb je iemand misschien voortgeholpen met een probleem. Of vond je (best case) een fan van je werk.

Moed

Content die altijd goed is

De beste keuze vind ik altijd om dingen te delen waaruit je zelf hebt geleerd. Die werken inspirerend, aanmoedigend en overtuigend. En je schrijft er zelf wat mee van je af. Therapeutische waarde. Blijf je ermee zitten, dan blijf je ermee zitten. Je evolueert zelf niet en anderen ontneem je ineens ook de kans. Nog een reden om goede content gewoon te delen.

Publiceren is sleutelen aan je tekst, én aan jezelf

Deze blog kostte me bijna twee jaar. Niet om te schrijven, maar het inzicht dat ik heb gekregen te conceptualiseren. Mezelf zover te krijgen om los te laten wat me hinderde. En de vrede met mezelf over kritiek, meningen van anderen, mijn situatie die ondersteunend moest zijn … De randvoorwaarden lijken helemaal vervuld. In essentie gaat het om bestaansrecht. Dat moet je jezelf eerst gegund hebben. Pas dan heb je de nodige moed en een gezond relativeringsvermogen om gewoon te publiceren en vooruit te kijken. Sleutel met elke tekst dus ook aan jezelf.

Samengevat

Is je tekst goed? Publiceer dan. En laat anderen voor de perfectie zorgen. Of contacteer mij voor tips.

Wat kan ik voor je doen?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: