Hoe ziet een goede plek om te schrijven eruit?

Een goede plek om te schrijven is heel belangrijk. Waar schrijf je als schrijver je teksten? Hoe ziet zo’n plaats eruit? Zijn er manieren om op andere plekken toch goed te schrijven? Ik geef je met plezier mijn ervaringen. Laat ze je inspireren.

Wat is een goede plek om te schrijven?

Een goede schrijfplek is een plek waar je in je schrijfflow kan geraken. Dat is van essentieel belang. In principe komt zo’n beetje elke plaats daarvoor in aanmerking, maar die flow in het schrijven heb je nodig. Zoek dus een plek om te schrijven die zorgt voor zo weinig mogelijk afleiding.

Zo weinig mogelijk afleiding

Externe, maar ook interne afleiding vermijden

Joelende kinderen, vrachtverkeer dat voorbijdendert, blaffende honden van de buren … het zijn dingen die kunnen afleiden. Maar evengoed het gezoem van de airco, een werkman die zal langskomen zonder dat je weet wanneer, het geping van je smartphone … Veel hangt samen met wie jij bent en wat jou afleidt. Ga dus voor jezelf na door welke dingen jij afgeleid wordt en waardoor je niet in schrijfflow geraakt.

Mijn eigen woon-schrijf-situatie biedt voldoende goede plekken

In mijn huis is er weinig afleiding. Mijn woonkamer ligt ver van de straat af en het verkeer hoor ik niet. Achter onze tuin is er een school. Die zou wel kunnen afleiden, maar als ik in de woonkamer zit om te schrijven, is de school achter ons gesloten. Dat komt omdat ik als onderwijsprofessional het ritme van het schooljaar volg. In de schoolvakanties ben ik vaak gewoon thuis, of werk ik van thuis en dan is die school gesloten. Is de school open, dan ben ik er vaak zelf niet. Ook vooraan in ons huis heb ik een werkplek, als dat nodig is.

Werk aan een toolkit die je overal kan meenemen

Tablet, notitieblok, vulpen en koffie zijn voldoende

Ik heb geleerd om mijn benodigdheden bij het schrijven sterk te beperken. In principe heb ik niets meer nodig dan een toestel, een notitieboekje met vulpen en een cappuccino. Die gaan overal mee naartoe, zeker op reis. (Stroom en toegang tot internet heb ik op een bepaald ogenblik ook nodig.) Ik neem die dingen overal mee naartoe, ook op reis met het vliegtuig.

Een ingericht bureel is een goede plek om te schrijven

In mijn bureel ben ik voorzien van een toetsenbord, een muis, een boekenkast, een tweede scherm, een archiefkast, bedraad internet, enzovoort. Maar daar doe ik vooral de boekhouding, de marketing, de socials, enzovoort. Ik schrijf er als ik een tweede scherm nodig heb of dat handig vind. Het pure schrijven doe ik op mijn laptop of tablet (soms smartphone) in mijn woonkamer, veranda of op het terras. Overal zo’n beetje. Als ik thuis ben.

's Avonds schrijven op het terras. Laptop, notitieblokje, vulpen en koffie erbij. Goede plek om te schrijven.

Zorg ervoor dat je overál kunt schrijven

Het voordeel van te kunnen schrijven met weinig hulpmiddelen, is dat ik echt overal kan schrijven. Op een balkon in Kreta, in een B&B in Viborg, op hotel in Kopenhagen, in een cabin in the woods in Noorwegen, maar evengoed in een cafetaria in Merksem, in de auto op een parking in Tilburg of op het openbaar vervoer op weg naar huis. Echt afgewerkte producten levert het schrijven op die manier niet op, maar op een rustige plek kan ik nadien gewoon starten van een goede draft. En dat lukt prima zo. Ik laat amper tijd verloren gaan.

Schrijven op hotel in Kopenhagen na een lange dag rijden vanuit Noorwegen en door Zweden. Goede plek om te schrijven.

Tijd, aandacht en energie om te schrijven

Schrijven met een drukke, fulltime baan

Ik ben beginnen schrijven toen ik een heel drukke, voltijdse job had als leidinggevende in onderwijs. Dat mag je letterlijk nemen. Veel afleiding (continu), mails, telefoons, gesprekken, meetings, conflicten laten bijleggen. Kantooruren van 8 tot 6 en ook ‘s avonds en in het weekend werken en gestoord worden. Niet ideaal om te schrijven, zou je denken.

De voordelen van schrijven

Het schrijven is erbij gekomen om ervoor te zorgen dat ik af en toe eens kon herbronnen. Denkwerk structureren. Eenvoudig en authentiek complexe dingen verwoorden. Het had (en heeft nog steeds) een verwerkende functie. Mijn management van tijd, aandacht en energie was door die job van in den beginne een belangrijk aandachtspunt.

Schrijven buiten de kantooruren?

Bijna altijd schreef ik dus ‘s avonds, in het weekend, in de vakantie … Tussendoor beperkte ik me tot het neerpennen van ideeën of concepten. Iets wat mijn geest sowieso vraagt. En af en toe zaten daar goede schrijfideeën tussen. Inspiratie uit leven en werken van elke dag.

Een persoonlijke treat

Het is belangrijk om eigen accenten toe te voegen. Rituelen. Tradities. En een vleugje zoete nostalgie. Zoals veel schrijvers dol zijn op typemachines (ik ook een beetje), ben ik gek van goede pennen en koffie. Ze zitten daarom allebei in mijn toolkit.

Zoete nostalgie van een typemachine.

Pen en papier als persoonlijke treat

Ik heb er een aantal. Pennen. Balpennen en vulpennen. Het is leuk schrijven met een goede pen. Op mijn notitieboekje noteer ik regelmatig iets, om een idee beter vast te zetten. Te verkennen en te zien wat het doet op papier. Omdat dat ook gewoon aangenaam is. Strikt genomen is het niet nodig, want een smartphone, tablet of tweede scherm kunnen dat ook voor je oplossen. Soms mag het ook gewoon eens wat minder ‘slick’ zijn.

Pen en papier als het ernstig wordt

Ik grijp naar de pen als het de moeite waard is. Als het serieus wordt. Om een inscriptie te maken op papier en in mijn geest. Simultaan. Een markante uitspraak bijvoorbeeld. Of een nieuw schrijfidee. Wacht even allemaal, we pauzeren even en noteren dit. Zoals je een handtekening zet op papier. Dat heeft altijd iets officieels. Iets plechtigs. Soms mis ik het nu documenten bijna altijd digitaal worden ondertekend…

Laptop, notitieblok en vulpen in de toolkit van de schrijver.

Goede koffie

Onlangs kreeg ik een aantal bons cadeau. Voor goede koffie, of een toestel met bonen. Van een koffiezaak die zopas een tweede filiaal opende in onze winkelstraat (let op: géén affiliate). Ik kreeg die bons omdat het bekend is dat ik koffie drink. Héérlijk als dat gebeurt. Koffie en pennen. Mijn persoonlijke treat bij het schrijven.

Een goede plek om te schrijven met cadeau gekregen koffie. Ideaal.

Wat doe ik voor jou?

mijn drie oplossingen voor schrijfmoeilijkheden

blog

BLOG

Lees mijn blog of schrijf in op de nieuwsbrief.

coaching door Johan Van Staeyen

COACHING

Groei als schrijver met coaching.

Eens of helemaal niet? Houd je niet in en reageer hier!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: