Freelance copywriter

Als freelance copywriter is het aangenaam om vrijheid te ervaren. Je bepaalt zelf voor wie je schrijft en wat je schrijft. Ik schrijf graag op projectbasis. Vaste prijs voor één opdracht. Dat scheelt in administratie en richt aandacht en tijd op één project. Vaak betekent dat een mate van exclusiviteit die voor de opdrachtgever interessant is. Op deze pagina weid ik er graag over uit.

Op zoek naar een tekstschrijver voor SEO-copywriting?

Waarom freelance copywriter?

Als freelancer neem je een positie in tussen werknemer en werkgever. Je bent niet in vaste dienst, waardoor je enerzijds heel vrij bent, maar anderzijds die vrijheid zelf optimaal invult. Daarnaast ben je ook zelfstandig, dus een dag niet gewerkt, is een dag niet verdiend. Terwijl een vast contract in loondienst die zekerheid wel biedt. Toch heeft werken als freelance copywriter heel wat voordelen.

freelance SEO-copywriter in Schoten
Freelance SEO-copywriter

Keuze om teksten wel of niet te schrijven

Het voordeel van freelancer zijn, is dat je niet de huiscopywriter bent die tekst na tekst produceert. Je hebt daardoor meer keuze in de teksten die je creëert. En dus de keuze om teksten NIET te schrijven. Op die manier baken je steeds beter af wat je wel en niet als uitdaging aanneemt. Hoe langer je aan het werk bent als copywriter, hoe beter dit je ligt.

Administratie bundelen is tijdswinst

Een ander aspect bij freelancing is dat je instaat voor al je administratie. In- en uitgaande facturen bijvoorbeeld. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je onderneming niet te fors groeit. Een truc om het aantal facturen te verkleinen, is om te bundelen.

Als ik meerdere teksten voor eenzelfde opdrachtgever schrijf, dan maak ik een lijstje en factureer in één keer een tiental teksten. Heb je zelf als freelancer je inkomen sneller nodig, dan is apart factureren altijd een optie. Of ik werk met projecten waarin verschillende werkzaamheden vervat liggen. Het gaat dan telkens om slechts één factuur. Handiger en minder tijdrovend voor jezelf, en interessanter voor de opdrachtgever. Die kan gerust zijn dat de prijs vast blijft. Presteer je toch meer uren dan vooraf bepaald, dan is dat eigenlijk hetzelfde als korting geven.

Zelf werk ik met drie (vier) prijsformules.

administratie bundelen is tijdswinst freelance copywriter in Schoten

Administratie bundelen is tijdswinst

Vrijheid om leven en werken af te stemmen

Het belangrijkste voordeel als freelance copywriter ervaar ik in het aspect vrijheid. Niet zozeer de keuze in opdrachten en het ‘neen’ zeggen tegen opdrachten die geen voldoening bieden, maar vooral de vrijheid om leven en werken beter af te stemmen op elkaar. Ik schrijf wanneer ik daar zin in heb, niet omdat het moet. Financiële zekerheid komt van mijn dagtaak en mijn freelance schrijven is een aanvulling. Een betaalde hobby, eigenlijk.

Adal-Stien in Denemarken

Valkuilen van de freelance copywriter

Valkuil vermijden om broodschrijver te worden

Beginnende freelancers zijn tevreden met alle teksten die ze aannemen. Het brengt geld in het laatje en daarmee de vrijheid om voort te doen. Op langere termijn is dat niet voldoende. Naarmate de ervaring groeit, is het nodig om meer eisen te stellen. Het is immers niet mogelijk om ALTIJD te schrijven. Dat remt de creativiteit en levert geen goede teksten op. Het is het fenomeen van de broodschrijver.

Strategieën van de freelance copywriter

Freelance copywriter in Schoten

Als copywriter is het fijn om heel lokaal te werken. Het biedt meer mogelijkheden om met stijgende brandstofkosten toch ter plaatse te gaan zonder extra kosten te maken. Bovendien gebruik je een ander voordeel: je weet als geen ander wat werkt in jouw omgeving. Je kent de fijnere kanten van je gemeente en de plaatselijke mentaliteit. Op die manier win je kostbare researchtijd en smijt je meer expertise in de strijd. Bijkomend is het voordeel dat goede SEO bij mobiele lezers je site lokaal sneller bovenaan zet als ze hun locatie laten traceren.

Elders verder weg ervaring opdoen

Een andere strategie is om -als beginner- net niet lokaal te gaan, maar je eerste ervaring op te doen in gebieden verder weg. Een dankbare omgeving om schrijfkilometers op te doen is Nederland. De mogelijkheden zijn heel groot in een omgeving waar iedereen voor alles geld vraagt. En de concurrentie is groot. In zo’n commerciële omgeving leer je goed je product afbakenen en verfijnen. En harder onderhandelen.

Freelance copywriter of tekstschrijver

Tekstschrijver en copywriter zijn synoniemen

Freelance copywriter is ook wel synoniem van freelance tekstschrijver. Toch is er een verschil tussen copywriter en tekstschrijver. De laatste geeft de suggestie dat het om zomaar teksten schrijven gaat, maar copywriting vraagt méér. Die suggestie houdt in dat eender wie zomaar ‘even’ een tekstje kan schrijven. Klopt ook wel, maar dan is het wellicht slechts een ‘tekstje’ dat een ander doel heeft. Een goede tekst schrijf je niet zomaar ‘even’.

Copywriting is je doel bereiken

Het doel is om iemand aan te zetten tot actie. Die actie kan alle vormen aannemen, maar het doel is steeds hetzelfde. Zo kan het doel zijn om iets te verkopen, een mailadres te bemachtigen, laten inschrijven voor een masterclass, enzovoort. De lezer voert een actie uit: klikken, mailadres invullen en valideren, inschrijven … Goede copywriting zorgt daarvoor, maar een gewone tekst heeft daar meestal geen oog voor.

Verkeer naar je site: vraag hulp aan een SEO-copywriter

Bovendien wil je dat mensen jouw tekst lezen en niet die van je concurrent. Dat vraagt dan weer heel wat andere skills die een SEO-copywriter heeft, maar een andere tekstschrijver vaak niet. Zie SEO-copywriting gerust als een verdere specialisatie van copywriting.

Ik schrijf graag je online teksten. Ook met SEO. Neem vrijblijvend contact met me op voor meer info, of voor een samenwerking.

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑